Békebeli kapros túrós lepény

A békebeli kapros túrós lepény egy régi családi recept alapján készül. Kaporral vagy mazsolával, citromhéjjal is kitűnő.

 

kapros túrós lepény

 

Kapros túrós lepény hozzávalói

Kelt tészta hozzávalói közepes méretű tepsihez:

  • 30 dkg liszt,
  • 3 dkg élesztő,
  • 3 kanál cukor,
  • 1 tojássárgája,
  • 2 evőkanál olaj,
  • 2 dl tej,
  • zsemlemorzsa vagy darált keksz
 
Túró töltelék hozzávalói:
  • 50 dkg túró,
  • 1 tojássárgája,
  • 2 tojásfehérje,
  • 5 kanál porcukor,
  • 2 dl tejföl,
  • 1 csomó kapor,
  • mazsola, citromhéj ízlés szerint
 

Kapros túrós lepény elkészítése

  • az élesztőt a cukros langyos tejben felfuttatjuk,
  • tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk,
  • duplájára kelesztjük (kelesztőtálban kb. 20-25 perc),
  • sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük,
  • a töltelék elkészültéig tovább kelesztjük,
  • a túrót összekeverjük 4 kanál cukorral,
  • hozzáadunk 2 kanál tejfölt,
  • beletesszük az apróra vágott kaprot,
  • majd óvatosan hozzákeverjük 2 tojás felvert habját,
  • a maradék tejfölbe 1 kanál cukrot  és egy tojássárgáját keverünk,
  • a tepsiben lévő tésztára először egy kis zsemlemorzsát vagy darált kekszet szórunk, ami majd felszívja a túró nedvességét,
  • erre kerül a túróréteg,
  • végül rákenjük a cukros tejföl réteget,
  • megsütjük és behabzsoljuk a sütit, valamint a családtagok dicsérő szavait. 🙂

Ha nem szeretjük a kaprot, akkor a túróba kapor helyett vaníliás cukor, mazsola és reszelt citromhéj kerülhet.

  • 94
  •  
  •  
  • 5
  •  
  •  
  • 94
  •  
  •  
  • 5
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy minden fontos kertészkedős, virágos hír eljusson hozzád!

Balkonada hírlevél-feliratkozás
Az adatok megadásával kinyilvánítod, hogy kéred a Balkonada hírleveleket. A hírlevél feliratkozás két lépéses, úgynevezett Opt-in rendszerben történik, az első emailben küldött linkre kattintással válik véglegessé.
*= kötelező mező
A feliratkozáskor megadott emailt bizalmasan kezelem, azt csak is a Balkonada hírlevelek küldésére használom. A címeket nem adom át harmadik félnek. További információkat az Adatkezelési tájékoztatóban találsz.

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

tizenöt + tizennégy =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás