Békebeli kapros túrós lepény

A békebeli kapros túrós lepény egy régi családi recept alapján készül. Kaporral vagy mazsolával, citromhéjjal is kitűnő. 

kapros túrós lepény

A kaporral érdekes a helyzetem, gyerekként és fiatal felnőttként sosem szerettem. Most pedig már a jöhet a kaporszósz is és ezt a túrós süteményt is kaporral szeretem igazán.

Kapros túrós lepény hozzávalói

Kelt tészta hozzávalói közepes méretű tepsihez:

  • 30 dkg liszt,
  • 3 dkg élesztő,
  • 3 kanál cukor,
  • 1 tojássárgája,
  • 2 evőkanál olaj,
  • 2 dl tej,
  • zsemlemorzsa vagy darált keksz
Túró töltelék hozzávalói:
  • 50 dkg túró,
  • 1 tojássárgája,
  • 2 tojásfehérje,
  • 5 kanál porcukor,
  • 2 dl tejföl,
  • 1 csomó kapor,
  • mazsola, citromhéj ízlés szerint.

Elkészítése

  • az élesztőt a cukros langyos tejben felfuttatjuk,
  • tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk,
  • duplájára kelesztjük (kelesztőtálban kb. 20-25 perc),
  • sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük,
  • a töltelék elkészültéig tovább kelesztjük,
  • a túrót összekeverjük 4 kanál cukorral,
  • hozzáadunk 2 kanál tejfölt,
  • beletesszük az apróra vágott kaprot,
  • majd óvatosan hozzákeverjük 2 tojás felvert habját,
  • a maradék tejfölbe 1 kanál cukrot  és egy tojássárgáját keverünk,
  • a tepsiben lévő tésztára először egy kis zsemlemorzsát vagy darált kekszet szórunk, ami majd felszívja a túró nedvességét,
  • erre kerül a túróréteg,
  • végül rákenjük a cukros tejföl réteget,
  • megsütjük és behabzsoljuk a sütit, valamint a családtagok dicsérő szavait. 🙂

Ha nem szeretjük a kaprot, akkor a túróba kapor helyett vaníliás cukor, mazsola és reszelt citromhéj kerülhet.

Köszönöm a megosztásokat!
  • 1.4K
  • 30
  •  
  •  
  • 1.4K
  •  
  • 30
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük