Másodnap is puha pogácsa titka

Másodnap is puha pogácsa jól jön, ha előre kell vagy tudunk dolgozni és nem akarunk kőkemény, kiszáradt sós süteményt rakni az asztalra. A jól bevált recept ismét egy olvasótól származik, aki nagy gyakorlatot szerzett sütögetés terén, hisz rendszeresen süt sós és édes süteményeket. 

Másodnap is puha pogácsa

Takács Ildikó ajánló szavai:

"Ezer éve sütök pogácsát. Régebben bármit csináltam velük, másnaptól (ha maradt) nem volt soha jó puha. Egészen addig, amíg rá nem találtam a hűtőben kelesztésre. Azóta csak ezzel a módszerrel kelesztem a tésztáját, többször hajtogatom, ha még puhábbat, ízesebbet szeretnék egy szem főtt krumplival turbózom.  A tetején most reszelt sajt van, de szoktam a tésztába is és a tetejére is napraforgó magot, szezámmagot, vagy durva szemű sót tenni."

Másodnap is puha pogácsa hozzávalói

  • 60 dkg finomliszt,
  • 20 dkg margarin,
  • egy nagy doboz tejföl,
  • cukor,
  • 4 dkg élesztő,
  • langyos tej,
  • 1 db tojás
  • 1 tojássárgája,
  • 1 tojás tetejére kenéshez,
  • sajt,
  • magok (a tésztába is lehet tenni belőle)
 

Másodnap is puha pogácsa elkészítése

  • felfuttatom az élesztőt,
  • a tészta többi hozzávalójával sima tésztát gyúrok,
  • lisztezett deszkán vékonyra nyújtom,
  • feltekerem, mint a bejglit,
  • majd oldalról összehajtom,
  • fóliába csomagolom, legalább 3-4 órára hűtőbe teszem (nem hittem el, de szépen megkel),
  • sütés előtt ismét vékonyra nyújtom,
  • még egyszer hajtogatom,
  • 10 perc pihentetés után kisujjnyira nyújtom,
  • közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatom,
  • kb. két gáztepsire lesz tele,
  • a tetejét megkenem tojással,
  • megszórom azzal, amivel akarom ízlés szerint,
  • sütés előtt még egy kicsit kelesztem,
  • én egyszerre szoktam sütni a két tepsivel, kb. 20 perc alatt kész van. 
 
Az eredmény egy nagyon puha, leveles pogi lesz. 🙂
Jó étvágyat! 
 
Nagyon köszönöm a receptet és a tanácsokat Takács Ildikónak! 
 
Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@viragutazo.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
  • 168
  •  
  •  
  • 12
  •  
  •  
  • 168
  •  
  •  
  • 12
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

2 hozzászólás

  1. Irena Rybak szerint:

    Nagyon jól néz ki, szeretném kipróbálni 👍
    Köszönöm a receptet!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × három =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás