Másodnap is puha pogácsa titka és receptje

Másodnap is puha pogácsa jól jön, ha előre kell, vagy tudunk dolgozni és nem akarunk kőkemény, kiszáradt sós süteményt rakni a családi asztalra. A jól bevált recept ismét egy olvasótól származik, aki nagy gyakorlatot szerzett sütögetés terén, hisz rendszeresen süt sós és édes süteményeket egyaránt. 

Másodnap is puha pogácsa

Másodnap is puha pogácsa receptje

Takács Ildikó ajánló szavai:

„Ezer éve sütök pogácsát. Régebben bármit csináltam velük, másnaptól (ha maradt) nem volt soha jó puha. Egészen addig, amíg rá nem találtam a hűtőben kelesztésre. Azóta csak ezzel a módszerrel kelesztem a tésztáját, többször hajtogatom, ha még puhábbat, ízesebbet szeretnék egy szem főtt krumplival turbózom. A tetején most reszelt sajt van, de szoktam a tésztába is és a tetejére is napraforgó magot, szezámmagot, vagy durva szemű sót tenni.”

Hozzávalók

  • 60 dkg finomliszt,
  • 20 dkg margarin,
  • egy nagy doboz tejföl, (4,50 dl)
  • cukor,
  • 4 dkg élesztő,
  • langyos tej,
  • 1 db egész tojás,
  • 1 tojássárgája,
  • 1 egész tojás a tetejére kenéshez,
  • só,
  • sajt,
  • magok (a tésztába is lehet tenni belőle).

Másodnap is puha pogácsa elkészítése

  • felfuttatom az élesztőt,
  • az élesztőt berakom a lisztbe,
  • majd a tészta többi hozzávalójával sima tésztát gyúrok,
  • lisztezett deszkán vékonyra nyújtom,
  • feltekerem, mint a bejglit,
  • majd oldalról összehajtom,
  • fóliába csomagolom, legalább 3-4 órára hűtőbe teszem (nem hittem el, de szépen megkel),
  • sütés előtt ismét vékonyra nyújtom,
  • még egyszer hajtogatom,
  • 10 perc pihentetés után kisujjnyira nyújtom,
  • közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatom,
  • kb. két gáztepsire lesz tele,
  • a tetejét megkenem tojással,
  • megszórom azzal, amivel akarom ízlés szerint,
  • sütés előtt még egy kicsit kelesztem,
  • én egyszerre szoktam sütni a két tepsivel, kb. 20 perc alatt kész van.

Az eredmény egy nagyon puha, leveles pogi lesz.  Jó étvágyat!

Nagyon köszönöm a receptet és a tanácsokat Takács Ildikónak!

További pogácsa receptek

A sok finom pogácsa recept közül nem hiányozhat a sajtos-köményes pogácsa sem. Egyszerűen elkészíthető. A hajtogatástól szép réteges lesz, a tetejére kerülő köménymag és sajt koronázza meg az ízélményt.

Ha azt mondom: sajtos, túrós, tepertős, zsíros, medvehagymás, burgonyás és megkérdezem, hogy vajon milyen ételről beszélek, szinte mindenki azonnal rávágja, hogy pogácsa. Hát persze, hogy az egyik legkedveltebb sós, sült tésztáról beszélek és el is hoztam a legjobb pogácsa receptek szubjektív válogatását. Szerintem mindenki megtalálja benne a kedvencét.

Téli pogácsa receptet kaptunk Illésné Nagy Máriától. A remek sör és borkorcsolya igen tartalmas, igazi kalóriabomba, nem véletlenül kapta a téli jelzőt. Egy jó kis forralt bort is el tudnék képzelni mellé.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

18 hozzászólás

  1. Papp Béla szerint:

    Üdvözlöm. Vajjon miert keményedik és ég meg a pogácsa alja ha 170 fokon sül a belseje jo, de az alja fekete pedig 20-25 percig volt a gázon

  2. Kata szerint:

    Akkor jól értem, másfél tojás (egy egész+1 sárgája) kell a tésztába, és egy a tetejére? Köszi a választ előre is.

    • Nagy Jucó szerint:

      Kedves Kata!
      Igen, a tésztába egy egész tojás és egy tojássárgája kell, valamint a megkenéséhez egy egész tojás.
      Javítottam a szövegben is, remélem így már egyértelmübb.
      Sok sikert és jó étvágyat kívánok a pogácsához!
      Jucó

  3. Tasner Matild szerint:

    Kedves Jucó!

    Eskuvore sutnem. Van-e tapasztalatod, h. meddig lehet hutoben, ill. hany napig puha sutes utan? Nem tudom az utolso napokban kesziteni idohiany miatt. Pl. szerdan reggel keszitem, csutortokon reggel sutom, szombaton finom lesz meg? A tej csak az eleszto felfuttatasa miatt kell, tehat 1-2 dl eleg? Koszonom! Udv, Matild

    • Nagy Jucó szerint:

      Kedves Matild!
      Azért ilyen formában nem nagyon javasolnám ezt a pogácsát esküvőre. Szerintem csinálj egy próbasütést, hogy meg tudd számodra elfogadható minőségű-e így.
      Igen, csak az élesztőhöz kell a tej.
      Minden jót kívánok! Jucó

  4. Ildikó szerint:

    Az élesztőt és a tésztát mikor kevered össze? Egy lépés kimaradt!

  5. Zsolt Tóth szerint:

    Szia. mennyi tej kell bele ?

  6. Dr Gürtler Katalin szerint:

    A masnap is puha sajtos pogácsához írom.
    A receptbe 450 dl tejföl van..biztosan 4.5dl lenne.

  7. Anett szerint:

    A nagy pohár tejföl pontosan hány gramm?

    • Nagy Jucó szerint:

      Köszi a kérdésed. Jogos, ez így elég tág fogalom. Egy 450 gr-os tejföl kell hozzá.

      • Zsolt Tóth szerint:

        A 450 gr tejföl rengeteg bele. És a tejet mért nem lehet ki írni mennyi? Nem mindenki profi.

  8. Torma Marian szerint:

    Szeretném megkérdezni, hogy hány fokon kell kisütni a pogácsát!?

  9. Irena Rybak szerint:

    Nagyon jól néz ki, szeretném kipróbálni 👍
    Köszönöm a receptet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük