Házi fehér kenyér Limara receptje alapján

Egyre többen próbálkoznak az otthoni kenyérsütéssel. Nem egyszerű művelet, de egy kitűnő recepttel már az első próbálkozás is sikerrel kecsegtet. Márta házi fehér kenyere igazán kívánatos. Mutatom a receptet, amivel Te is elkészíthetsz egy ropogós héjú friss fehér kenyeret.

házi kenyér

Wolf Márta: „Többször sütöttem már kenyeret, de mostanában, nyáron, a meleg miatt nem visz rá a lélek. Dagasztógépben megdagasztom, kézzel formázom, és gázsütőben, tepsiben sütöttem meg a képen láthatót. De kipróbáltam már cseréptálban és sütőzacskóban is. A képen lévő fehéret Limara (limarapeksege.com ) receptje alapján készítette.”

Márta kenyere igazán gusztusos, olyan, amibe szívesen beleharapna az ember. A végeredmény tökéletes, a sütés közbeni mennyei illat, ami belengi a konyhát csak extra ráadás.

Házi fehér kenyér hozzávalói

  • 2,7 dl víz (0,7 lehet tej),
  • 2 csapott teáskanál só,
  • 2 evőkanál olaj,
  • csipet aszkorbinsav (csak ha gyengébb minőségű a liszt),
  • 2 evőkanál burgonyapehely (elhagyható),
  • 20-25 dkg öregtészta,
  • 20 dkg fehér tönkölyliszt (vagy BL 80 liszt),
  • 30 dkg BL 80 liszt,
  • 1 dkg friss élesztő.

Sokakat már az öregtészta elriaszt, pedig azt is egyszerű elkészíteni. Az öregtészta nem más, mint kovász. Egyszerűen csak annyi, hogy a bedagasztott tésztából elteszünk egy darabot a következő kenyérsütésig. Ez lesz a kovászunk, a hűtőben akár 7 – 10 napig is eláll.

Első alkalommal előzőnap el kell készíteni egy külön adag kenyértésztát.

Öregtészta hozzávalói

  • 3 dl langyos víz,
  • csipet só,
  • 50 dkg liszt,
  • 1 evőkanál olaj,
  • 1 teáskanál cukor,
  • 1 dkg friss élesztő.

A hozzávalókat alaposan összedagasztjuk és hagyjuk túl kelni. Akár egy éjszakára is maradhat a konyhapulton. Másnap egy kicsit átgyúrjuk és lezárt edényben a hűtőbe tesszük.

Házi fehér kenyér elkészítése

  • a hozzávalókat összekeverjük és géppel vagy kézzel bedagasztjuk,
  • ha kész, átgyúrjuk, rugalmas tésztát kell kapnunk,
  • kelesztőtálban hagyjuk a duplájára kelni,
  •  ha szépen megkelt, enyhén lisztezett deszkára borítjuk, (ne felejtsünk el egy adagot félre tenni belőle, hogy legközelebbre legyen öregtésztánk),
  • kézzel megformázzuk,
  • egy kb. 8 literes jénait sütőpapírral kibélelünk,
  • beletesszük a tésztát,
  • rátesszük az edény tetejét és hagyjuk a duplájára kelni,
  • pengével bevágjuk és további 15-20 percig hagyjuk kelni, vagy míg a bevágások szépen szétnyílnak,
  • közben előmelegítjük a sütőt,
  • a jénai tetejét belülről bespricceljük vízzel,
  • 220-230 fokos sütőben kb. 50-55 percig sütjük,
  • ha az utolsó 5-10 percre levesszük a tetőt, vastagabb lesz a kenyér héja,
  • ha megsült, rácsra tesszük hűlni,
  • hideg vízzel lespricceljük.

Nagyon köszönöm a receptet Limarának és Wolf Mártának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

3 hozzászólás

  1. Kovacs Valeria szerint:

    Bocsanat, ha kerdezek. Az rendben van, hogy az oregteszta receptje fennt van, bar sokalom 1 kenyer hozzavalojanak a sulyat. Mintha sok lenne 1 kenyerhez az 5o deka liszt oregtesztanak. Viszont a tovabbi kenyerhez valok hianyoznak. Ahhoz is kel folyadek, liszt, so, stb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük