Ropogós héjú fehér kenyér éjszakai kelesztéssel

A házilag készített ropogós héjú fehér kenyér egy egész éjszakán át kel a hűtőben. Elkészítésének legnagyobb előnye, hogy nem kell hozzá öreg tészta vagy kovász, friss élesztővel készítve is laza belsejű és ropogós héjú lesz. Olyan, amiről eddig csak álmodni mertünk. Az egyszerű recept alapján készülő házi kenyeret nemcsak a mai kenyér árak miatt érdemes kipróbálni.

ropogós héjú fehér kenyér házilag készítve sütőtálban

Ropogós héjú fehér kenyér éjszakai kelesztéssel

Hozzávalók

  • 30 dkg liszt /bl 55/,
  • 30 dkg kenyérliszt,
  • 2 teáskanál só,
  • 2 dkg friss élesztő,
  • 2 evőkanál étolaj,
  • 4 dl víz.

Elkészítése

  • a liszteket átszitáljuk és tálba tesszük,
  • közepére kis halmot készítünk, ebbe belemorzsoljuk az élesztőt,
  • hozzáadjuk a többi hözzávalót is,
  • kézzel jó alaposan, simára összedolgozzuk.
  • konyharuhával letakarva egy éjszakára hűtőbe tesszük,
  • másnap lisztezett deszkán átgyúrjuk,
  • hosszúkásra formázzuk,
  • sütőpapírral bélelt jénai tálba tesszük,
  • tetejét 3 – 4 helyen bevágjuk,
  • konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten újabb 30 percen át kelesztjük,
  • eztán egy spriccelővel lefújjuk vízzel,
  • a jénai tál fedelét is benedvesítjük belülről,
  • rátesszük az edény fedelét és hideg sütőbe helyezzük,
  • a sütőt 220 fokra állítjuk és kb. 50 percig sütjük,
  • ezután levesszük a tetőt,
  • újra megspricceljük vízzel, úgy, hogy az egész felületét érje a víz,
  • fedő nélkül vissza tesszük a sütőbe és 180 fokon további 10 – 15 percig sütjük, amíg szép piros lesz.

Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Bedi Istvánnénak!

További kenyér receptek

Készítettem már egy bejegyzést a legjobb kenyér receptekből. Most itt is mutatok néhányat. A receptet a képre kattintva éred el.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük