Duplán diós sütemény

A duplán diós sütemény onnan kapta a nevét, hogy krémjén túl a tésztája is tartalmaz diót. Igazi békebeli sütemény. Gyerekkoromban, ha valamilyen családi összejövetelre épp nem a világ legfinomabb zserbója készült, akkor többnyire ez a finom diós sütemény volt az egyik kényeztető desszert.

duplán diós sütemény

Régóta tervezem már, hogy megosztom ezt a régi receptet, mert szerintem érdemes megsütni. Nagyon finom sütemény és ráadásul egyszerű is. Sajnos évek óta rossz a dió anyukám kertjében lévő hatalmas diófán. Azóta valahogy kevesebb diós süteményt sütünk. Persze azért minden karácsonyra készül diós bejgli. Évente többször készül zserbó és isler is. Na és diós-sós vendégváró sütike. Még akkor is, ha mostanában vendégeket nem igen fogadunk. Pont ezért nem készült mostanában a duplán diós sütemény sem.

Duplán diós sütemény

Egyetlen egy gondom van, egyszerűen nem találom a fotót a süteményről. Úgy döntöttem, hogy most már nem várok tovább, leírom a receptet annak ellenére, hogy nincs fotóm róla. Aztán, ha egyszer újra megsütjük, akkor majd lecserélem a fotót.

A duplán diós név onnan ered, hogy nem csak a krémje diós, de a tésztába is kerül dió.

Hozzávalók

Tésztához – közepes méretű tepsihez

  • 4 tojás,
  • 20 dkg cukor,
  • 7 kanál víz,
  • 12 dkg liszt,
  • 1/2 csomag sütőpor,
  • 10 dkg dió.

Krémhez

  • 4 dl tej,
  • 4 kanál liszt,
  • 15 dkg dió,
  • 20 dkg vaj vagy margarin,
  • 20 dkg porcukor,
  • vaníliás cukor,
  • egy kis rum.

Elkészítése

  • a tojásokat a cukorral kiheverem,
  • lassan hozzáadom a 7 kanál vizet,
  • a lisztben elkeverem a sütőport és lassan hozzáadagolom a tojásokhoz,
  • belekeverem a diót is,
  • majd mint a piskótát megsütöm,
  • közben elkészítem a krémet,
  • a tejet a liszttel és a dióval felfőzzük,
  • vajat vagy margarint a cukorral habosra keverjük,
  • majd a kihűlt péphez vegyítjük,
  • vaníliával és/vagy rummal ízesíthetjük,
  • ha a piskóta is kihűlt, a krémet a kettévágott piskótába töltjük.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük