Békebeli kapros túrós lepény receptje

A békebeli kapros túrós lepény egy régi családi recept alapján készül. Kaporral vagy mazsolával, citromhéjjal is kitűnő. 

kapros túrós lepény

Kapros túrós lepény receptje

A kaporral érdekes a helyzetem, gyerekként és fiatal felnőttként sosem szerettem. Most pedig már a jöhet a kaporszósz is és ezt a túrós süteményt is kaporral szeretem igazán.

Hozzávalók

Kelt tészta hozzávalói közepes méretű tepsihez:

  • 30 dkg liszt,
  • 3 dkg élesztő,
  • 3 kanál cukor,
  • 1 tojássárgája,
  • 2 evőkanál olaj,
  • 2 dl tej,
  • zsemlemorzsa vagy darált keksz

Túró töltelék hozzávalói:

  • 50 dkg túró,
  • 1 tojássárgája,
  • 2 tojásfehérje,
  • 5 kanál porcukor,
  • 2 dl tejföl,
  • 1 csomó kapor,
  • mazsola, citromhéj ízlés szerint.

Kapros túrós lepény elkészítése

  • az élesztőt a cukros langyos tejben felfuttatjuk,
  • tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk,
  • duplájára kelesztjük (kelesztőtálban kb. 20-25 perc),
  • sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük,
  • a töltelék elkészültéig tovább kelesztjük,
  • a túrót összekeverjük 4 kanál cukorral,
  • hozzáadunk 2 kanál tejfölt,
  • beletesszük az apróra vágott kaprot,
  • majd óvatosan hozzákeverjük 2 tojás felvert habját,
  • a maradék tejfölbe 1 kanál cukrot  és egy tojássárgáját keverünk,
  • a tepsiben lévő tésztára először egy kis zsemlemorzsát vagy darált kekszet szórunk, ami majd felszívja a túró nedvességét,
  • erre kerül a túróréteg,
  • végül rákenjük a cukros tejföl réteget,
  • megsütjük és behabzsoljuk a sütit, valamint a családtagok dicsérő szavait. 

Ha nem szeretjük a kaprot, akkor a túróba kapor helyett vaníliás cukor, mazsola és reszelt citromhéj kerülhet.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük