Másodnap is puha pogácsa titka és receptje

Másodnap is puha pogácsa jól jön, ha előre kell vagy tudunk dolgozni és nem akarunk kőkemény, kiszáradt sós süteményt rakni az asztalra. A jól bevált recept ismét egy olvasótól származik, aki nagy gyakorlatot szerzett sütögetés terén, hisz rendszeresen süt sós és édes süteményeket egyaránt. 

Másodnap is puha pogácsa

Takács Ildikó ajánló szavai:

„Ezer éve sütök pogácsát. Régebben bármit csináltam velük, másnaptól (ha maradt) nem volt soha jó puha. Egészen addig, amíg rá nem találtam a hűtőben kelesztésre. Azóta csak ezzel a módszerrel kelesztem a tésztáját, többször hajtogatom, ha még puhábbat, ízesebbet szeretnék egy szem főtt krumplival turbózom.  A tetején most reszelt sajt van, de szoktam a tésztába is és a tetejére is napraforgó magot, szezámmagot, vagy durva szemű sót tenni.”

Másodnap is puha pogácsa hozzávalói

  • 60 dkg finomliszt,
  • 20 dkg margarin,
  • egy nagy doboz tejföl, (4,50 dl)
  • cukor,
  • 4 dkg élesztő,
  • langyos tej,
  • 1 db egész tojás,
  • 1 tojássárgája,
  • 1 egész tojás a tetejére kenéshez,
  • só,
  • sajt,
  • magok (a tésztába is lehet tenni belőle).

Elkészítése

  • felfuttatom az élesztőt,
  • az élesztőt berakom a lisztbe,
  • majd a tészta többi hozzávalójával sima tésztát gyúrok,
  • lisztezett deszkán vékonyra nyújtom,
  • feltekerem, mint a bejglit,
  • majd oldalról összehajtom,
  • fóliába csomagolom, legalább 3-4 órára hűtőbe teszem (nem hittem el, de szépen megkel),
  • sütés előtt ismét vékonyra nyújtom,
  • még egyszer hajtogatom,
  • 10 perc pihentetés után kisujjnyira nyújtom,
  • közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatom,
  • kb. két gáztepsire lesz tele,
  • a tetejét megkenem tojással,
  • megszórom azzal, amivel akarom ízlés szerint,
  • sütés előtt még egy kicsit kelesztem,
  • én egyszerre szoktam sütni a két tepsivel, kb. 20 perc alatt kész van.

Az eredmény egy nagyon puha, leveles pogi lesz.  Jó étvágyat!

Nagyon köszönöm a receptet és a tanácsokat Takács Ildikónak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

17 hozzászólás

  1. Papp Béla szerint:

    Üdvözlöm. Vajjon miert keményedik és ég meg a pogácsa alja ha 170 fokon sül a belseje jo, de az alja fekete pedig 20-25 percig volt a gázon

  2. Kata szerint:

    Akkor jól értem, másfél tojás (egy egész+1 sárgája) kell a tésztába, és egy a tetejére? Köszi a választ előre is.

    • Nagy Jucó szerint:

      Kedves Kata!
      Igen, a tésztába egy egész tojás és egy tojássárgája kell, valamint a megkenéséhez egy egész tojás.
      Javítottam a szövegben is, remélem így már egyértelmübb.
      Sok sikert és jó étvágyat kívánok a pogácsához!
      Jucó

  3. Tasner Matild szerint:

    Kedves Jucó!

    Eskuvore sutnem. Van-e tapasztalatod, h. meddig lehet hutoben, ill. hany napig puha sutes utan? Nem tudom az utolso napokban kesziteni idohiany miatt. Pl. szerdan reggel keszitem, csutortokon reggel sutom, szombaton finom lesz meg? A tej csak az eleszto felfuttatasa miatt kell, tehat 1-2 dl eleg? Koszonom! Udv, Matild

    • Nagy Jucó szerint:

      Kedves Matild!
      Azért ilyen formában nem nagyon javasolnám ezt a pogácsát esküvőre. Szerintem csinálj egy próbasütést, hogy meg tudd számodra elfogadható minőségű-e így.
      Igen, csak az élesztőhöz kell a tej.
      Minden jót kívánok! Jucó

  4. Ildikó szerint:

    Az élesztőt és a tésztát mikor kevered össze? Egy lépés kimaradt!

  5. Zsolt Tóth szerint:

    Szia. mennyi tej kell bele ?

  6. Dr Gürtler Katalin szerint:

    A masnap is puha sajtos pogácsához írom.
    A receptbe 450 dl tejföl van..biztosan 4.5dl lenne.

  7. Anett szerint:

    A nagy pohár tejföl pontosan hány gramm?

    • Nagy Jucó szerint:

      Köszi a kérdésed. Jogos, ez így elég tág fogalom. Egy 450 gr-os tejföl kell hozzá.

      • Zsolt Tóth szerint:

        A 450 gr tejföl rengeteg bele. És a tejet mért nem lehet ki írni mennyi? Nem mindenki profi.

  8. Torma Marian szerint:

    Szeretném megkérdezni, hogy hány fokon kell kisütni a pogácsát!?

  9. Irena Rybak szerint:

    Nagyon jól néz ki, szeretném kipróbálni 👍
    Köszönöm a receptet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük