Kovászos uborka eltevése télire

A kovászos uborka íz nálam egyértelműen a nyárhoz kapcsolódik. Imádom a kovászos uborka levest is. Eddig eszembe jutott, hogy azt is eltegyek a hidegebb napokra. Hisz azokra ott van az eltett svéd uborka, a csemege uborka vödrösen vagy épp a dobálós savanyúság. Az idén viszont lehet, hogy teszek egy próbát és kitapasztalom, hogy valóban olyan jó ötlet-e a kovászos uborka eltevése télire.

kovászos uborka eltevése télire

Kovászos uborka

Akik már elkészítették, állítják, hogy pont ugyanolyan friss, ropogós és szép zöld, mint nyáron.

A hagyományos módon el kell készíteni a kovászos uborkát. Ki hogy szereti. Kenyérrel vagy krumplival érlelve. Bár sokan azt mondják, ez utóbbit nem lehet kovászos uborkának nevezni, hisz a kovász épp a kenyérhez kapcsolódik. A krumplival savanyított uborkát ezért sokan egyszerűen csak sváb uborkának hívják.

Van igazság abban, amit a kovászos elnevezésről állítanak. Azonban manapság vannak olyan a kenyerek, amelyek nem kovásszal készülnek. Az ilyen kenyérrel érlel uborka sem viselhetné a kovászos nevet.

Nem akarok ilyen vitákba belemenni, elnézést mindenkitől, de én ebben a cikkben most bármilyen eljárással érlelt ubit kovászos uborkának fogok hívni.

Kovászos uborka eltevése télire

 • kedvünk szerint elkészítjük a kovászos uborkát,
 • a pár nap alatt megérlelt uborkákat kiszedjük a léből,
 • figyeljünk, hogy ne maradjon rajta se kenyér, se kapor,
 • tiszta üvegbe rakjuk,
 • a levét leszűrjük,
 • a léhez hozzáadunk egy kávéskanál borként,
 • a levet ráöntjük az uborkára,
 • lezárjuk az üvegeket.

Porga Júlia még ettől is egyszerűbben teszi el. „Ezt én nem teszem, ki a napra sehová. Összeállítok és egyenesen megy a helyére. Ez csak egy telet bírna ki, de nem bírja ki még a karácsonyt se, mert elfogy.”

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

 1. Őze Józsefné szerint:

  Én a kovászos uborkát hasonlóan csinálóm csak anyi változásal,hogy,én az uborkát borkénes vizben mosom meg,és nem rakok bele semit sem csak kapor krúmpli,és természetesen só!nagyon finom rópógós marad !Most négy üveggel raktam el télire dunsztólásal ezt még nem tudom milyen lesz ez most kisérlet4majd ha felbontóm megiróm ,hogy hogyan sikerült!

  • Nagy Jucó szerint:

   Köszi szépen! Jó ötlet ez a borkénes megmosás. Várom a felbontás utáni beszámolót. Minden jót kívánok! Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük