Békebeli kaporszósz készítése

Szerintem vannak olyan ételek, amelyek szeretetére meg kell érni, fel kell nőni hozzá. Számomra ilyen a kapor is. Gyerekként sosem szerettem. Ki nem állhattam a túrós lepényben sem és utólag visszagondolva a kapor miatt nem szerettem a tökfőzeléket sem. Most pedig már jöhet a kaporszósz is. 

 

kaporszósz

 

Azért túlzásokba még nem estem, odáig még nem jutottam, hogy saját magam főzzek kaporszószt, de anyukám főztjét szívesen megeszem. Sőt mi több, a sós kapros kalács megkóstolásához is gyűjtöm még az erőm és bátorságom.

Kornis-Újvári Veronika olvasónk rendszeresen készíti és szívből ajánlja az egészségünkért.

“A kapor a népi gyógyászat egyik kedvenc gyógynövénye, amelynek számos pozitív hatását ismerjük. A belőle készült tea vízhajtóként is jól funkcionál, de használják felfúvódás, emésztési zavarok, hányinger, fogínygyulladás, álmatlanság vagy éppen étvágytalanság ellen is. Antimikrobiális hatása a fokhagymáéval vetekszik, éppen ezért akár sebgyógyításra is használható. Továbbá serkenti a tejképződést, és tumort megelőző hatása is ismert.

A kapor A-, B- és E-vitaminokban gazdag, valamint rengeteg ásványi anyagot is tartalmaz, például kalciumot, vasat, rézt, magnéziumot, cinket, foszfort és különböző folsavakat.”

 

Kaporszósz hozzávalói

  • 1 csokor friss kapor (jó nagy csokor ),
  • 2 evőkanál étolaj vagy zsír,
  • 2-3 gerezd fokhagyma,
  • 2 evőkanál liszt,
  • 500 ml tej,
  • ízlés szerint só

Kaporszósz elkészítése

  • a kaprot alaposan megmosom,
  • a szárvégeket levágom róla,
  • apróra darabolom,
  • egy edénybe beleöntöm az olajat,
  • az apróra vágott kaprot rászórom,
  • megdinsztelem,
  • hozzáadom a zúzott fokhagymát,
  • a lisztet elkeverem 2 dl tejjel,
  • ráöntöm a megdinsztelt kaporra,
  • elvegyítem,
  • majd hozzáadom a maradék tejet és ízlés szerint sózom,
  • egyet forralok rajta és tálalom.

Semmi epe bántó nincs benne 🙂 sőt :). ” Kaporral az egészségünkért. Szóval kaporra fel 🙂

Nagyon köszönöm a receptet Kornis-Újvári Veronikának!

További kapros receptek

  • 315
  •  
  • 9
  •  
  •  
  • 315
  •  
  • 9
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × négy =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás