Pihe-puha túrós sütemény
A túróval nem igazán lehet mellé nyúlni. Akár torta vagy kelt tészta tölteléke lesz vagy fánk, esetleg gombóc készül belőle, nem kell csalódni benne. A pihe-puha túrós elkészítése egyszerű, gyorsnak csak azért nem mondható, mert pár órás pihenő időre van szüksége. Viszont jó lesz vigyázni vele, mert rekord sebességgel elfogy!
Wolf Mártától származik a szuper recept a következő ajánlással: „Én, kettőnknek fél adagot szoktam csinálni, de simán elfogy a teljes adag is, mert másnap is finom puha. A tésztája olyan könnyű állagú, mintha piskóta lenne.”
Pihe-puha túrós hozzávalói
- 5 tojás,
- 15 dkg margarin,
- 1/2 dl tej,
- 3 dkg élesztő,
- 30 dkg liszt,
- 75 dkg túró,
- 25 dkg porcukor,
- 1 vaníliás cukor,
- 1 citrom reszelt héja.
Elkészítése
- a 4 tojás sárgáját a 15 dkg puha margarinnal kikeverjük,
- hozzáadjuk a kb. ½ dl tejben felfuttatott élesztőt (benne kb. 1 ek cukorral),
- beletesszük a 30 dkg lisztet,
- alaposan kidolgozzuk, hogy fényes, de puha gombócot kapjunk, mint általában a kelt tésztánál,
- két részre osztjuk,
- az egyikkel kibélelünk egy sütőpapírral beborított tepsit,
- a túrót összekeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal,
- majd belekeverjük a 4 tojás felvert habját és 1 evőkanál lisztet,
- a túrót rásimítjuk a tepsiben lévő tésztára és befedjük a tészta másik felével,
- a tetejét felvert tojással lekenjük,
- félretesszük és meleg helyen kb. 2,5-3 órát pihentetjük (ez alatt szépen lassan megkel),
- pihentetés után kb. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 25-30 perc alatt készre sütük.
Nagyon köszönöm Wolf Mártának a kitűnő receptet!
Okos recept, de a tésztába só is kell. 30 dkg liszthez 2-3 gramm, ami kb fél teáskanál.
Ezen kívül a túrót nem liszttel, hanem búzadarával kell sűríteni. De ez nyilván részletkérdés, a só azonban nem.