Békebeli kaporszósz készítése

Szerintem vannak olyan ételek, amelyek szeretetére meg kell érni, fel kell nőni hozzá. Számomra ilyen a kapor is. Gyerekként sosem szerettem. Ki nem állhattam a túrós lepényben sem, és utólag visszagondolva a kapor miatt nem szerettem a tökfőzeléket sem. Most pedig már jöhet a kaporszósz is vagy ha úgy jobban tetszik a kapormártás. Íme a recept, ahogy a nagyi is készítette. 

kaporszósz

Kapor, mint gyógynövény

Azért túlzásokba még nem estem, odáig még nem jutottam, hogy saját magam főzzek kaporszószt, de anyukám főztjét szívesen megeszem. Sőt mi több, a sós kapros kalács megkóstolásához is gyűjtöm még az erőm és bátorságom.

Kornis-Újvári Veronika olvasónk rendszeresen készíti és szívből ajánlja az egészségünkért.

„A kapor a népi gyógyászat egyik kedvenc gyógynövénye, amelynek számos pozitív hatását ismerjük. A belőle készült tea vízhajtóként is jól funkcionál, de használják felfúvódás, emésztési zavarok, hányinger, fogínygyulladás, álmatlanság vagy éppen étvágytalanság ellen is. Antimikrobiális hatása a fokhagymáéval vetekszik, éppen ezért akár sebgyógyításra is használható. Továbbá serkenti a tejképződést, és tumort megelőző hatása is ismert.

A kapor A-, B- és E-vitaminokban gazdag, valamint rengeteg ásványi anyagot is tartalmaz, például kalciumot, vasat, rézt, magnéziumot, cinket, foszfort és különböző folsavakat.”

Kaporszósz receptje

Hozzávalók

  • 1 csokor friss kapor (jó nagy csokor ),
  • 2 evőkanál étolaj vagy zsír,
  • 2-3 gerezd fokhagyma,
  • 2 evőkanál liszt,
  • 500 ml tej,
  • ízlés szerint só

Kaporszósz elkészítése

  • a kaprot alaposan megmosom,
  • a szárvégeket levágom róla,
  • apróra darabolom,
  • egy edénybe beleöntöm az olajat,
  • az apróra vágott kaprot rászórom,
  • megdinsztelem,
  • hozzáadom a zúzott fokhagymát,
  • a lisztet elkeverem 2 dl tejjel,
  • ráöntöm a megdinsztelt kaporra,
  • elvegyítem,
  • majd hozzáadom a maradék tejet és ízlés szerint sózom,
  • egyet forralok rajta és tálalom.

Semmi epe bántó nincs benne, sőt. Kaporral az egészségünkért. Szóval kaporra fel.

Nagyon köszönöm a receptet Ujvári-Kornis Veronikának!

További receptek kaporral

Ma egy igaz hűsítő finomságot, a tzazikivel töltött paradicsom receptjét hoztam. A nagy kánikulában, jól lehűtve önmagában vagy húsok, hús nélküli feltétek mellé fogyaszthatjuk az egyszerűen elkészíthető, vitamindús, könnyű salátát. Kerti partihoz, grillezéshez is kiváló.

A békebeli kapros túrós lepény egy régi családi recept alapján készül. A kapor intenvíz ízét sokan – főleg a gyerekek – nem szeretik, számukra érdemes mazsolával és citromhéjjal ízesíteni a túrótölteléket.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük