Ciklámen gondozása, újravirágoztatása

A szobai ciklámen az egyik legelterjedtebb, legkedveltebb télen nyíló szobanövényünk. Tartása némiképp eltér a többi szobanövényünktől, mert a lakás hőmérséklete túl magas számára. Ha viszont hűvös és világos helyet tudunk biztosítani számára, hónapokig gyönyörködhetünk a kecses virágokban. Tudd meg, mitől lesz eredményes a ciklámen gondozása.

ciklámen

A ciklámen (Cyclamen) töretlen népszerűsége egyáltalán nem véletlen. Színpompás virágaival, tarka leveleivel otthonossá teszi a lakást, szinte tavaszi hangulatot teremt az egyhangú, sötétebb napokon. Egyidejűleg fizikai és mentális egészséget varázsol otthonunkba. Bár a lemondás, a búcsúzás szimbolikus virágának is tartják, nyugodtan ajándékozhatjuk bárkinek bármilyen alkalomra.

A ciklámen görög eredetű neve (kyclos=kör) a növény kör alakú gumóira utal. Származási helye Görögország, Szíria, Ciprus, Irán, Egyiptom, Tunézia, a Földközi tenger erdős és a hegyvidéki területei. Száraz talajon, a naptól védve, árnyékos helyen nő. Hazánkban az Alpokalján, pl. Sopron erdeiben is találkozhatunk az őshonos erdei ciklámennel, ezek a vadon élő példányok védettek.

Az erdei ciklámen dekoratív kékes-zöld foltos levelei és fehér, rózsaszín vagy lila virága miatt igen kedvelt kerti dísznövény. Olaszország parkjai ősztől tavaszig ciklámenszőnyeg pompáznak.

Nyugat-Európába a 16. századba került. A 19. században az angolok és a franciák kezdték nemesíteni, mert mesterséges körülmények között kevés és apró virágot hozott. A mai hibridek sok színben elérhetők, felálló szirmaik rendkívül tartósak.

Ciklámen gondozása

A ciklámen azon túl, hogy neki is párás levegőre van szüksége, természetes módon növeli a helyiség páratartalmát és ezzel jótékonyan hat közérzetünkre. Ha a szobában túl alacsony a páratartalma elkezd izzadni a növény és a levelek gázcsere-nyílásain keresztül nedvességet bocsájt ki. Minél szárazabb a tehát a helyiség levegője, annál jobban párásítja azt.

Lapos gumója van, ennek alján helyezkednek el a gyökerek. Sötétzöld, szív alakú leveleit szürkés rajzolat díszíti. Kecses, bókoló virágai a levelek fölé magasodnak. A fehér, a rózsaszín, a lila és a piros sokféle árnyalatában és tarkán is nyílnak. Egyes fajtáknál a virágok a szélei fodrosak.
A világos, de napsütéstől védett helyet kedveli. Hűvös, 12-16 fokos helyen hónapokig megtartja virágait. Északi ablakokban különösen jól érzi magát. A földjét mindig tartsuk nedvesen, de a gumóját és leveleit közvetlenül ne érje víz, alulról öntözzük. A párás levegőt kedveli, ezért a lepkeorchideához hasonlóan a cikláment is érdemes kavicságyon tartani.

Elvirágzás után pihenésre van szüksége. Ne öntözzük, hagyjuk a gumót teljesen lekopaszodni. Júniusban ültessük át enyhén savanyú földkeverékbe és kezdjük el a rendszeres öntözést. A gondos ápolásnak hónapok múlva ismét gazdag virágzás lesz a jutalma.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

2 + 2 =