Citrom tartósítása, felhasználása sokoldalúan


A citrom ára is az egekbe szökött. Ha sikerül olcsó és szép citromra szert tennünk, akkor érdemes nagyobb mennyiséget beszerezni és tartósítani. A nálunk kapható citrusfélék messzi tájakról érkeznek, és általában erős gomba- és rovarirtó szerekkel kezeltek. A biocitromoknál tiltott ezeknek a szereknek használata, így annak a héját is bátran felhasználhatjuk, süteményekbe kitűnő ízesítő. Olvasók meséltek arról, milyen praktikákat alkalmaznak a citrom tartósítása és felhasználása során.

biocitrom felhasználása

Citrom tartósítása és felhasználása

Illésné Nagy Máriának rengeteg ötlete van a citrom felhasználására, amit aztán a többi olvasó is kiegészített a sajátjával.

„Csupán néhány ötlet, hogyan dolgozzuk fel a bio citromot, ami mentes a mérgektől és a héja is felhasználható (néha elég jó áron beszerezhető…) 🍋
Miután sokáig nem tárolható, érdemes minél hamarabb, friss állapotában feldolgozni.

Alapos mosás után (egy erre a célra használatos körömkefével szoktam langyos víz alatt megsikálni) megtörölgetem és lereszelem a sárga héját. Kisebb műanyag edénybe teszem, légmentesen lezárom és beteszem a fagyasztóba.

Bármikor, fagyott állapotában is fel tudom használni, sütemény tésztájába, krémekbe, bármibe… ☺️

A lereszelt héjú citromokat félbevágom és jó alaposan kifacsarom, citromfacsaró a legegyszerűbb hozzá. Kis üvegekbe töltöm a rostjával együtt, lezárom, felhasználásig hűtőszekrényben tárolom

Ha szeretnénk szilikonos vagy bármilyen fajta jégkockatartóba önthetjük, lefagyaszthatjuk, majd fagyott állapotában kiszedjük a formából, bezacskózva bármeddig eltartható a fagyasztóban. Kiengedve bármihez vagy fagyasztva pl. limonádéba, teába, stb. is felhasználható.

Bármilyen formában dolgozzuk fel, nem veszít az ízéből, zamatából. Néhány egyszerű ötlet, mindig kéznél van…nem romlik el, sokáig eláll.”

További praktikák citrom tartósításhoz

Farkas Ancsa: „Amikor viszonylag olcsó és szép citromot kapok, akkor veszek egy kilót. Alaposan megmosom, majd a héját kristálycukros tányérra reszelem. Ha kicsit szikkad, üvegbe teszem, és a hűtőben hónapokig eláll, mindég van kéznél. A citromot kifacsarom, és jégkocka zacskóba teszem, be a fagyasztóba. Az is mindég kéznél van, csak letörök belőle egy kockát. Vadasba, teába, limonádéba, stb… Ugyancsak jégkocka zacskóba teszek leturmixolt paprikát, paradicsomot is. Télen jó kis pörköltalap, vagy ízesítő.”

citrom tartósítása jégzacskóban

Urbán Eszter: „A lereszelt citromhéj ( vagy akár narancs is lehet) kristálycukorral elkeverve jól zárható dobozkában simán a hűtőben is eláll szinte bármeddig.”

Vas Sándorné: „Ez is nagyon hasznos és szépek. Így szoktam én is. Azzal a különbséggel, hogy a levét a tescós jégkocka tasakba öntöm. És van egyfajta citrom ami szuper. Meyer citrom ami január vége felé kapható nálunk. Majdnem olyan, mint a narancs, vékony héjú és sok finom leve van. Akkor betankolok. Bár van egy másik megoldásom is. Én már kétszer csináltam szőlőecetet, a második évben még többet. A még éretlen, de már lédús zöld szőlő kipréselt levéből csináltam ecetet, citrompótlót. Régen is arra használták, csak a citrom kiszorította. Azóta azt használom ízesítésre mindenre.

Nagyon köszönjük a kitűnő ötleteket!

Az otthon termesztett citrom legnagyobb előnye, hogy abban biztosak lehetünk, hogy az nincs agyon vegyszerezve.

Végül egy szuper felhasználási mód a bio citromhoz: a citromos fokhagymaital meszesedési problémákra.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük