Ciklámen szaporítása magról – olvasói tanácsok

A ciklámen szaporítása magról nem túl mindennapi dolog. Sokaknak még a ciklámen hosszútávú megtartása is kihívás, nem hogy a szaporítása. Kozma Bettina olvasónk a magvetéssel is sikerrel járt. Fogadd szeretettel képekkel illusztrált tanácsait, amelyekkel sikeresen szaporítható a ciklámen magról.

Ciklámen szaporítása magról

Ciklámen szaporítása magról fázis fotókkal

„Ma szétültettem a saját magról nevelt ciklámen palántáim. (Na, nem azért, mert rosszalkodtak.)

Szeretném veletek megosztani a tapasztalatokat, hátha más is kedvet kap megpróbálni. Elnézést a hosszú leírásért. Szerettem volna alapos lenni.

Ez az első virág, amit megpróbáltam szaporítani. Nőnapra kaptam, rengeteg virággal, amiket a gondozás közben valahogy sikerült beporzani, ezért magház jelent meg rajta a virágok helyén.

Később saját magam porozgattam. Ekkor játszottam el a gondolattal, hogy vajon a magról sikerül-e majd szaporítani, vagy csak a tőosztás működhetne. A magházakat ábrázoló képeken jól látszik, hogy mikor elkezd beérni a magház, akkor a szára kunkorodva csüngeni kezd, fokozatosan kiszárad.

Egy idő után (amiről nincs sajnos képem) a magház kinyílik és látszani fog benne 10-20 apró mag. Ilyenkor a gumóból kitépve a szárat eltehetjük a magokat. Ültetés előtti este langyos vízben áztattam a magokat az ültetésig.

Úgy olvastam több helyen, hogy a magokat a földre szórva, esetleg benyomva a földbe egy jól megöntözött közegbe/re kell tenni, majd sötét fóliával egy elfekvő sötét sarokba kell elhelyezni. 6-8 hét alatt a nedvesen tartott földben elkezdenek életre kelni a magok. Nálam ez kicsit több időbe telt és igazság szerint kb a 10. hét után lemondtam róluk, mert semmi jelét nem mutatták, hogy lesz belőlük bármi.

Ekkor magukra hagytam őket, többé nem kaptak több locsolgatást de azért a sötétbe otthagytam őket. Egyik nap (kb még 2 hónapra rá) szükségem lett a fedélre amivel letakartam a cserepeket. Ekkor pár élni akaró zöld szárral találtam szembe magam, majd a földben turkálva apró rózsaszín gumókat találtam.

Leszedtem a fedelet és világos helyre kerültek ( talán késő ősz volt már és augusztusban vetettem el a magokat) kaptak még vizet és vártam. Egyre többen előbújtak és a szárak végén ragadt magokat ledobálták az erős kis levelek. Öntözés során igyekeztem egy állandó nyirkosságot biztosítani. A gumók elkezdtek szépen nőni és egyre több levelet növesztettek.

Ma elérkezettnek láttam az időt arra, hogy kicsit nagyobb teret kapjanak és tovább fejlődhessenek. Engem meglepett milyen sok gyökeret eresztettek időközben és némelyik gumó milyen szép nagyra nőtt. 2 cserépből hirtelen 5 lett és nem is számoltam hány külön kis virágom lett a magokból.

Rothadás veszélyre figyeljünk

Az volt két korábbi ciklámenemmel a tapasztalat, hogy ha túl mélyen van a gumó akkor az alulról áztatás ellenére is elrohad a gumó. Az apró rózsaszín gumókat a kezdetekben és a mostanra nagyobbakat se dugtam teljesen föld alá. Hasonló elrohadástól tartva a kifejlett növény elnyílt virágát sem tépem ki a gumóból vagy vágom le, amíg csörgősre el nem szárad a fonnyadó levél, virág és a szár.

A képek között megtalálható a büszke anyavirág (a ciklámen színű ciklámen), amelyről a magokat szedtem. Időközben kaptam még ciklámeneket, és a fehér-rózsaszín is magházakat nevel. A fehér még várat magára.

Érdekes, hogy a későbbi két ciklámenjeim levele teljesen más mint az első, amit kaptam, róluk hiányzik a vastag világos szél.

Biztos időbe telik mire eléri azt a fejlődési szintet hogy virágot is hozzon, de jelenleg teljesen elégedett vagyok azzal amit elértek a kis magok. Azt olvastam, hogy a magról szaporított új növény virága nem feltétlen egyezik majd meg az anyavirággal. Kíváncsian várom. 

Mutatom fotókon is.

Pár hetes valamint ültetés előtti állapot. Sok száron látszik még a mag, amit a levél majd szépen ledolgoz magáról. A gumók jól érzik magukat a föld tetején. De azok is megmaradtak, amelyek a föld alatt fejlődtek.

Ciklámen szaporítása magról

Az első cserép kibontva egy óriásira fejlődött növénnyel a közepén. Végül külon cserepet kapott, remélem jól érzi majd magát. A másik cserépben kicsit összekuszálódtak a dolgok.

Fél érésben a kunkorodó és lecsüngő száron a magház. A másik virágon pedig jó nagy fejlődik, tele sok-sok maggal.

Tavalyi újravirágzás kezdete, idén kicsit kopaszabb volt, de majdnem több virággal mint levéllel.

Az átültetés eredménye. Jó sok cserépre és helyre lesz még szükségem, remélem.

Érdekes, hogy mennyire különböznek a két növényen a levelek, méretben és színben is.

Köszönöm, hogy elolvastad, remélem érdekes volt.

Nagyon köszönjük Kozma Bettinának a szuper tanácsokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük