Gyümölcsökkel teli citromfa (Citrus limon) nevelése

A C-vitaminnal teli citrom (Citrus limon) nagyon sokoldalúan felhasználható, az egyik alapízesítő a konyhában. Igazi biocitromunk akkor lehet, ha van egy saját magunk által gondozott citromfa, ami szépen terem. Egy több éves mediterrán növény megfelelő gondozás mellett, szakszerű teleltetéssel több kilogramm déli gyümölcsöt is teremhet, egy tíz éves citromfáról akár 20 kg citrom is szüretelhető. Az örökzöld citromfa nevelése egyszerűbb, mint gondolnád, érdemes beszerezni egyet.

gyümölcsöktől roskadó citromfa

Citrom (Citrus limon) származása, jellemzése

A citrusfajták közül méltán a citrom az egyik legnépszerűbb. Már jóval Szent-Györgyi Albert C-vitaminra vonatkozó felfedezése előtt – amit paprikával folytatott – rájöttek, hogy a citrommal megelőzhető és gyógyítható a skorbut. A vegyület neve, az aszkorbinsav is a betegség nevéből képződött. 

A citrom, más néven közönséges citrom, valódi citrom vagy európai citrom (Citrus limon) a citrusformák (Citroideae) alcsaládjába tartozó Citrus nemzetség egyik növényfaja. Termése, melyet szintén citromnak hívnak, déligyümölcs és egyben fűszer is.

A lémonya, citronyád és citrony népies elnevezések egyes kutatók szerint a citromra, más kutatók szerint azonban más citrusfajra vonatkozhatnak.

Indiában fedezték fel, de ma már Európa déli részein, Ausztráliában valamint Kaliforniában és Floridában is termesztik.

A citromfa termesztése a 700-as évekre nyúlik vissza, amikor a növény arab közvetítéssel eljutott Európába. Főleg a mediterrán országok klímája megfelelő számára, mert itt egész évben a szabadban tartható, ahol 6 méter magasságig nő. 

A citromfa élénk, sötétzöld lombkoronája örökzöld. Apró, fehér és illatos virágaiból egy év alatt érik be narancstermése, a citrom. A citromfa termése gerezdekből áll, a világos sárgászöld, rostos, lédús gyümölcshúsban a termés közepéhez közel ülnek a hosszúkás, kb. 1 cm hosszú, egyik végükön kihegyesedő magvak. A Mediterráneumban egész évben terem.

Lajosmizse határában található Magyarország egyetlen citromfa ültetvénnye, ahol a citromfákat fóliasátrakban védik a téli fagyoktól. A november-decemberi szüretkor több tonna vegyszermentes citromot is leszednek a növényekről.

Citromfa gondozása

A magyarországi nyarak megfelelőek arra, hogy citromfát nevelejünk, a hideg teleinket azonban nem tűri, így telelteni kell. A több éves mediterrán növény megfelelő gondozás mellett, szakszerű teleltetéssel több kilogramm déli gyümölcsöt is teremhet. 

A téli-nyári költöztetés miatt célszerű a citromfát dézsában nevelni. Kötöttebb földbe, akár kimondott citrusföldbe érdemes ültetni. Az idősebb növényeket 2 – 3 évente érdemes átültetni, amikor a gyökérzet kezdi kinőni a cserepet. A földlabda és az új edény fala között 2-3 cm rés legyen.

Tavasszal kezdhetjük fokozatosan a fényhez és a vízhez szoktatni. Ilyenkor érdemes megtrágyázni, tápoldatozni, hogy elősegítsük a virágzást. 

Nyárra a teraszon vagy a kertben keressünk számára napos, meleg, déli fekvésű helyet. Rendszeresen öntözzük és tápoldatozzuk.

Ősszel a hideg hatására a citromfa lassan nyugalomba vonul. Ilyenkor mérsékelt öntözéssel és tápoldat elhagyásával segíthetjük a folyamatot. Az első fagyok beköszönte előtt vigyük védett helyre.

Citromfa teleltetése

Teleltetéshez legalább 6, maximum 15 °C hőmérsékletre van szüksége, ám télen is szükséges számára a napfény és a páratartalom. A nem megfelelő körülményeket a lomb lehullásával jelzi. A teljesen felkopaszodott növény is képes kihajtani tavasszal. Teleltetés alatt pihenésre van szüksége, csak ritkán locsoljuk.

Citromfa metszése

A citromfa nem igényel jelentős visszametszést, ritkítást. A citromfát a tetszés szerinti koronájának kialakításához kora tavasszal, február – márciusban, még az új hajtások megjelenése előtt célszerű megmetszeni. Ilyenkor a beteg, elhalt részeken kívül levághatjuk az idősebb leveleket, illetve a hajtáscsúcsokról 5 – 6 centit. A metszéssel alakíthatjuk a lombkoronát is. Ősszel, a szüret után is megmetszhetjük, ha teleltetéshez kevés hely áll rendelkezésre.

Citrumfa szaporítása

Citrom szaporításának módszerei:

 • magvetés, majd szemzés: a citrommagból kikelt vad növényt 2-3 éves korában beszemezzük egy nemes citromfáról származó rüggyel
 • magvetés, majd oltás: a magból kikelt 2-3 éves vad citrom alanyba a kéreg alá helyezünk egy kihegyezett, nemes citromfáról származó ágacskát
 • dugványozás: egy nemes citromfáról származó hajtást ültetünk el.

A dugványozás a házilag kivitelezhető legegyszerűbb szaporítési módszer. A 3-5 rügyes dugványokat tavasszal vagy ősszel vágjuk az egyéves hajtásokról. A hajtások alsó részét merítsük gyökereztetőporba. A hajtásdarabokat egyesével ültessük kis virágcserépbe. Állandóan tartsuk nedvesen magas páratartalom mellett. A gyökérképződés kb. 4-6 hétig tart.

Ha megfelelően gondozzuk a citrompalántákat akkor a dugványozással szaporított citromfánkról akár már 4-5 éven belül leszedhetjük az első citromot. 

biocitrom felhasználása

Citromfa nevelése – olvasói tanácsok

Olvasónk igazán nem panaszkodhat, a gyümölcsökkel teli citromfa nevelése neki nem okoz gondot. Most nekünk is elárulja, milyen gondozás mellett terem 20 kg citromot a tíz éves citromfa.

Kiss Kálmánné osztotta meg testvére citromfájának fotóját a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkban.

„Testvérem a citromfája… 2020 december 15. készült a fotó. 😊 10 éves a fa. Be lett oltva, nyáron nagyon sok vizet kíván. Kb. 20 kg citrom van rajta.”

Természetesen nem elégedtünk meg ennyivel és további gondozási információkat kértünk. és meg is kaptuk!

„Kedves csoporttagok!
Sok kérdést tettek fel a citromfával kapcsolatban. Kértem részletesebb infót a tesómtól, aki Nagykanizsán lakik.
Kb. 10 éves a fa, magról kelt. kb. 3-4 éves korában lett beoltva, termő citromfa hajtásából. Cserépben van, 2/3 föld + 1/3 trágya keverékében.

Nyáron a kert legnaposabb részén van. Virágzástól, őszig heti kétszer Vitaflóra citrus tápoldattal öntözi. Nem szabad megvárni amíg kiszárad! Ezzel a sok tápoldattal sikerült elérni, hogy ne dobálja le a zöld kis citromokat. Nyáron naponta, kétnaponta öntözni kell.

Az első fagyok előtt viszik be. Télen garázsban tartja, ami sötét, ezért napi 20 órán át világít neki. A helyiség kb. 5 fokos. Télen sokkal kevesebb víz kell neki, lassabban szárad ki.

Tavasszal méretregazítás miatt metszi meg, mert már nagyon nagy a növény.
Jó kertészkedést, sok sikert kívánok mindenkinek!

Nagyon köszönjük a hasznos tanácsokat Kiss Kálmánnénak!
 

Citrom gyógyhatásai

Egyetlen közepes citrom képes fedezni egy felnőtt ember napi C-vitamin szükséletének 40%-át, emellett pedig sok más vitamin és ásványi anyag található benne.  

A citrom gyógyhatásait már régen felismerték. Alkalmazták a mérgezés ellenszereként, kígyómarás ellen, ajánlották szívbetegeknek is. Hatásos vizelethajtónak, izzasztónak, vérzést elállító, sebösszehúzó szernek tartották, használták csuklás elállítására, gyógyították vele a gyulladt torkot, a reneszánsz kor elején pedig a levét a pestis gyógyszerének hitték. Az 1600-as években jöttek rá az orvosok, hogy a citromlé gyógyítja, illetve megelőzi a skorbutot. 

A citrom serkenti az emésztést és erősíti a gyomrot. Magas C-vitamin tartalma révén segíti a megfázásos betegségek megelőzését. Vértisztító hatású, és regenerálja is a véredényeket. Bélféreghajtó és puffadásgátló hatása is van. A citromlé fokozza a nyálelválasztást, csillapítja a szomjúságot, mivel oldja és eltávolítja a szervetlen sókat.

A citromlé hígítva is elpusztítja a kolera-, a diftéria- és a tífuszbaktériumokat. Megelőzi a kopaszságot, erősíti a fejbőrt, a hajhagymákat. Mandula- vagy avokádóolajjal elegyítve jó bőrápolószer. Ha ezt erősen a fejbőrbe dörzsöljük, hamarosan megszünteti a haj korpásodását, megakadályozza a hajhullást.

A közkedvelt aromájú fűszert az érett növény külső héjából nyerjük. A boltban elérhető, nem bio citromot éretlenül szüretelik és utóérlelő vegyszerekkel permetezik, ezért héjának minősége gyengébb. Reszelt citromhéjhoz biocitromot használjunk.

Ötletek a citrom felhasználására

Citromos fokhagymaital: csodaszer az erek meszesedési problémáira

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

5 hozzászólás

 1. Tiborné Kengyel szerint:

  Kérlek a pontos címem töröld köszi Irén néni

 2. Kengyel Tiborné szerint:

  Kedveském megtiszteltél azzal, hogy Édesanyád puszedli receptjét. képét elküldted. Szerintem hasonló korosztályunk. Tisztelt asszonyom Önnek is békés, boldog Istentől áldott Karácsonyt kívánok, valamint BUÉK 2023 évre.
  Tisztelettel: Irén néni

 3. Bogdán Zsóka szerint:

  Kedves Jucó!

  Csodás volt minden, de leragadtam a citromnál.
  Igyekszem mindent betartani, és követni, hogy nekem is legyen termő citromon.
  Köszönöm szépen.
  Szeretettel:
  Zsóka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük