Békebeli kapros túrós lepény
A békebeli kapros túrós lepény egy régi családi recept alapján készül. Kaporral vagy mazsolával, citromhéjjal is kitűnő.
A kaporral érdekes a helyzetem, gyerekként és fiatal felnőttként sosem szerettem. Most pedig már a jöhet a kaporszósz is és ezt a túrós süteményt is kaporral szeretem igazán.
Kapros túrós lepény hozzávalói
Kelt tészta hozzávalói közepes méretű tepsihez:
- 30 dkg liszt,
- 3 dkg élesztő,
- 3 kanál cukor,
- 1 tojássárgája,
- 2 evőkanál olaj,
- 2 dl tej,
- zsemlemorzsa vagy darált keksz
- 50 dkg túró,
- 1 tojássárgája,
- 2 tojásfehérje,
- 5 kanál porcukor,
- 2 dl tejföl,
- 1 csomó kapor,
- mazsola, citromhéj ízlés szerint.
Elkészítése
- az élesztőt a cukros langyos tejben felfuttatjuk,
- tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk,
- duplájára kelesztjük (kelesztőtálban kb. 20-25 perc),
- sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük,
- a töltelék elkészültéig tovább kelesztjük,
-
a túrót összekeverjük 4 kanál cukorral,
-
hozzáadunk 2 kanál tejfölt,
-
beletesszük az apróra vágott kaprot,
-
majd óvatosan hozzákeverjük 2 tojás felvert habját,
-
a maradék tejfölbe 1 kanál cukrot és egy tojássárgáját keverünk,
-
a tepsiben lévő tésztára először egy kis zsemlemorzsát vagy darált kekszet szórunk, ami majd felszívja a túró nedvességét,
-
erre kerül a túróréteg,
-
végül rákenjük a cukros tejföl réteget,
-
megsütjük és behabzsoljuk a sütit, valamint a családtagok dicsérő szavait. 🙂
Ha nem szeretjük a kaprot, akkor a túróba kapor helyett vaníliás cukor, mazsola és reszelt citromhéj kerülhet.