Diós-lekváros linzer receptje – egyszerű, gyors süti

Diós-lekváros linzer sokkal finomabb, mint egy linzer alaptésztából készülő sima linzer. A darált cukros diótól sütés közben kellemes karamelles ízt kap, ami megkoronázza az egyszerű süteményt. Házi sárgabarack lekvárral a legfinomabb. 

diós-lekváros linzer

Diós-lekváros linzer

Hozzávalók

Tésztához:

  • 45 dkg liszt,
  • 15 dkg margarin (rámát szoktam használni)
  • 15 dkg zsír,
  • 15 dkg porcukor,
  • 1 teáskanál szódabikarbóna,
  • 3 tojássárgája,
  • 1 citrom leve és héja,
  • 1 dl tejföl,
  • pici só.

Tetejére:

  • egy tojásfehérje a lekenéshez,
  • darált cukros dió,
  • tortabevonó

Összeragasztáshoz:

  • finom házi lekvár.

Elkészítése

  • a tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk,
  • lefóliázzuk és egy órára hűtőbe tesszük pihentetni,
  • a hütőből kivéve kinyújtjuk,
  • a deszkát minden nyújtás előtt alaposan lisztezzük be, mert elég “ragadós” tészta,
  • tetszés szerinti formájúra kiszaggatjuk (a kerek a leggyakoribb, de nagyon jól mutat a szívecske formával is, vagy akár a kerek sütemény beljesét is kiluykaszthatjuk szívecske formával),
  • a sütemények felének a közepét is kilyukasztjuk,
  • a tepsibe rakáskor késsel nyúljunk alá, hogy szépen megtartsa a formáját, mert nagyon ragad,
  • szaggatás után a lyukas közepű darabok egy részét tojásfehérjével lekentem, és kristály cukor és darált dió keverékébe mártottam.
  • a sütemény aljának szánt darabokat nem kell megkenni,
  • a lyukasak egy részét szintén nem kentem le,  ezeket sütés után olvasztott tortabevonóval csíkoztam,
  • 180 fokon világosra sütöttem,
  • lekvárral összeragasztottam.

Tipp: Érdemes egy nappal előbb elkészíteni, egy éjjel alatt megpuhul.

Nagyon köszönöm a receptet Bedi Istvánnénak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

4 × 2 =