Diós-lekváros linzer receptje – egyszerű, gyors süti

Diós-lekváros linzer sokkal finomabb, mint egy linzer alaptésztából készülő sima linzer. A darált cukros diótól sütés közben kellemes karamelles ízt kap, ami megkoronázza az egyszerű süteményt. Házi sárgabarack lekvárral a legfinomabb. 

diós-lekváros linzer

Diós-lekváros linzer

Hozzávalók

Tésztához:

  • 45 dkg liszt,
  • 15 dkg margarin (rámát szoktam használni)
  • 15 dkg zsír,
  • 15 dkg porcukor,
  • 1 teáskanál szódabikarbóna,
  • 3 tojássárgája,
  • 1 citrom leve és héja,
  • 1 dl tejföl,
  • pici só.

Tetejére:

  • egy tojásfehérje a lekenéshez,
  • darált csokros dió,
  • tortabevonó

Összeragasztáshoz:

  • finom házi lekvár.

Elkészítése

  • a tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk,
  • lefóliázzuk és egy órára hűtőbe tesszük pihentetni,
  • a hütőből kivéve kinyújtjuk,
  • a deszkát minden nyújtás előtt alaposan lisztezzük be, mert elég “ragadós” tészta,
  • tetszés szerinti formájúra kiszaggatjuk (a kerek a leggyakoribb, de nagyon jól mutat a szívecske formával is, vagy akár a kerek sütemény beljesét is kiluykaszthatjuk szívecske formával),
  • a sütemények felének a közepét is kilyukasztjuk,
  • a tepsibe rakáskor késsel nyúljunk alá, hogy szépen megtartsa a formáját, mert nagyon ragad,
  • szaggatás után a lyukas közepű darabok egy részét tojásfehérjével lekentem, és kristály cukor és darált dió keverékébe mártottam.
  • a sütemény aljának szánt darabokat nem kell megkenni,
  • a lyukasak egy részét szintén nem kentem le,  ezeket sütés után olvasztott tortabevonóval csíkoztam,
  • 180 fokon világosra sütöttem,
  • lekvárral összeragasztottam.

Tipp: Érdemes egy nappal előbb elkészíteni, egy éjjel alatt megpuhul.

Nagyon köszönöm a receptet Bedi Istvánnénak!

Köszönöm a megosztásokat!
  • 1K
  • 99
  •  
  •  
  • 1K
  •  
  • 99
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás