Legjobb pogácsa receptek

Ha azt mondom: sajtos, túrós, tepertős, zsíros, medvehagymás, burgonyás és megkérdezem, hogy vajon milyen ételről beszélek, szinte mindenki azonnal rávágja, hogy pogácsa. Hát persze, hogy az egyik legkedveltebb sós, sült tésztáról beszélek és el is hoztam a legjobb pogácsa receptek szubjektív válogatását. Szerintem mindenki megtalálja benne a kedvencét.

Legjobb pogácsa receptek

A pogácsa egy kisebb kerek, általában sós sütemény, de létezik édes változata is. A Kárpát-medencei, a balkáni és a török konyha jellegzetes terméke. Elterjedt változatai a burgonyás, vajas, tepertős, juhtúrós és káposztás pogácsa. Hasonló néven ismert a Kárpát-medence és a Balkán népeinél (szlovák pagáč, osztrák német Pogatsche, szlovén, horvát pogača, szerb погача), valamint Törökországban (török poğaça). – irja a wikipédia.

A továbbiakban bemutatott pogácsa receptek nem újak a blogon, azokat előzőleg már leírtam, így most csak összefoglalásként mutatom be azokat. Ha pogácsa felkeltette a figyelmed, akkor a nevére vagy a fotójára kattintva eléred a recept részletes leírását.

Ahogy a teljes válogatás, úgy a receptek megjelenítésének sorrendje is teljesen szubjektív. De azért egy cseppet sem véletlen, hogy az Anyukám sakójtos pogácsája került az első helyre.

Anyukám sajtos pogácsája

Mondják, hogy a nagymamák főztjénél és süteményeinél nincs is jobb. Némi igazság van benne, de azért el kell ismerni, hogy édesanyánk főztjének sincs párja. Nálunk például senki nem tudott olyan finom pogácsát sütni, mint anyukám. Szerintem érdemes kipróbálni, mert Anyukám sajtos pogácsája verhetetlen.

Fornettis pogácsa receptje

Fornettis pogácsa (fornetti pogácsa) frissen készül. Réteges és mennyei. Sokkal finomabb, mint a készen kapható fagyasztott változata. Elkészítése végtelenül egyszerű. A rengeteg pogácsa recept közül ez az egyik legfinomabb, érdemes kipróbálni.

Téli pogácsa – remek sör vagy borkorcsolya receptje

Téli pogácsa receptet kaptunk Illésné Nagy Máriától. A remek sör és borkorcsolya igen tartalmas, igazi kalóriabomba, nem véletlenül kapta a téli jelzőt. Egy jó kis forralt bort is el tudnék képzelni mellé.

Tejfölös pogácsa sajttal és köménymaggal

Mindig jól jön egy pogácsa recept, mert a pogácsát nem lehet megunni. Legyen az sajtos, tepertős, másnap is puha vagy épp medvehagymás, a friss pogácsának nincs párja. Olvasónknál most épp tejfölös pogácsa sajttal és köménymaggal került a családi asztalra.

Krumplis pogácsa élesztő nélkül

A krumplis pogácsa élesztő nélkül készíthető, így különösen jól jön ez a recept, ha nincs otthon élesztő és nem tudunk vagy nem akarunk leugrani a boltba. 

Tepertős pogácsa receptje

A tepertős pogácsa mindig a gyermekkoromra emlékeztet. Falun nevelkedve természetes volt, hogy decemberben disznót vágtunk, hogy karácsonyra legyen hús a kocsonyához, legyen finom házi sonka húsvétra. Természetesen tepertőt is sütöttünk, ami frissen isteni finom volt, később pedig pogácsa és tepertőkrém is készült belőle. 

Bodi mama sajtos pogácsája

Bodi mama sajtos pogácsája nevének eredetéről semmit nem tudok. A fotót elnézve viszont akár az én nagyanyám pogácsája is lehetne, amit sajnos már nem tudok kóstolgatni. Az biztos, hogy ez is nagyon finom és az unokák által évek múlva is emlegetett sajtos finomság.

Burgonyás köttes – finom krumplis pogácsa sajttal

Burgonyás köttes receptet kaptunk Wolf Mártától. A foci vb idején meccsnézéshez sütötte a kelt krumplis pogácsát. El is tudom képzelni, hogy ezzel a sós rágcsával jól megy a szurkolás és még a sör is jobban fogy.

Túrós pogácsa: egyszerű és fenséges

Ismét egy egyszerű és nagyszerű finomság, a túrós pogácsa receptjét osztotta meg velünk Vadady Mária. Ránéztem a fotóra, a receptre és rögtön tudtam, hogy ez nagy családi kedvenc lesz.

Másodnap is puha pogácsa titka

Másodnap is puha pogácsa jól jön, ha előre kell vagy tudunk dolgozni és nem akarunk kőkemény, kiszáradt sós süteményt rakni az asztalra. A jól bevált recept ismét egy olvasótól származik, aki nagy gyakorlatot szerzett sütögetés terén, hisz rendszeresen süt sós és édes süteményeket egyaránt. 

Medvehagymás vajaspogácsa

A medvehagyma szezon közepén ideje egy medvehagymás recepttel is előrukkolni. Bagányné Irén olvasónk medvehagymás vajaspogácsa receptje igen csak meghozta a kedvem a kipróbálásra!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük