Ciklámen gondozása, újravirágoztatása – ciklámen kisokos

A szobai ciklámen az egyik legelterjedtebb, legkedveltebb télen nyíló virág. Az ára nem túl vészes, és nagyon mutatós, ezért Valentin-napra és Nőnapra is gyakran ajándékozzák. A ciklámen tartása némiképp eltér a többi szobanövénytől, mert a lakás hőmérséklete túl magas számára. Ha viszont hűvös és világos helyet tudunk biztosítani számára, hónapokig gyönyörködhetünk a kecses virágokban. Tudd meg a kisokosból, hogy mitől lesz eredményes a ciklámen gondozása, hogy lehetséges a szaporítása, hosszú távon való megtartása és az elvirágzott ciklámen újravirágoztatása.

ciklámen

Ciklámen származása

A ciklámen (Cyclamen) töretlen népszerűsége egyáltalán nem véletlen. Színpompás virágaival, tarka leveleivel otthonossá teszi a lakást, szinte tavaszi hangulatot teremt az egyhangú, sötétebb napokon. Egyidejűleg fizikai és mentális egészséget varázsol otthonunkba. Bár a lemondás, a búcsúzás szimbolikus virágának is tartják, nyugodtan ajándékozhatjuk bárkinek bármilyen alkalomra.

A ciklámen görög eredetű neve (kyclos=kör) a növény kör alakú gumóira utal. Származási helye Görögország, Szíria, Ciprus, Irán, Egyiptom, Tunézia, a Földközi tenger erdős és a hegyvidéki területei. Száraz talajon, a naptól védve, árnyékos helyen nő. Hazánkban az Alpokalján, pl. Sopron erdeiben is találkozhatunk az őshonos erdei ciklámennel, ezek a vadon élő példányok védettek.

Az erdei ciklámen dekoratív kékes-zöld foltos levelei és vörös, fehér, rózsaszín, lila vagy többszínű virága miatt igen kedvelt kerti dísznövény. Olaszország parkjai ősztől tavaszig ciklámenszőnyegben pompáznak.

Nyugat-Európába a 16. századba került. A 19. században az angolok és a franciák kezdték nemesíteni, mert mesterséges körülmények között kevés és apró virágot hozott. A mai hibridek sok színben elérhetők, felálló szirmaik rendkívül tartósak.

Szobai ciklámen ismertetőjegyei

A ciklámennek lapos gumója van, ennek alján helyezkednek el a gyökerek. Sötétzöld, szív alakú leveleit szürkés rajzolat díszíti.

Kecses, bókoló virágai a levelek fölé magasodnak. A fehér, a rózsaszín, a lila és a piros sokféle árnyalatában és tarkán is nyílnak. Egyes fajtáknál a virágok a szélei fodrosak. Egyes kisebb fajtái kellemesen illatosak. Szeptembertől márciusig dúsan virágzik. Virágait vázába is tehetjük. 

A ciklámen átlagos mérete 30 – 40 cm, léteznek azonban egészen kicsi, maximum 20 cm-re növő növények is.

Rengeteg színben elérhető változatai igen kedveletek Nőnapkor és Valentin-napkor is. Nagyon jól illik a karácsonyi ünnepi hangulathoz is. Nem mellesleg pedig boldogsághozó növénynek tartják.

Ciklámen szimbolikus jelentése: beletörődés, búcsú, lemondás, búcsúzás. Miasszonyunk virága, ezért használják Mária kegyhelyeknél, szobroknál is.

Ciklámen gondozása virágzás alatt és után a lakásban

A ciklámen téli virág, télen hozza élénk virágait, így teleltetés helyett inkább nyaraltatásról beszélhetünk a pihenő időszakában.

Azon túl, hogy neki is párás levegőre van szüksége, természetes módon növeli a helyiség páratartalmát és ezzel jótékonyan hat közérzetünkre. Ha a szobában túl alacsony a páratartalma elkezd izzadni a növény és a levelek gázcsere-nyílásain keresztül nedvességet bocsájt ki. Minél szárazabb a tehát a helyiség levegője, annál jobban párásítja azt.

Helyigény

A világos, de napsütéstől védett helyet kedveli. Hűvös, 12-16 fokos helyen hónapokig megtartja virágait. Északi ablakokban különösen jól érzi magát.

Öntözés

A földjét mindig tartsuk nedvesen, de a gumóját és leveleit közvetlenül ne érje víz, alulról öntözzük. A párás levegőt kedveli, ezért a lepkeorchideához hasonlóan a cikláment is érdemes kavicságyon tartani.

Pihentetése, nyaraltatása – ciklámen elvirágzása utáni teendők

Elvirágzás után pihenésre van szüksége. Ne öntözzük, hagyjuk a gumót teljesen lekopaszodni. Júniusban ültessük át enyhén savanyú földkeverékbe és kezdjük el a rendszeres öntözést. A gondos ápolásnak hónapok múlva ismét gazdag virágzás lesz a jutalma.

