Lekváros-diós linzer receptje – egyszerű, gyors süti
Lekváros-diós linzer sokkal finomabb, mint egy linzer alaptésztából készülő sima linzer. A darált cukros diótól sütés közben kellemes karamelles ízt kap, ami megkoronázza az egyszerű süteményt. Házi sárgabarack lekvárral a legfinomabb.
Lekváros-diós linzer
Hozzávalók
Tésztához:
- 45 dkg liszt,
- 15 dkg margarin (rámát szoktam használni)
- 15 dkg zsír,
- 15 dkg porcukor,
- 1 teáskanál szódabikarbóna,
- 3 tojássárgája,
- 1 citrom leve és héja,
- 1 dl tejföl,
- pici só.
Tetejére:
- egy tojásfehérje a lekenéshez,
- durvára darált kristálycukros dió,
- tortabevonó
Összeragasztáshoz:
- finom házi lekvár.
Elkészítése
- a tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk,
- lefóliázzuk és egy órára hűtőbe tesszük pihentetni,
- a hütőből kivéve kinyújtjuk,
- a deszkát minden nyújtás előtt alaposan lisztezzük be, mert elég „ragadós” tészta,
- tetszés szerinti formájúra kiszaggatjuk (a kerek a leggyakoribb, de nagyon jól mutat a szívecske formával is, vagy akár a kerek sütemény beljesét is kiluykaszthatjuk szívecske formával),
- a sütemények felének a közepét is kilyukasztjuk,
- a tepsibe rakáskor késsel nyúljunk alá, hogy szépen megtartsa a formáját, mert nagyon ragad,
- szaggatás után a lyukas közepű darabok egy részét tojásfehérjével lekentem, és kristály cukor és darált dió keverékébe mártottam.
- a sütemény aljának szánt darabokat nem kell megkenni,
- a lyukasak egy részét szintén nem kentem le, ezeket sütés után olvasztott tortabevonóval csíkoztam,
- 180 fokon világosra sütöttem,
- lekvárral összeragasztottam.
Tipp: Érdemes egy nappal előbb elkészíteni, egy éjjel alatt megpuhul.
Nagyon köszönöm a receptet Bedi Istvánnénak!
További linzer receptek
Tökmagos linzer receptje