Túrós pogácsa: egyszerű és fenséges

Ismét egy egyszerű és nagyszerű finomság, a túrós pogácsa receptjét osztotta meg velünk Vadady Mária. Ránéztem a fotóra, a receptre és rögtön tudtam, hogy ez nagy családi kedvenc lesz.

túrós pogácsa

Nekünk is van egy hasonló túrós receptünk, abban viszont nincs élesztő és kocka formára szoktuk készíteni dióval a tetején. Érdemes kipróbálni, a sós-diós vendégváró kockát.

Túrós pogácsa hozzávalói

  • Fél kg liszt,
  • fél kg vaj (kis zsírral ki szoktam váltani néhány dkg vajat),
  • fél kg túró (ha nem elég zsíros, egy evőkanálnyi tejfölt érdemes hozzáadni)
  • 1 kocka élesztő,
  • 2 teáskanál só,
  • 1 tojás a megkenéshez,
  • sajt, tökmag, szezámmag vagy bármi más a tetejére

Elkészítése

  • A lisztet a sóval, a zsiradékkal összemorzsoljuk,
  • belemorzsoljuk az élesztőt,
  • majd alaposan összegyúrjuk.
  • 1,5 cm vastagságúra kinyújtjuk,
  • pici szaggatóval kiszúrogatjuk (Tegnap már a rácsozást is megspóroltam.),
  • bekenjük felvert tojással,
  • megszórjuk sajttal, vagy magokkal,
  • 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük.

Oldalra nem dől, csak felfelé növekszik. Nálam 3 tepsinyi lesz ennyi tésztából. Amikor kihűlt be szoktam zacskózni és hogy mind föl ne faljam lefagyasztani. Ha a zacskóból kiöntve a szabad levegőn olvasztjuk ki, ugyanolyan ropogós külsejű, belül puha marad. Szoktam ízesíteni zsíron dinsztelt kis fejnyi apróra vágott hagymával a változatosság kedvéért, de ilyenkor kevesebb vajat teszek a tésztájába.

Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Vadady Máriának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizennégy − tíz =