Nyáron tegyük ki a kertbe vagy erkélyre, árnyékos helyre. Rendszeresen öntözzük és trágyázzuk. A faygok elől menekítsük be a télikertbe vagy lakásba.

A fonnyadt leveleket és virágokat mindig szedjük le, hogy helyet biztosítsunk az újak számára.

Szobai ciklámen átültetése

A vásárolt növényeknél pl. ciklámen, gloxínia, fokföldi ibolya és a ciklámennél is gyakran előfordul, hogy túl mélyre ültették, ezért kirohad. Ennek megelőzésére legjobb megoldás, ha a vásárlás után azonnal átültetjük és ezzel feljebb emeljük a növényeket. 

Tudom, ez most nagyon furcsán hangzik, mert régen beleivódott a tudatunkba, hogy a virágzó növényeket nem szabad átültetni. Viszont egyes virágoknak épp az átültetéssel növelhetjük meg az élettartamukat.

A ciklámen egészséges fejlődéséhez ki kell látszani a gumóknak a földből. Gyakran elég az is, ha lekaparjuk a felső réteg földet, így is láthatóvá válik a gumó és nem kell a növényt kivenni a cserépből.

Ha ezzel a módszerrel nem járunk sikerrel, akkor marad a ciklámen átültetése, aminek fortélyait a képre kattintva olvashatod.

Ciklámen szaporítása

A ciklámen szaporítása magvetéssel és a gumók szétválasztásával is lehetséges.

Gumók szétválasztása

A legegyszerűbb és leggyorsabb szaporítási módja a gumók kettévágása. A nyugalmi időszakban kettévágott gumókat hagyjuk megszáradni, majd ültessük el laza, tőzeges virágföldbe. A ketté vágott gumók elég sérülékenyek, könnyen kaphat gombás betegséget, aminek következtében elrohadhat a gumó.

Ciklámen magvetése

A cikláment magról szaporíthatjuk, de azt tudni kell, hogy ez nem túl egyszerű művelet.

Ciklámen magokat vásárolhatunk is, vagy ha ügyesek vagyunk, magunk is szedhetünk. A virágokat először is be kell porozni. Tartsuk az ecsetet egy jól kifejlett virág alá, rázzuk meg a virágot. Majd az ecsetre hullott virágport kenjük rá a bibére. Ezután a növényt csak mérsékelten öntözzük és tegyük 10 – 12 °C-os helyre. 

A szedett magokat májustól júniustl vessük el és mindig tartsuk nedvesen a földet. 18 °C-os, sötét helyen tartsuk 3 – 4 hétig, mert a csírászáshoz sötétség kell. Majd fokozatosan tegyük világosabb helyre. A csírázási idő 6 – 8 hét. Kikelés után ritkítani kell, a gyengéket húzzuk ki. Ha a növények hoztak 1 – 2 levelet, külön cserépbe ültessük át úgy, hogy a gumó teljesen a föld alatt legyen, mert egyébként kiszárad.

Lelkes olvasónkon nem fogott ki semmi, sikeresen szaporította a cikláment magvetéssel és részletesen le is írta a tapasztalatait, amiket a képre kattintva olvashatsz el.

Ciklámen betegségei és kártevői

Érzékeny a túlöntözésre és a túlságosan magas páratartalomra. Ilyenkor gombás betegségek támadhatják meg, ami a gumó megpuhulásával és a virágok fonnyadásával jár. Megelőzésként a cikláment jól szellőző, alacsony páratartalmú és hűvös helyen tartsuk.

A szürkepenész szürke, gombás lepedék, ami barna levélfoltok kialakulásához és a szár elfonnyadásához vezet. Sajnos semmit nem tehetünk ellene.

Sárguló levelek és lehulló virágok a túl meleg helyiségre utalnak. A levélek sárgulása és barnulása túlöntözés és közvetlen locsolás eredménye is lehet.

A kis levelek és a kevés virág tápanyaghiányra utal. Tápanyagból azonban sosem használjunk többet, mint ami a használati utasításában szerepel.

Száraz foltok akkor jelennek meg a leveleken, ha a cikláment a vizes levelekkel a napra tettük.

A levéltetvek a levelek fonákján jelennek meg, rovarölőszerrel védekezhetünk ellenük.

Tipp: Csak friss, zöld, pozsgás levelű növényt vásároljunk. Figyeljünk arra is, hogy sok bimbó legyen a növényen.

Ciklámen újravirágoztatása

Ha sikerül megtartani a kis kedvencünket akkor az újravirágoztatás már egyáltalán nem nagy kihívás. Legfontosabb tanács, hogy vegyük figyelembe azt, hogy elvirágzás után pihenőidőre van szüksége. Chosszabb pihentetés sak hosszabb pihentetés után várhatjuk, hogy újra virágozzon.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük