Lekváros-diós linzer receptje – egyszerű, gyors süti

Lekváros-diós linzer sokkal finomabb, mint egy linzer alaptésztából készülő sima linzer. A darált cukros diótól sütés közben kellemes karamelles ízt kap, ami megkoronázza az egyszerű süteményt. Házi sárgabarack lekvárral a legfinomabb. 

diós-lekváros linzer

Lekváros-diós linzer receptje

Hozzávalók

Tésztához:

  • 45 dkg liszt,
  • 15 dkg margarin (rámát szoktam használni)
  • 15 dkg zsír,
  • 15 dkg porcukor,
  • 1 teáskanál szódabikarbóna,
  • 3 tojássárgája,
  • 1 citrom leve és héja,
  • 1 dl tejföl,
  • pici só.

Tetejére:

  • egy tojásfehérje a lekenéshez,
  • durvára darált kristálycukros dió,
  • tortabevonó

Összeragasztáshoz:

  • finom házi lekvár.

Lekváros-diós linzer elkészítése

  • a tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk,
  • lefóliázzuk és egy órára hűtőbe tesszük pihentetni,
  • a hütőből kivéve kinyújtjuk,
  • a deszkát minden nyújtás előtt alaposan lisztezzük be, mert elég „ragadós” tészta,
  • tetszés szerinti formájúra kiszaggatjuk (a kerek a leggyakoribb, de nagyon jól mutat a szívecske formával is, vagy akár a kerek sütemény beljesét is kiluykaszthatjuk szívecske formával),
  • a sütemények felének a közepét is kilyukasztjuk,
  • a tepsibe rakáskor késsel nyúljunk alá, hogy szépen megtartsa a formáját, mert nagyon ragad,
  • szaggatás után a lyukas közepű darabok egy részét tojásfehérjével lekentem, és kristály cukor és darált dió keverékébe mártottam.
  • a sütemény aljának szánt darabokat nem kell megkenni,
  • a lyukasak egy részét szintén nem kentem le,  ezeket sütés után olvasztott tortabevonóval csíkoztam,
  • 180 fokon világosra sütöttem,
  • lekvárral összeragasztottam.

Tipp: Érdemes egy nappal előbb elkészíteni, egy éjjel alatt megpuhul.

Nagyon köszönöm a receptet Bedi Istvánnénak!

További linzer receptek

A tökmagos linzer karácsonyra is ideális sütemény. Finom, kiadós, gyorsan elkészül és mindig jól jön egy kis változatosság. A tökmag teli van értékes tápanyagokkal, rendszeres fogyasztása nagyon sok élettani hatással van az emberi szervezetre.

A linzertészta nagyon egyszerűen elkészíthető és sokoldalúan felhasználható. Sós és édes sütemények egyaránt készülhetnek belőle. Sokan azt gondolják, hogy a linzer, a linzerkarika Linz városáról kapta a nevét és ez is egy a sok osztrák finomság közül, de az igazság az, hogy a linzer magyar finomság. Elárulom a történetét is jó néhány recepttel megmutatom, hogy készülnek a legjobb sütemények linzertésztából.

A diós habos linzerkarika olvasónk gyermekkorának egyik kedvenc süteménye volt. Igazi nagymama süti, amiből sosem tudott túl sok készülni, és amit az unokák sosem tudtak megunni. Szerencsére a kitűnő recept a hosszú évek során is megmaradt és most már olvasónk maga készítheti el az unokáinak.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük