Bejgli zsírral, sok töltelékkel hagyományosan receptje

A bejgli zsírral és sok töltelékkel az igazi. Úgy, ahogy nagyanyáink készítették anno. Bár a margaringyártók megpróbálják kiszorítani a zsírt és a vajat a konyhából, szerintem a zsírral és vajjal készült sütemények sokkal finomabbak és egészségesebbek is. A legjobb bejgli recept másik titka a zsír mellett a sok töltelék. 

Bejgli zsírral

Bejgli zsírral hozzávalói a tésztához (1 szálhoz való adag)

  • 1 tojás sárgája,
  • 20 dkg liszt,
  • 1 dl tej,
  • 7 dkg zsír,
  • 1 dkg élesztő,
  • 5 dkg cukor,
  • kicsi só.
  • egy tojás a megkenéshez.

Bejgli zsírral hozzávalói a töltelékhez:

  • 20 dkg dió vagy mák,
  • 10 dkg porcukor,
  • kb. 1 dl tej,
  • reszelt citromhéj,
  • mazsola,
  • fahéj (el is maradhat).

Bejgli zsírral elkészítése:

  • egy dl tejbe berakunk egy kanál cukrot,
  • felmelegítjük,
  • belerakjuk az élesztőt és felfuttatjuk,
  • a lisztben elmorzsoljuk a zsírt,
  • hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt,
  • beletesszük a maradék cukrot,
  • hozzáadjuk a tojás sárgáját, egy pici sót,
  • jól összedolgozzuk,
  • félretesszük és 1/2 órát kelesztjük,
  • közben elkészítjük a tölteléket,
  • kelesztés után tepsi méretűre kinyújtjuk a tésztát,
  • rákenjük a dió- vagy máktölteléket,
  • feltekerjük,
  • kikent vagy sütőpapíros tepsibe tesszük,
  • a tepsiben hagyjuk kelni 1/2 órát,
  • tojással megkenjük a tetejét,
  • 1/4 órát hűtőben pihentetjük,
  • ismét megkenjük a tetejét a tojással,
  • hurkapálcikával megszurkáljuk a tetejét, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon,
  • 180 fokos sütőben kb. 40-50 perc alatt sül meg.

Bejgli mák és dió töltelékének elkészítése

  • vízben beáztatjuk a mazsolát,
  • a diót vagy mákot összekeverjük a cukorral,
  • hozzáadjuk a reszelt citromhéjat,
  • belerakjuk a beáztatott mazsolát és a fahéjat (ez el is maradhat),
  • ráöntünk kb. egy dl meleg tejet,
  • elkeverjük, hogy jól kenhető masszát kapjunk,
  • ha szükséges öntünk még hozzá tejet.

Márványos tető

Ahhoz, hogy márványos legyen a teteje, először csak tojássárgájával kell megkenni, majd hűtőben szárítani. Aztán ismét megkenni sárgájával, ismét hűtőben szárítani. Száradás után tojás fehérjével kell kenni és szobahőmérsékleten szárítani, majd mehet a sütőbe.

Mindíg egy irányba kenjük mi.

Tipp: ne ijedjünk meg akkor sem, ha az oldala a sok vagy nedves tölteléktől kicsit szétreped. Melegen még egyszerűen formázható, megigazítható.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük