Kovászos uborka eltevése télire

A kovászos uborka íz nálam egyértelműen a nyárhoz kapcsolódik. Eddig eszembe jutott, hogy azt is eltegyek a hidegebb napokra. Hisz azokra ott van az eltett csemege uborka vödrösen vagy épp a dobálós savanyúság. Az idén viszont lehet, hogy teszek egy próbát és kitapasztalom, hogy valóban olyan jó ötlet-e a kovászos uborka eltevése télire.

kovászos uborka eltevése télire

Akik már elkészítették, állítják, hogy pont ugyanolyan friss, ropogós és szép zöld, mint nyáron.

A hagyományos módon el kell készíteni a kovászos uborkát. Ki hogy szereti. Kenyérrel vagy krumplival érlelve. Bár sokan azt mondják, ez utóbbit nem lehet kovászos uborkának nevezni, hisz a kovász épp a kenyérhez kapcsolódik. A krumplival savanyított uborkát ezért sokan egyszerűen csak sváb uborkának hívják.

Van igazság abban, amit a kovászos elnevezésről állítanak. Azonban manapság vannak olyan a kenyerek, amelyek nem kovásszal készülnek. Az ilyen kenyérrel érlel uborka sem viselhetné a kovászos nevet.

Nem akarok ilyen vitákba belemenni, elnézést mindenkitől, de én ebben a cikkben most bármilyen eljárással érlelt ubit kovászos uborkának fogok hívni.

Kovászos uborka eltevése télire

 • kedvünk szerint elkészítjük a kovászos uborkát,
 • a pár nap alatt megérlelt uborkákat kiszedjük a léből,
 • figyeljünk, hogy ne maradjon rajta se kenyér, se kapor,
 • tiszta üvegbe rakjuk,
 • a levét leszűrjük,
 • a léhez hozzáadunk egy kávéskanál borként,
 • a levet ráöntjük az uborkára,
 • lezárjuk az üvegeket.

Porga Júlia még ettől is egyszerűbben teszi el. “Ezt én nem teszem, ki a napra sehová. Összeállítok és egyenesen megy a helyére. Ez csak egy telet bírna ki, de nem bírja ki még a karácsonyt se, mert elfogy.”

Köszönöm a megosztásokat!

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

2 hozzászólás

 1. Őze Józsefné szerint:

  Én a kovászos uborkát hasonlóan csinálóm csak anyi változásal,hogy,én az uborkát borkénes vizben mosom meg,és nem rakok bele semit sem csak kapor krúmpli,és természetesen só!nagyon finom rópógós marad !Most négy üveggel raktam el télire dunsztólásal ezt még nem tudom milyen lesz ez most kisérlet4majd ha felbontóm megiróm ,hogy hogyan sikerült!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük