Ciklámen gondozása, újravirágoztatása

A szobai ciklámen az egyik legelterjedtebb, legkedveltebb télen nyíló virág. Tartása némiképp eltér a többi szobanövénytől, mert a lakás hőmérséklete túl magas számára. Ha viszont hűvös és világos helyet tudunk biztosítani számára, hónapokig gyönyörködhetünk a kecses virágokban. Tudd meg, mitől lesz eredményes a ciklámen virág gondozása, hogy lehetséges a szaporítása, hosszú távon való megtartása és az elvirágzott ciklámen újravirágoztatása.

ciklámen

Ciklámen származása, jellemzése

A ciklámen (Cyclamen) töretlen népszerűsége egyáltalán nem véletlen. Színpompás virágaival, tarka leveleivel otthonossá teszi a lakást, szinte tavaszi hangulatot teremt az egyhangú, sötétebb napokon. Egyidejűleg fizikai és mentális egészséget varázsol otthonunkba. Bár a lemondás, a búcsúzás szimbolikus virágának is tartják, nyugodtan ajándékozhatjuk bárkinek bármilyen alkalomra.

A ciklámen görög eredetű neve (kyclos=kör) a növény kör alakú gumóira utal. Származási helye Görögország, Szíria, Ciprus, Irán, Egyiptom, Tunézia, a Földközi tenger erdős és a hegyvidéki területei. Száraz talajon, a naptól védve, árnyékos helyen nő. Hazánkban az Alpokalján, pl. Sopron erdeiben is találkozhatunk az őshonos erdei ciklámennel, ezek a vadon élő példányok védettek.

Az erdei ciklámen dekoratív kékes-zöld foltos levelei és vörös, fehér, rózsaszín, lila vagy többszínű virága miatt igen kedvelt kerti dísznövény. Olaszország parkjai ősztől tavaszig ciklámenszőnyegben pompáznak.

Nyugat-Európába a 16. századba került. A 19. században az angolok és a franciák kezdték nemesíteni, mert mesterséges körülmények között kevés és apró virágot hozott. A mai hibridek sok színben elérhetők, felálló szirmaik rendkívül tartósak.

Szobai ciklámen ismertetőjegyei

A ciklámennek lapos gumója van, ennek alján helyezkednek el a gyökerek. Sötétzöld, szív alakú leveleit szürkés rajzolat díszíti.

Kecses, bókoló virágai a levelek fölé magasodnak. A fehér, a rózsaszín, a lila és a piros sokféle árnyalatában és tarkán is nyílnak. Egyes fajtáknál a virágok a szélei fodrosak. Egyes kisebb fajtái kellemesen illatosak. Szeptembertől márciusig dúsan virágzik. Virágait vázába is tehetjük. 

A ciklámen átlagos mérete 30 – 40 cm, léteznek azonban egészen kicsi, maximum 20 cm-re növő növények is.

Ciklámen gondozása virágzás alatt és után a lakásban

A ciklámen téli virág, télen hozza élénk virágait, így teleltetés helyett inkább nyaraltatásról beszélhetünk a pihenő időszakában.

Azon túl, hogy neki is párás levegőre van szüksége, természetes módon növeli a helyiség páratartalmát és ezzel jótékonyan hat közérzetünkre. Ha a szobában túl alacsony a páratartalma elkezd izzadni a növény és a levelek gázcsere-nyílásain keresztül nedvességet bocsájt ki. Minél szárazabb a tehát a helyiség levegője, annál jobban párásítja azt.

Helyigény

A világos, de napsütéstől védett helyet kedveli. Hűvös, 12-16 fokos helyen hónapokig megtartja virágait. Északi ablakokban különösen jól érzi magát.

Öntözés

A földjét mindig tartsuk nedvesen, de a gumóját és leveleit közvetlenül ne érje víz, alulról öntözzük. A párás levegőt kedveli, ezért a lepkeorchideához hasonlóan a cikláment is érdemes kavicságyon tartani.

Pihentetése, nyaraltatása

Elvirágzás után pihenésre van szüksége. Ne öntözzük, hagyjuk a gumót teljesen lekopaszodni. Júniusban ültessük át enyhén savanyú földkeverékbe és kezdjük el a rendszeres öntözést. A gondos ápolásnak hónapok múlva ismét gazdag virágzás lesz a jutalma.

Nyáron tegyük ki a kertbe vagy erkélyre, árnyékos helyre. Rendszeresen öntözzük és trágyázzuk. A faygok elől menekítsük be a télikertbe vagy lakásba.

A fonnyadt leveleket és virágokat mindig szedjük le, hogy helyet biztosítsunk az újak számára.

Szobai ciklámen átültetése

A vásárolt növényeknél pl. ciklámen, gloxínia, fokföldi ibolya és a ciklámennél is gyakran előfordul, hogy túl mélyre ültették, ezért kirohad. Ennek megelőzésére legjobb megoldás, ha a vásárlás után azonnal átültetjük és ezzel feljebb emeljük a növényeket. 

Tudom, ez most nagyon furcsán hangzik, mert régen beleivódott a tudatunkba, hogy a virágzó növényeket nem szabad átültetni. Viszont egyes virágoknak épp az átültetéssel növelhetjük meg az élettartamukat.

A ciklámen egészséges fejlődéséhez ki kell látszani a gumóknak a földből. Gyakran elég az is, ha lekaparjuk a felső réteg földet, így is láthatóvá válik a gumó és nem kell a növényt kivenni a cserépből.

Ha ezzel a módszerrel nem járunk sikerrel, akkor marad a ciklámen átültetése, aminek fortélyait a képre kattintva olvashatod.

Ciklámen szaporítása

A ciklámen szaporítása magvetéssel és a gumók szétválasztásával is lehetséges.

Gumók szétválasztása

A legegyszerűbb és leggyorsabb szaporítási módja a gumók kettévágása. A nyugalmi időszakban kettévágott gumókat hagyjuk megszáradni, majd ültessük el laza, tőzeges virágföldbe. A ketté vágott gumók elég sérülékenyek, könnyen kaphat gombás betegséget, aminek következtében elrohadhat a gumó.

Ciklámen magvetése

A cikláment magról szaporíthatjuk, de azt tudni kell, hogy ez nem túl egyszerű művelet.

Ciklámen magokat vásárolhatunk is, vagy ha ügyesek vagyunk, magunk is szedhetünk. A virágokat először is be kell porozni. Tartsuk az ecsetet egy jól kifejlett virág alá, rázzuk meg a virágot. Majd az ecsetre hullott virágport kenjük rá a bibére. Ezután a növényt csak mérsékelten öntözzük és tegyük 10 – 12 °C-os helyre. 

A szedett magokat májustól júniustl vessük el és mindig tartsuk nedvesen a földet. 18 °C-os, sötét helyen tartsuk 3 – 4 hétig, mert a csírászáshoz sötétség kell. Majd fokozatosan tegyük világosabb helyre. A csírázási idő 6 – 8 hét. Kikelés után ritkítani kell, a gyengéket húzzuk ki. Ha a növények hoztak 1 – 2 levelet, külön cserépbe ültessük át úgy, hogy a gumó teljesen a föld alatt legyen, mert egyébként kiszárad.

Lelkes olvasónkon nem fogott ki semmi, sikeresen szaporította a cikláment magvetéssel és részletesen le is írta a tapasztalatait, amiket a képre kattintva olvashatsz el.

Ciklámen betegségei és kártevői

Érzékeny a túlöntözésre és a túlságosan magas páratartalomra. Ilyenkor gombás betegségek támadhatják meg, ami a gumó megpuhulásával és a virágok fonnyadásával jár. Megelőzésként a cikláment jól szellőző, alacsony páratartalmú és hűvös helyen tartsuk.

A szürkepenész szürke, gombás lepedék, ami barna levélfoltok kialakulásához és a szár elfonnyadásához vezet. Sajnos semmit nem tehetünk ellene.

Sárguló levelek és lehulló virágok a túl meleg helyiségre utalnak. A levélek sárgulása és barnulása túlöntözés és közvetlen locsolás eredménye is lehet.

A kis levelek és a kevés virág tápanyaghiányra utal. Tápanyagból azonban sosem használjunk többet, mint ami a használati utasításában szerepel.

Száraz foltok akkor jelennek meg a leveleken, ha a cikláment a vizes levelekkel a napra tettük.

A levéltetvek a levelek fonákján jelennek meg, rovarölőszerrel védekezhetünk ellenük.

Tipp: Csak friss, zöld, pozsgás levelű növényt vásároljunk. Figyeljünk arra is, hogy sok bimbó legyen a növényen.

Ciklámen újravirágoztatása

Ha sikerül megtartani a kis kedvencünket akkor az újravirágoztatás már egyáltalán nem nagy kihívás.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük