Legjobb diós sütemény receptek

A dió vitaminnal teli, értékes alapanyag, amiből nagyobb sokféle süteményt készíthetünk. Legismertebb diósbólkészülő sütemény talán a bejgli és a zserbó, de torta, krémes és száraz sütemény, szaloncukor, sőt mi több sós harapnivaló is készülhet belőle. El is hoztam a legjobb diós sütemény receptek listáját.

Isler Lajos Mari módra, Legjobb diós sütemény receptek

Legjobb diós sütemény receptek

A dió az egyik legegészségesebb gyümölcsünk és ráadásul a legfinomabb sütemények fontos alapanyaga is. A szülői házban mindig volt diófánk, ezért igen gyakran került diós sütemény az asztalra. Mi mással, mint sárgabarack lekvárral, mert a saját barackfa bőven termett és a házi baracklekvárnak nincs párja. Az ünnepek elmaradhatatlan süteménye a zserbó volt.

Kedvenc diós receptjeim jó része még a nagymamák idejéből származik, de a többit is már évtizedek óta sütjük. Bármelyiket bátran ajánlom kipróbálásra, nem fogtok csalódni benne az biztos.

Házi szaloncukor dióval és naranccsal

Házi szaloncukor készítéssel nekünk már nem kell bajlódnunk, mint nagyszüleinknek. Ettől függetlenül egyre többen térnek vissza a régi ízekhez és készítenek szaloncukrot házilag. A gyári ízek után igaz felüdülés egy ilyenbe beleharapni. Akár karácsonyi ajándék is lehet belőle.

Zserbó sok töltelékkel

Az örök kedvenc gyerekkorom karácsonyainál szinte kötelező volt, természetesen jó sok töltelékkel.

Nagyanyáink ünnepeinek elmaradhatatlan süteménye volt a zserbószelet. Szinte minden falusi udvarban ott díszelgett a dió és a sárga barackfa, amik jobb években megtermelték a zserbó két legfontosabb alapanyagát. Elronthatatlan és megunhatatlan receptet hoztam, ilyen a zserbó sok töltelékkel.

Diós és mákos bejgli

Természetesen ez is jó gazdagon, sok töltelékkel készült. Hogy másként?

A bejgli zsírral az igazi. Úgy, ahogy nagyanyáink készítették anno. Bár a margaringyártók megpróbálják kiszorítani a zsírt és a vajat a konyhából, szerintem a zsírral és vajjal készült sütemények sokkal finomabbak és egészségesebbek is.

Mágnás szelet

Hogy lehet egy süti neve mágnás szelet? A mágnás szó jelentése: gazdag ember, akinek nagy vagyona és befolyása van. A diós és lekváros sütemény azonban egyáltalán nem a gazdagok kiváltsága volt. Sőt! Gyerekkoromban minden vasárnap volt házi sütemény és havonta legalább egyszer diós és lekváros alapanyagú. Na nem azért mert gazdagok lettünk volna, egyszerűen azért mert volt dió és sárgabarack fánk, így a két fontos hozzávaló adott volt.

Klasszikus diós-lekváros linzer

Diós-lekváros linzer sokkal finomabb, mint egy linzer alaptésztából készülő sima linzer. A darált cukros diótól sütés közben kellemes karamelles ízt kap, ami megkoronázza az egyszerű süteményt. Házi sárgabarack lekvárral a legfinomabb.

Isler (ischler), ahogy Lajos Mari is készíti

Valahogy mindig elfelejtek fotókat készíteni a sütikről. Még szerencse, hogy az olvasók nem ilyen feledékenyek. És az is, hogy pont úgy készítik az islert, ahogy mi is. Mert az igazi ischler szerintünk is diós tésztával készül. Ilyen az isler Lajos Mari módra.

Dióformájú süti diótöltelékkel

Dióformájú süti már csak az emlékeimben él. Gyerekkoromban előfordult néha, hogy ez készült az ünnepekre. Aztán mára valahogy teljesen elmaradt a családi repertoárból. Sőt már a hozzá szükséges forma sincs meg. Most egyik olvasónk juttatta az eszembe és hozta el a receptjét.

Fahéjas diós csemege

Bajor csemegének vagy bécsi csemegének, vagy egyszerűen csak bécsi diónak is hívják azt a finomságot, ami egyszerűen elkészíthető és akár ajándékba is kiváló. A fahéjas-cukros csemege igazi kényeztető finomság. Mind a diónak, mind a mogyorónak nagyon jól áll a fahéj és a cukor együttese.

Duplán diós sütemény

A duplán diós sütemény onnan kapta a nevét, hogy krémjén túl a tésztája is tartalmaz diót. Igazi békebeli sütemény. Gyerekkoromban, ha valamilyen családi összejövetelre épp nem a világ legfinomabb zserbója készült, akkor többnyire ez a finom diós sütemény volt az egyik kényeztető desszert.

Sós-diós vendégváró harapnivaló

Nagyon jó a tészta is, de ahogy a dió a sütés közben megpirul, az valami fantasztikus ízt ad. Dió helyett bármilyen más mag kerülhet rá.

A sós-diós vendégváró falatok az egyik kedvenc sós süti a családban, amit rendszeresen készítünk. A napokig elálló rágcsa megunhatatlan, nagyon jó vendéglátáshoz, partikra, házi bulikra, borkóstolókra, ugyanis nagyon jól felszívja az alkoholt. Nem mellesleg pedig nagyon finom.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük