Sült gyümölcstea – természetes antibiotikum

Bár sült gyümölcsteát ígértem a címben, de valóban egy olyan egészséges csemegét hoztam, ami sokoldalúan felhasználható. Bármilyen gyümölcsből készíthetjük az ízlésünk szerint. Télen aztán fantáziánk és kívánságunk szerint használhatjuk fel a nyár zamatait.

Sült gyümölcstea

Az ötletet a Kertemből tálalva – házias ételek és receptek Facebook csoportba frissen belépő olvasónk, Horváth Adri osztotta meg első bejegyzésként. Igazán szép belépő volt.

Sült gyümölcstea készítése

„Köszönöm. Sült gyümölcstea készül a kertben termett gyümölcsökből. Alma, körte, aszalt szilva, méz, citrom héja és leve, csillagánizs, szegfűszeg, szegfűbors, boróka, fahéj, kardamom, szerecsendió virága, több órás sütés. Nagyon finom, teaként is iható, joghurtba is keverhető, vagy kenhető kalácsra, kenyérre. A fűszerek miatt igazi természetes antibiotikum, ősszel-télen nagyon hasznos lesz. Bármilyen gyümölcsből elkészíthető.

A feldarabolt almát, körtét (héjastul) és az aszalt szilvát a nagy tepsibe tettem. A felsorolt fűszereket rászórtam, mézzel meglocsoltam, ment rá a citrom reszelt héja és leve, a gyümölcsök közé tettem a citrom megmaradt héját is. Az arányok tetszőlegesek, a fűszereket is szabadon választhatod, ízlés szerint. Addig volt a sütőben (néha kevertem rajta), amíg a gyümölcsök megpuhultak, de nem estek szét és jó sok levet engedtek. Utána kerültek üvegekbe és száraz dunsztba. A sütő maximumon ment, de csak azért, mert nem akartam túl sokáig fűteni a konyhát.

Simán üvegekbe tettem, száraz dunsztban hűltek ki. Tartósító nincs benne. A nyári konyhámban tárolom, ahol 10-15 fok van. Remélem, nem lesz bajuk. Eddig nem csináltam, nincs tapasztalatom.”

Nagyon köszönjük az ötletet Horváth Adrinak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük