Borzas len (Linum hirsutum), a kertek kék pillangója

A borzas len (Linum hirsutum) lenyűgöző megjelenésével és könnyű ápolásával hódítja meg a kertészek és a virágkedvelők szívét. Egyszerűen gondozható, így ideális választás sziklakertekbe, napos ágyásokba és szegélyekbe. Vékony szárain elhelyezkedő kék virágait a legkisebb szél is meglengedezteti, amelyek így kecsesen repkedő kék pillangókra emlékeztetnek. Nem mellesleg pedig kelleme sillatával maga is pillangócsalogatónövény. Hazánkban 1993 óta védett, 2023-ban elnyerte az Év Vadvirága címet.

borzas len kék virágai

Borzas len (Linum hirsutum) származása és előfordulása

Az Év Vadvirága 2023 címet a borzas len (Linum hirsutum) érdemelte ki az internetes szavazás nyerteseként. A borzas lennel hazánkban száraz gyepekben, sztyepréteken, meszes homokpusztagyepekben, ritkábban száraz tölgyesekben találkozhatunk. természetvédelmi értéke 5000 Ft.

A borzas len Kelet- és Közép-Európában elterjedt faj, mely kelet felé a Kaukázusig, délen a Kaszpi-tengerig fordul elő. Hazánkban száraz gyepekben, sztyepréteken, meszes homokpusztagyepekben, ritkábban száraz tölgyesekben találkozhatunk. A kopaszlevelű alfaja gyakran homokpusztákon fordul elő.

A mészkedvelő faj a Tiszántúl kivételével hazánk legtöbb tájában előfordul. Az Északi-Középhegységben és a Duna–Tisza-közén gyakoribb, az ország nyugati részén ritkábban találkozhatunk vele.

Több kék virágú lenfaj él Magyarországon, melyekkel esetleg összetéveszthető. Az évelő len (L. perenne) és a korábban virágzó hegyi len (L. austriacum) csészecimpái mirigytelen szélűek, leveleik keskeny-lándzsásak, ill. szálas-lándzsásak. A termesztett és néha elvaduló kopasz házi len (L. usitatissimum) kevés virágú, toktermése éretten is zárt.

Ismertetőjegyei

A borzas len 50 – 80 cm magas, felegyenesedő szárú évelő növény. A levelek szórt állásúak, ülők, 2,5-3 cm hosszúak. A virágai álfüzért alkotnak. A virágaiban 5 liláskék – a klasszikus lenkéknél lilásabb – szirom található, melyek 15–20 mm hosszúak, a csészelevelek mirigyes szélűek.

Virágzása rendkívül látványos és bőséges, és általában májustól és július végéig virágzik. Kellemes illatot áraszt, amely vonzza a méheket és más beporzókat. Termése gömb alakú tok.

A borzas len hazánkban 1993 óta védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

Az Év Vadvirága 2023-as internetes szavazásán három jelölt közül lehetett választani, ahol a borzas len fölényes győzelmet aratott.

Szavazatok megoszlása:

  • borzas len 60%
  • tarka nőszirom 27%
  • selymes peremizs 13%

Borzas len igényei és goondozása

Szereti a napos vagy félig árnyékos helyet, és jó vízelvezetésű, laza talajban fejlődik a legjobban. A félárnyékot is tolerálja, de ott kevésbé virágzik. A

Jól bírja a meleget és a szárazságot, elég csak szárazság esetén öntözni. Trágyázni nem kell.

A borzas len számára a legjobb a homokos, kavicsos talaj. A meszes talajt is kedveli.

Metszés

A borzas lent nem kell metszeni.

Borzas len szaporítása

A borzas lent magról lehet szaporítani. A magokat tavasszal kell elvetni. De saját maga is elszórja a magjait, így ha jól érzi magát a kertben, saját magától is saporodik és egyre több növényünk lesz.

Betegségek és kártevők

A borzas lent ritkán támadják meg a betegségek és a kártevők.

Felhasználása

Gyakran ültetik virágágyásokba, szegélyekbe és kerti utak mentére, ahol varázslatos és romantikus hangulatot teremt.

A fotó az Év Vadvirága kezdeményezés Facebook oldaláról származik, köszönet érte!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük