Klívia magvetése – olvasói tapasztalatok fotókkal

A klívia magvetése azért sem egyszerű, mert már a magok beszerzése is nehézségek elé állít bennünket. Olvasónk már többször szedett magokat a saját növényeiről és nevelt belőlük kis növényeket. Most képpel illusztrálva mutatja be, hogy lesz sikeres a klívia szaporítása magról.

klívia magvetése

Klívia magvetése – klívia szaporítás magról

A magvetés a szobanövények esetén ritkán alkalmazott szaporítási módszer, de ha sikerül magot szereznünk érdemes próbálkozni vele.

Nézzük Gabriella bevált klívia szaporítási módszerét!

A klívia magvetésről ígértem leírást és képeket, hát hoztam.

Azt lehet olvasni, hogy ne hagyjuk, hogy magot neveljen a klívia, mert legyengíti a növényt. Nem kell rengeteget beporozni, de egy próbát megér. Tavaly és idén is virágoztak, szóval olyan nagyon csak nem gyengültek le.

Amikor beérett a mag, ki kell venni a magokat a burokból és le kell mosni a zselés részt a magról. A magot érdemes egy napra beáztatni. Én csak vizes perlit tetejére raktam a magokat, úgy tűnik jó döntés volt.

Zacskót húztam rá, hogy párás legyen. Egy hónap múlva el kezdtek hajtani.

klívia magvetése

A február elején ültetett magokat április végén ültetem szét. Egy-két levelük van és jó hosszú gyökerük. Nem szabad mélyre ültetni, a mag ami még lóg rajta a föld felszínén maradjon.

Aztá árnyékba raktam. Ekkor már nem kerül rá zacsi, mivel a szétültetés előtt fokozatosan szoktattam a levegőhöz. Pár napra kinyitottam a zacsit, egyre jobban. Én az általános virágföldbe belekevertem a perlitet, mert nem akartam kidobni. Trágya nem kell a földbe, mert a mag sokáig ellátja tápanyaggal.

Nekem olyan 50 mag hajtott ki, talán 4 nem. Biztosan lehet máshogy is, de nekem így sikerült. Valószínű, hogy csak 4-5 év múlva fognak virágozni. A sárga klíviám virágporával poroztam be a narancs színűt és saját magát is. Ez egy kísérlet számomra, hogy vajon milyenek lesznek utódok.

A sárga klíviát még évekkel ezelőtt vettem. Sajnos nem igazán akar szaporodni, teljesen másképp viselkedik mint a narancs.

Nagyon köszönjük a szuper tanácsokat Széllné Baji Gabriellának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük