Csülkös bableves receptje

A csülkös bableves igazi téli magyaros étel. A tartalmas, ízletes leves készítésének több módja ismert. Van aki rántással, míg mások habarással készítik. Csipetkével vagy friss puha kenyérrel is nagyon finom.

csülkös bableves

Csülkös bableves

Hozzávalói

Leveshez

  • 25 dkg tarkabab
  • 80 dkg füstölt sertéscsülök
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg fehérrépa
  • 15 dkg sárgarépa
  • 2 db babérlevél
  • 3 dkg liszt
  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • 2 dl tejföl
  • egy kis ecet vagy citromlé, ízlés szerint, el is maradhat
  • 1 db hegyes zöldpaprika

Csipetkéhez:

  • 10 dkg liszt,
  • 1 tojás,
  • só.

Elkészítése

  • Előző este válogassuk át a babot és áztassuk be hidegvízbe.
  • Szintén előző nap mossuk meg a csülköt és ezt is tegyük hideg vízbe, hogy teljesen elfedje.
  • Másnap leszűrjük és leöblítjük a csülköt és a babot.
  • A zöldségeket meghámozzuk, megmossuk, karikákra vagy kisebb kockákra vágjuk.
  • Annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni a csülköt, és fedő alatt, mérsékelt tűzön kb. 50 perc alatt félpuhára főzzük.
  • Majd hozzáadjuk a babot, a babérlevelet, a fokhagymát, sót és tovább főzzük.
  • Amikor a bab is félig megpuhult (kb. 20-30 perc után), beletesszük a répaféléket, és az egészet puhára főzzük 10 perc alatt.
  • Közben elkészítjük a csipetkét: a lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a tojást, víz nélkül kemény tésztát gyúrunk, majd kis cipót formálunk belőle. Lisztezett deszkára csipegetjük.
  • A rántáshoz a hagymát meghámozzuk és finomra vágjuk. Megpirítjuk az olajon a 3 dkg lisztet, hozzáadjuk a hagymát, 2 percig együtt pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, majd felöntjük 3 dl hideg vízzel, és simára keverjük.
  • A rántást hozzáadjuk a leveshez, belekeverjük a tejfölt, majd fedő nélkül, mérsékelt tűzön felforraljuk.
  • Beleszórjuk a csipetkét, és 10-12 percig, fedő nélkül és puhára főzzük.
  • Ecettel vagy citromlével ízlés szerint savanyítjuk, megsózzuk.
  • A megfőtt csülköt kivesszük a levesből, kicsontozzuk, felaprózzuk, és visszatesszük a levesbe.

Tálaláskor külön tejfölt kínálhatunk hozzá.

Köszönöm a megosztásokat!
  • 167
  • 6
  •  
  •  
  • 167
  •  
  • 6
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük