Másodnap is puha pogácsa titka és receptje
Másodnap is puha pogácsa jól jön, ha előre kell vagy tudunk dolgozni és nem akarunk kőkemény, kiszáradt sós süteményt rakni az asztalra. A jól bevált recept ismét egy olvasótól származik, aki nagy gyakorlatot szerzett sütögetés terén, hisz rendszeresen süt sós és édes süteményeket egyaránt.
Takács Ildikó ajánló szavai:
„Ezer éve sütök pogácsát. Régebben bármit csináltam velük, másnaptól (ha maradt) nem volt soha jó puha. Egészen addig, amíg rá nem találtam a hűtőben kelesztésre. Azóta csak ezzel a módszerrel kelesztem a tésztáját, többször hajtogatom, ha még puhábbat, ízesebbet szeretnék egy szem főtt krumplival turbózom. A tetején most reszelt sajt van, de szoktam a tésztába is és a tetejére is napraforgó magot, szezámmagot, vagy durva szemű sót tenni.”
Másodnap is puha pogácsa hozzávalói
- 60 dkg finomliszt,
- 20 dkg margarin,
- egy nagy doboz tejföl, (4,50 dl)
- cukor,
- 4 dkg élesztő,
- langyos tej,
- 1 db egész tojás,
- 1 tojássárgája,
- 1 egész tojás a tetejére kenéshez,
- só,
- sajt,
- magok (a tésztába is lehet tenni belőle).
Elkészítése
- felfuttatom az élesztőt,
- az élesztőt berakom a lisztbe,
- majd a tészta többi hozzávalójával sima tésztát gyúrok,
- lisztezett deszkán vékonyra nyújtom,
- feltekerem, mint a bejglit,
- majd oldalról összehajtom,
- fóliába csomagolom, legalább 3-4 órára hűtőbe teszem (nem hittem el, de szépen megkel),
- sütés előtt ismét vékonyra nyújtom,
- még egyszer hajtogatom,
- 10 perc pihentetés után kisujjnyira nyújtom,
- közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatom,
- kb. két gáztepsire lesz tele,
- a tetejét megkenem tojással,
- megszórom azzal, amivel akarom ízlés szerint,
- sütés előtt még egy kicsit kelesztem,
- én egyszerre szoktam sütni a két tepsivel, kb. 20 perc alatt kész van.
Az eredmény egy nagyon puha, leveles pogi lesz. Jó étvágyat!
Üdvözlöm. Vajjon miert keményedik és ég meg a pogácsa alja ha 170 fokon sül a belseje jo, de az alja fekete pedig 20-25 percig volt a gázon
Akkor jól értem, másfél tojás (egy egész+1 sárgája) kell a tésztába, és egy a tetejére? Köszi a választ előre is.
Kedves Kata!
Igen, a tésztába egy egész tojás és egy tojássárgája kell, valamint a megkenéséhez egy egész tojás.
Javítottam a szövegben is, remélem így már egyértelmübb.
Sok sikert és jó étvágyat kívánok a pogácsához!
Jucó
Kedves Jucó!
Eskuvore sutnem. Van-e tapasztalatod, h. meddig lehet hutoben, ill. hany napig puha sutes utan? Nem tudom az utolso napokban kesziteni idohiany miatt. Pl. szerdan reggel keszitem, csutortokon reggel sutom, szombaton finom lesz meg? A tej csak az eleszto felfuttatasa miatt kell, tehat 1-2 dl eleg? Koszonom! Udv, Matild
Kedves Matild!
Azért ilyen formában nem nagyon javasolnám ezt a pogácsát esküvőre. Szerintem csinálj egy próbasütést, hogy meg tudd számodra elfogadható minőségű-e így.
Igen, csak az élesztőhöz kell a tej.
Minden jót kívánok! Jucó
Az élesztőt és a tésztát mikor kevered össze? Egy lépés kimaradt!
Kedves Ildikó!
Nagyon köszönöm!
Módosítottam a leírást.
Minden jót kívánok!
Szia. mennyi tej kell bele ?
A masnap is puha sajtos pogácsához írom.
A receptbe 450 dl tejföl van..biztosan 4.5dl lenne.
Kedves Katalin!
Nagyon köszönöm a jelzést. Javítottam.
Minden jót kívánok: Jucó
A nagy pohár tejföl pontosan hány gramm?
Köszi a kérdésed. Jogos, ez így elég tág fogalom. Egy 450 gr-os tejföl kell hozzá.
A 450 gr tejföl rengeteg bele. És a tejet mért nem lehet ki írni mennyi? Nem mindenki profi.
Szeretném megkérdezni, hogy hány fokon kell kisütni a pogácsát!?
Sütése 160-180 fokon, 20-25 perc alatt kész.
Nagyon jól néz ki, szeretném kipróbálni 👍
Köszönöm a receptet!
Szívesen, sok sikert hozzá!