Rebarbara chutney, a pikáns, fűszeres szósz

A rebarbara chutney (csatni) pikáns, fűszeres szósz, ami nagyon jól illik sült húsok mellé. Különleges ízét a hozzáadott keleti fűszereknek köszönheti. Már mutatom is a kitűnő receptet.

rebarbara

Mi a chutney (csatni) és mire használják?

A chutney (csatni) az indiai konyha kedvelt étele. A chutney-k sokféle formában készülnek. Alapja valamilyen zöldségféle, amit különböző módon ízesítenek. Készülhet például paradicsomos ízesítéssel, őrölt földimogyoró körettel, joghurttal vagy túróval, uborkával, fűszeres kókuszos, fűszeres hagymás vagy mentás mártással.

Az angol-indiai konyhában általában fanyar gyümölcsöt használnak a chutney alapjául, például almát, rebarbarát vagy uborkát, amelyet aztán azonos súlyú cukorral tesznek lágyabbá. Az angol stílusú chutney receptben mindig szerepel maláta- vagy almaecetet is a hozzávalók között, amelynek célja a hosszú eltarthatóság biztosítása. Így az őszi gyümölcsök is egész évben használhatók.

A chutney-t leggyakrabban kemény sajttal, sült húsokkal fogyasztják, a hideg konyha kedvelt összetevője.

Rebarbara chutney készítése

A rebarbara csatni ( chutney ) alapja a sok fűszer. A kertben szedett szárakat nem is hámozom, mert remek pektin azaz zselésítő forrás.

Vajban vagy ghíben (tisztított vaj), garam maszalát, kurkumát, csípős pirospaprikát, mustárt és koriander magot, melegítünk, addig, míg kidobja az illatát. Majd hosszában felvágott hagymát és fokhagymát fonnyasztunk. Alaposan meglocsoljuk citromlével, rátesszük az előre lecukrozott rebarbarát, citromhéjjat és őrölt kardamomot adunk meg hozzá.

1 kg rebarbarához 40 dkg cukor kell, pici vizet adhatunk meg hozzá és kevés ecetet. Lekvár állagúra főzzük, végül dzsemfixet rottyantok bele. Édesnek és csípős-savanyúnak kell lennie.

Nagyon köszönöm a rebarbara chutney receptjét Győrfi Zsuzsannának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük