Házi fehér kenyér Limara receptje alapján

Egyre többen próbálkoznak az otthoni kenyérsütéssel. Nem egyszerű művelet, de egy kitűnő recepttel már az első próbálkozás is sikerrel kecsegtet. Közeleg az új kenyér ünnepe, ideje hát kenyeret sütni. Márta házi fehér kenyere igazán kívánatos. 

házi kenyér

Wolf Márta: “Többször sütöttem már kenyeret, de mostanában, nyáron, a meleg miatt nem visz rá a lélek. Dagasztógépben megdagasztom, kézzel formázom, és gázsütőben, tepsiben sütöttem meg a képen láthatót. De kipróbáltam már cseréptálban és sütőzacskóban is. A képen lévő fehéret Limara (limarapeksege.com ) receptje alapján készítette.”

Márta kenyere igazán gusztusos, olyan, amibe szívesen beleharapna az ember. A végeredmény tökéletes, a sütés közbeni mennyei illat, ami belengi a konyhát csak extra ráadás.

Házi fehér kenyér hozzávalói

  • 2,7 dl víz (0,7 lehet tej),
  • 2 csapott teáskanál só,
  • 2 evőkanál olaj,
  • csipet aszkorbinsav (csak ha gyengébb minőségű a liszt),
  • 2 evőkanál burgonyapehely (elhagyható),
  • 20-25 dkg öregtészta,
  • 20 dkg fehér tönkölyliszt (vagy BL 80 liszt),
  • 30 dkg BL 80 liszt,
  • 1 dkg friss élesztő.

Sokakat már az öregtészta elriaszt, pedig azt is egyszerű elkészíteni. Az öregtészta nem más, mint kovász. Egyszerűen csak annyi, hogy a bedagasztott tésztából elteszünk egy darabot a következő kenyérsütésig. Ez lesz a kovászunk, a hűtőben akár 7 – 10 napig is eláll.

Első alkalommal előzőnap el kell készíteni egy külön adag kenyértésztát.

Öregtészta hozzávalói

  • 3 dl langyos víz,
  • csipet só,
  • 50 dkg liszt,
  • 1 evőkanál olaj,
  • 1 teáskanál cukor,
  • 1 dkg friss élesztő.

A hozzávalókat alaposan összedagasztjuk és hagyjuk túl kelni. Akár egy éjszakára is maradhat a konyhapulton. Másnap egy kicsit átgyúrjuk és lezárt edényben a hűtőbe tesszük.

Házi fehér kenyér elkészítése

  • a hozzávalókat összekeverjük és géppel vagy kézzel bedagasztjuk,
  • ha kész, átgyúrjuk, rugalmas tésztát kell kapnunk,
  • kelesztőtálban hagyjuk a duplájára kelni,
  •  ha szépen megkelt, enyhén lisztezett deszkára borítjuk, (ne felejtsünk el egy adagot félre tenni belőle, hogy legközelebbre legyen öregtésztánk),
  • kézzel megformázzuk,
  • egy kb. 8 literes jénait sütőpapírral kibélelünk,
  • beletesszük a tésztát,
  • rátesszük az edény tetejét és hagyjuk a duplájára kelni,
  • pengével bevágjuk és további 15-20 percig hagyjuk kelni, vagy míg a bevágások szépen szétnyílnak,
  • közben előmelegítjük a sütőt,
  • a jénai tetejét belülről bespricceljük vízzel,
  • 220-230 fokos sütőben kb. 50-55 percig sütjük,
  • ha az utolsó 5-10 percre levesszük a tetőt, vastagabb lesz a kenyér héja,
  • ha megsült, rácsra tesszük hűlni,
  • hideg vízzel lespricceljük.

Nagyon köszönöm a receptet Limarának és Wolf Mártának!

  • 364
  •  
  • 8
  •  
  •  
  • 364
  •  
  • 8
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × 1 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás