Dió, az egyik legegészségesebb gyümölcs

A dió az egyik legegészségesebb gyümölcsünk és ráadásul a legfinomabb sütemények fontos alapanyaga is. A lassan növő fának a hatalmas árnyéka és finom termése mellett egyéb pozitívuma is vannak. Ha teheted, ültess diófát. Mondom, hogy miért.

 

dió

 

Régen szinte nem létezett olyan családi ház, amelynek udvarán ne állt volna egy diófa. Nem véletlen tisztelték elődeink,  nemcsak termése, hanem levele is igazi elixírnek számít. Mára valamiért nem divat diófát ültetni, pedig a nyári kánikulában nincs is jobb, mint egy árnyat adó lombja alatt pihenni.

A dió Délkelet-Európától Japánig, Délkelet-Kanadától nyugatra Kaliforniáig, délre Argentínáig előfordul. Latin neve, a Juglans a Jovis glans, azaz „Jupiter makkja” kifejezésből ered, ami átvitt értelemben, istennek való termés jelentéssel bír.

A Kárpát-medencében az ehető diót termő közönséges dió (Juglans regia) és az erdőgazdasági jelentőségű fekete dió (Juglans nigra) fordul elő.

Hazánk minden táján megterem. Kedveli a jó vízgazdálkodású, levegős talajokat, de a déli lejtőket is. Hosszan elnyúló gyökereivel nagy területről képes a tápanyagokat összegyűjteni, így közvetlen trágyázásra nincs szükség.

Az oltott fák a 3-4. évtől, a magról keltek a 10-12. évtől kezdenek teremni. Egy egészséges, jól fejlett diófa 30-40 kg termést ad, és 80-100 évig is elél.

Dió vitamin- és ásványi anyag tartalma

A- és E-vitaminban nagyon gazdag. B-vitaminból többfélét tartalmaz, többek közt tiamint, amely ideg- és izomvédő, serkenti a növekedést.

Sok benne a magnézium és a kálium, fluor, valamint a mangán és a réz, ez utóbbi a vérképzést segíti. A szelén a immunerősítő és szívizom-gyengeség ellen kiváló.

A magvakban, így a dióbélben található, többszörösen telítetlen zsírok, az omega-3-zsírsavak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében segítenek és hozzájárulnak az erek állapotának javulásához.

Rendkívül gyógyhatásúak a még éretlen termések. Sokkal kevesebb zsír található benne, viszont nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, valamint fertőtlenítő és antibakteriális hatású anyagokat. A júniusban szedett zöld dióból készült likőr nemcsak finom, gyógyító hatású is. Az éretlen dióból készített főzet kiváló betegségmegelőző célú tisztításhoz és emésztési panaszok, gyomor és bélproblémák kezeléséhez.

Jelentős mennyiségű C-vitamint rejtő friss levelét a gyógyászatban is használják, pl. akne és egyéb bőrproblémák kezelésére.

A gyökér kivételével az egész növény gyógyhatású: a dióbél, a dióolaj, a diólevél, a dióvirág, beleértve a barkavirágzatot is, a zöld dió, a rügy, a hajtás zöld héja és a diókopáncs, vagyis a dió levélen kívüli, többi zöld részei is, a megfásodott részek, a diófa kérge, a dióhéj, valamint a dióbél belső, vékony fásodott válaszfala, a dióbél hártyája is.

Szuper diós receptek

https://balkonada.hu/cimke/dio/

  • 28
  •  
  •  
  • 4
  •  
  •  
  • 28
  •  
  •  
  • 4
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy minden fontos kertészkedős, virágos hír eljusson hozzád!

Balkonada hírlevél-feliratkozás
Az adatok megadásával kinyilvánítod, hogy kéred a Balkonada hírleveleket. A hírlevél feliratkozás két lépéses, úgynevezett Opt-in rendszerben történik, az első emailben küldött linkre kattintással válik véglegessé.
*= kötelező mező
A feliratkozáskor megadott emailt bizalmasan kezelem, azt csak is a Balkonada hírlevelek küldésére használom. A címeket nem adom át harmadik félnek. További információkat az Adatkezelési tájékoztatóban találsz.

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

9 − egy =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás