Kovácsos uborka krumplival érlelve

Régen mindig kenyérrel készítettük a kovászos uborkát. Sokáig el sem tudtam képzelni, hogy kenyér nélkül is elindítható a kovászosodás. Már pedig a svábok mindig is kenyér nélkül, burgonyával készítették a nyári hűsítő finomságot. Az idén kipróbáltuk és nagyon finom, nagyon ropogós lett, ráadásul a leve sem lett zavaros. Sőt gluténérzékenyek is fogyaszthatják! Ezután már csak így csináljuk majd.

 

kovászos uborka krumplival érlelve

 

A kovászos uborka burgonyával érlelt változatának híve Balogh Dezsőné olvasónk is. Ő árulja el, szerinte hogy készül a tökéletes kovászos uborka. Érdemes nagyobb mennyiséget készíteni belőle, mert lehűtve nagyon jó hűsítő nyári kiegészítője a húsos ételeknek. 

Kovászos uborka hozzávalói 

  • 2,5 kg uborka
  • 2 csomag kapor
  • 1 fej fokhagyma
  • csombor, ez el is maradhat
  • 3-4 db öreg krumpli
  • só (ahány liter a víz, annyi kanál só kell)

 

Kovászos uborka krumplival elkészítése

  • az uborkát jól megmossuk, bevagdossuk hosszában 4 felé, ügyelve arra, hogy a két végénél ne vágjuk el, egybe maradjon,
  • az üveg aljára betesszük a kaprot, a fokhagymát és egy szál csombort (ez el is maradhat)
  • erre karikázzuk megmosott, tavalyi krumplit,
  • belehelyezzük az uborkákat,
  • sós, langyos vízzel felöntjük, hogy teljesen belepje az uborkákat,
  • tetejére rakjuk a többi krumpli karikát és kaprot,
  • alufóliával letakarjuk, és kitesszük a napra,
  • pár nap múlva fogyasztható,
  • ilyenkor az uborkákat átrakjuk egy másik edénybe,
  • ráöntjük a leszűrt levet és a hűtőben tároljuk.

 

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.

+2 Tipp:

Nagyon finom, hűsítő levest is készíthetünk belőle.

Dunai Margittól: "Télire is szuperül eláll. Mikor letisztult leöntöm,  egy lábasba felfőzöm. Igaz vastag hab van a tetején. 2-3 perc főzés után leszedem, kihűtöm. Az uborkát zárható üvegbe teszem. A kaprot, a fokhagymát és a krumplit kidobom. Ráöntöm a kihűlt levet, lezárom es mehet a helyére."

Szatmári Ildikótól: "Amikor úgy érzem, hogy még max. 1 nap és kész van akkor kiszedem az üvegből, a kaprot és a krumplit kidobom. A levet felforralom és teszek bele egy kis szalicilt. A kimosott üvegbe vagy kisebbekbe visszarakom az uborkát és a fokhagymát, ráöntöm az alig langyosra hűlt lét és lezárom. Mehet a kamrába.Ennyi."

Jó étvágyat!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@viragutazo.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.

  • 998
  •  
  • 26
  •  
  •  
  • 998
  •  
  • 26
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő + 15 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás