Dió, az egyik legegészségesebb gyümölcs

A dió az egyik legegészségesebb gyümölcsünk és ráadásul a legfinomabb sütemények fontos alapanyaga is. A lassan növő diófának a hatalmas árnyéka és finom termése mellett egyéb pozitívumai is vannak. Ha teheted, ültess diófát. Mondom, hogy miért.

dió

Diófa származása, godozása

Régen szinte nem létezett olyan családi ház, amelynek udvarán ne állt volna egy diófa. Nem véletlen tisztelték elődeink, nemcsak termése, hanem levele is igazi elixírnek számít. Mára valamiért nem divat diófát ültetni, pedig a nyári kánikulában nincs is jobb, mint egy árnyat adó diófa lombja alatt pihenni.

A dió Délkelet-Európától Japánig, Délkelet-Kanadától nyugatra Kaliforniáig, délre Argentínáig előfordul. Latin neve, a Juglans a Jovis glans, azaz „Jupiter makkja” kifejezésből ered, ami átvitt értelemben, istennek való termés jelentéssel bír.

A Kárpát-medencében az ehető diót termő közönséges dió (Juglans regia) és az erdőgazdasági jelentőségű fekete dió (Juglans nigra) fordul elő.

A dió hazánk minden táján megterem. Kedveli a jó vízgazdálkodású, levegős talajokat, de a déli lejtőket is. Hosszan elnyúló gyökereivel nagy területről képes a tápanyagokat összegyűjteni, így közvetlen trágyázásra nincs szükség.

Az oltott fák a 3-4. évtől, a magról keltek a 10-12. évtől kezdenek teremni. Egy egészséges, jól fejlett diófa 30-40 kg termést ad, és 80-100 évig is elél.

A diófa különösebb gondozást nem igényel. Metszeni nem kell. Ha esetleg elterebélyesedett vagy egyes ágai útban vannak és le kell vágni azokat, akkor azt ősszel tehetjük.

A diófa legnagyobb ellensége a nyugati dióburok-furólégy, ami ellen tavaszi permetezéssel védekezhetünk. Bár ez a hatalmas fák esetén nem egyszerű művelet.

Dió vitamin- és ásványi anyag tartalma

A- és E-vitaminban nagyon gazdag. B-vitaminból többfélét tartalmaz, többek közt tiamint, amely ideg- és izomvédő, serkenti a növekedést.

Sok benne a magnézium és a kálium, fluor, valamint a mangán és a réz, ez utóbbi a vérképzést segíti. A szelén a immunerősítő és szívizom-gyengeség ellen kiváló.

A magvakban, így a dióbélben található, többszörösen telítetlen zsírok, az omega-3-zsírsavak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében segítenek és hozzájárulnak az erek állapotának javulásához.

Rendkívül gyógyhatásúak a még éretlen termések. Sokkal kevesebb zsír található benne, viszont nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, valamint fertőtlenítő és antibakteriális hatású anyagokat. A júniusban szedett zöld dióból készült likőr nemcsak finom, gyógyító hatású is. Az éretlen dióból készített főzet kiváló betegségmegelőző célú tisztításhoz és emésztési panaszok, gyomor és bélproblémák kezeléséhez.

Jelentős mennyiségű C-vitamint rejtő friss levelét a gyógyászatban is használják, pl. akne és egyéb bőrproblémák kezelésére.

A gyökér kivételével az egész növény gyógyhatású: a dióbél, a dióolaj, a diólevél, a dióvirág, beleértve a barkavirágzatot is, a zöld dió, a rügy, a hajtás zöld héja és a diókopáncs, vagyis a dió levélen kívüli, többi zöld részei is, a megfásodott részek, a diófa kérge, a dióhéj, valamint a dióbél belső, vékony fásodott válaszfala, a dióbél hártyája is.

Szuper diós receptek

A dió vitaminnal teli, értékes alapanyag, amiből nagyobb sokféle süteményt készíthetünk. Torta, krémes és száraz sütemény, szaloncukor, sőt mi több sós harapnivaló is készülhet belőle. El is hoztam a legjobb diós sütemény receptek listáját.

Legjobb diós sütemény receptek

Az alábbi linkre kattintva még több diós sütemény receptet olvashatsz és próbálhatsz ki.

https://balkonada.hu/cimke/dio/

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük