Biocitrom felhasználása sokoldalúan


A nálunk kapható citrusféléket messzi tájakról hozzák és általában erős gomba- és rovarirtó szerekkel kezelik. A kezelés nélküli felhasználásuk kockázatos. A bio citromoknál tiltott ezeknek a szereknek használata, így annak a héját is bátran felhasználhatjuk.

biocitrom felhasználása

Biocitrom felhasználása

Illésné Nagy Máriának rengeteg ötlete van a bio citrom felhasználására, amit aztán a többi olvasó is kiegészített a sajátjával

“Csupán néhány ötlet, hogyan dolgozzuk fel a bio citromot, ami mentes a mérgektől és a héja is felhasználható (néha elég jó áron beszerezhető…) 🍋
Miután sokáig nem tárolható, érdemes minél hamarabb, friss állapotában feldolgozni.

Alapos mosás után (egy erre a célra használatos körömkefével szoktam langyos víz alatt megsikálni) megtörölgetem és lereszelem a sárga héját. Kisebb műanyag edénybe teszem, légmentesen lezárom és beteszem a fagyasztóba.

Bármikor, fagyott állapotában is fel tudom használni, sütemény tésztájába, krémekbe, bármibe… ☺️

A lereszelt héjú citromokat félbevágom és jó alaposan kifacsarom, citromfacsaró a legegyszerűbb hozzá. Kis üvegekbe töltöm a rostjával együtt, lezárom, felhasználásig hűtőszekrényben tárolom

Ha szeretnénk szilikonos vagy bármilyen fajta jégkockatartóba önthetjük, lefagyaszthatjuk, majd fagyott állapotában kiszedjük a formából, bezacskózva bármeddig eltartható a fagyasztóban. Kiengedve bármihez vagy fagyasztva pl. limonádéba, teába, stb. is felhasználható.

Bármilyen formában dolgozzuk fel, nem veszít az ízéből, zamatából. Néhány egyszerű ötlet, mindig kéznél van…nem romlik el, sokáig eláll.”

Urbán Eszter: “A lereszelt citromhéj ( vagy akár narancs is lehet) kristálycukorral elkeverve jól zárható dobozkában simán a hűtőben is eláll szinte bármeddig.”

Vas Sándorné: “Ez is nagyon hasznos és szépek. Így szoktam én is. Azzal a különbséggel, hogy a levét a tescós jégkocka tasakba öntöm. És van egyfajta citrom ami szuper. Meyer citrom ami január vége felé kapható nálunk. Majdnem olyan, mint a narancs, vékony héjú és sok finom leve van. Akkor betankolok. Bár van egy másik megoldásom is. Én már kétszer csináltam szőlőecetet, a második évben még többet. A még éretlen, de már lédús zöld szőlő kipréselt levéből csináltam ecetet, citrompótlót. Régen is arra használták, csak a citrom kiszorította. Azóta azt használom ízesítésre mindenre.

Sandorne Vas Mária Koncz inkább talán kezeletlen de megfigyeljük. Én áztatom szódabikarbónás vízben meg sikálom meg minden. De ezt és így olvastam. De a leve akkor is sok és finom.

Nagyon köszönjük a kitűnő ötleteket!

Egy újabb szuper felhasználási mód a bio citromhoz

Köszönöm a megosztásokat!
  • 97
  • 3
  •  
  •  
  • 97
  •  
  • 3
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × négy =