Dió, az egyik legegészségesebb gyümölcs

A dió az egyik legegészségesebb gyümölcsünk és ráadásul a legfinomabb sütemények fontos alapanyaga is. A lassan növő diófának a hatalmas árnyéka és finom termése mellett egyéb pozitívumai is vannak. Ha teheted, ültess diófát. Mondom, hogy miért.

dió

Diófa származása, jellemzése

Régen szinte nem létezett olyan családi ház, amelynek udvarán ne állt volna egy diófa. Nem véletlen tisztelték elődeink, nemcsak termése, hanem levele is igazi elixírnek számít. Mára valamiért nem divat diófát ültetni, pedig a nyári kánikulában nincs is jobb, mint egy árnyat adó diófa lombja alatt pihenni.

A dió Délkelet-Európától Japánig, Délkelet-Kanadától nyugatra Kaliforniáig, délre Argentínáig előfordul. Latin neve, a Juglans a Jovis glans, azaz „Jupiter makkja” kifejezésből ered, ami átvitt értelemben, istennek való termés jelentéssel bír.

Kr. e. 9000 környékén már fogyaszthattak diót, az egykori Perzsia területén. Onnan jutott el Ázsiába és az ókori Görögországba is. Egyes krónikák szerint a honfoglaló magyarok is szívesen fogyasztották.

Az Újvilágba a 18. században jutott el. A Kárpát-medencében az ehető diót termő közönséges dió (Juglans regia) és az erdőgazdasági jelentőségű fekete dió (Juglans nigra) fordul elő.

A dió hazánk minden táján megterem.

Az oltott fák a 3-4. évtől, a magról keltek a 10-12. évtől kezdenek teremni. Egy egészséges, jól fejlett diófa 30-40 kg termést ad, és 80-100 évig is elél.

Az egylaki, lombhullató fa átlagosan 15-25 méter magasra nő. Növekedése azonban nem folyamatos, a cseperedés nagyjából az élettartama felénél megáll.

Diófa gondozása, metszése

A diófa különösebb gondozást nem igényel. Kedveli a jó vízgazdálkodású, levegős talajokat, de a déli lejtőket is. Hosszan elnyúló gyökereivel nagy területről képes a tápanyagokat összegyűjteni, így közvetlen trágyázásra nincs szükség.

Metszeni nem kell. Ha esetleg elterebélyesedett vagy egyes ágai útban vannak és le kell vágni azokat, akkor azt ősszel tehetjük.

A diófa legnagyobb ellensége a nyugati dióburok-furólégy, ami ellen tavaszi permetezéssel védekezhetünk. Bár ez a hatalmas fák esetén nem egyszerű művelet.

Egyre több kertben jelenik meg a dióburok-fúrólégy, aminek következtében „fekete dió” terem. A dió zöld, külső héja feketévé válik és odalesz a termés. A Facebookon terjed egy írás, ami megoldást ajánl a problémára. Tekintve, hogy jobb gyógymódot nem ismerünk, érdemes kipróbálni. Változatlanul teszem közzé a bejegyzést a fekete dió gyógyítására.

Dió vitamin- és ásványi anyag tartalma

A- és E-vitaminban nagyon gazdag. B-vitaminból többfélét tartalmaz, többek közt tiamint, amely ideg- és izomvédő, serkenti a növekedést.

Sok benne a magnézium és a kálium, fluor, valamint a mangán és a réz, ez utóbbi a vérképzést segíti. A szelén a immunerősítő és szívizom-gyengeség ellen kiváló.

A magvakban, így a dióbélben található, többszörösen telítetlen zsírok, az omega-3-zsírsavak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében segítenek és hozzájárulnak az erek állapotának javulásához.

Rendkívül gyógyhatásúak a még éretlen termések. Sokkal kevesebb zsír található benne, viszont nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, valamint fertőtlenítő és antibakteriális hatású anyagokat. A júniusban szedett zöld dióból készült likőr nemcsak finom, gyógyító hatású is. Az éretlen dióból készített főzet kiváló betegségmegelőző célú tisztításhoz és emésztési panaszok, gyomor és bélproblémák kezeléséhez.

Jelentős mennyiségű C-vitamint rejtő friss levelét a gyógyászatban is használják, pl. akne és egyéb bőrproblémák kezelésére.

A gyökér kivételével az egész növény gyógyhatású: a dióbél, a dióolaj, a diólevél, a dióvirág, beleértve a barkavirágzatot is, a zöld dió, a rügy, a hajtás zöld héja és a diókopáncs, vagyis a dió levélen kívüli, többi zöld részei is, a megfásodott részek, a diófa kérge, a dióhéj, valamint a dióbél belső, vékony fásodott válaszfala, a dióbél hártyája is.

A diólikőr júniusban, zölddióból készül és igazi  karácsonyi csemege lesz belőle. Körülbelül fél év kell ahhoz, hogy az ízek összeérjenek, így karácsonykor már kortyolgathatjuk. Egy szép, mutatós üvegbe töltve a tutti-frutti likőrhöz hasonlóan szuper karácsonyi gasztroajándék is lehet belőle.

Szuper diós receptek

A dió vitaminnal teli, értékes alapanyag, amiből nagyobb sokféle süteményt készíthetünk. Torta, krémes és száraz sütemény, szaloncukor, sőt mi több sós harapnivaló is készülhet belőle. A dió a legfontosabb ünnepeinken, húsvétkor, karácsonykor is az asztalra kerül valamilyen sütemény formájában. El is hoztam a legjobb diós sütemény receptek listáját.

Az alábbi linkre kattintva még több diós sütemény receptet olvashatsz és próbálhatsz ki.

https://balkonada.hu/cimke/dio

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük