Bejgli zsírral, hagyományosan receptje
A bejgli zsírral az igazi. Úgy, ahogy nagyanyáink készítették anno. Bár a margaringyártók megpróbálják kiszorítani a zsírt és a vajat a konyhából, szerintem a zsírral és vajjal készült sütemények sokkal finomabbak és egészségesebbek is.
Bejgli zsírral hozzávalói a tésztához (1 szálhoz való adag)
- 1 tojás sárgája,
- 20 dkg liszt,
- 1 dl tej,
- 7 dkg zsír,
- 1 dkg élesztő,
- 5 dkg cukor,
- kicsi só.
- egy tojás a megkenéshez.
Bejgli zsírral hozzávalói a töltelékhez:
- 20 dkg dió vagy mák,
- 10 dkg porcukor,
- kb. 1 dl tej,
- reszelt citromhéj,
- mazsola,
- fahéj (el is maradhat).
Bejgli zsírral elkészítése:
- egy dl tejbe berakunk egy kanál cukrot,
- felmelegítjük,
- belerakjuk az élesztőt és felfuttatjuk,
- a lisztben elmorzsoljuk a zsírt,
- hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt,
- beletesszük a maradék cukrot,
- hozzáadjuk a tojás sárgáját, egy pici sót,
- jól összedolgozzuk,
- félretesszük és 1/2 órát kelesztjük,
- közben elkészítjük a tölteléket,
- kelesztés után tepsi méretűre kinyújtjuk a tésztát,
- rákenjük a dió- vagy máktölteléket,
- feltekerjük,
- kikent vagy sütőpapíros tepsibe tesszük,
- a tepsiben hagyjuk kelni 1/2 órát,
- tojással megkenjük a tetejét,
- 1/4 órát hűtőben pihentetjük,
- ismét megkenjük a tetejét a tojással,
- villával megszurkáljuk a tetejét, hogy a sütés közben a gőz távozni tudjon,
- 180 fokos sütőben kb. 40-50 perc alatt sül meg.
Bejgli mák és dió töltelékének elkészítése
- vízben beáztatjuk a mazsolát,
- a diót vagy mákot összekeverjük a cukorral,
- hozzáadjuk a reszelt citromhéjat,
- belerakjuk a beáztatott mazsolát és a fahéjat (ez el is maradhat),
- ráöntünk kb. egy dl meleg tejet,
- elkeverjük, hogy jól kenhető masszát kapjunk,
- ha szükséges öntünk még hozzá tejet.
Tipp: ne ijedjünk meg akkor sem, ha az oldala a sok vagy nedves tölteléktől kicsit szétreped. Melegen még egyszerűen formázható, megigazítható.
850 29
850 29
Nézd meg ezeket is!
Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!
Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!
Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!