Ezek az egynyáriak kerüljenek az árvácskák helyére

A tavasz után hirtelen beköszöntő meleg hatására mind az ősszel, mind a tavasszal ültetett árvácskák kezdenek tönkremenni. Ezeket sajnos megmenteni nem tudjuk. Érdemes azonnal egynyári virágokra cserélni az árvácskákat, hogy egész őszig virító virágaink legyenek, amiket aztán ősszel ismét árvácskákra cserélhetünk. Így gyakorlatilag egész évben virágos lehet az erkély. Már is mutatom, melyek a leghálásabb egynyári növények az árvácskák helyére.

egynyáriak az árvácskák helyére: begónia szegfűvel

Az árvácska igen hálás növény, a rutinos balkonkertészkedők sosem tavasszal vásárolják, hanem már ősszel beszerzik, hogy hónapokig örvendezhessenek virágainak. Vagy a még elszántabbak magokat szednek és azokat augusztusban elültetve saját maguk nevelnek kis növényeket. Az ősszel ültetett árvácska télen is üde színfolt lehet.

Fagymentes napokon való locsolással kibírja a telet is, sőt a napos napokon virágait is megvillogtatja. Tavasszal aztán teljesen új erőre kap és még szebb lesz. 

Akár tavasszal, akár ősszel ültetjük az árvácskákat, júniusban lejár az idejük, tovább nem tudjuk életben tartani. Ideje, hogy adják a helyüket az egynyári növényeknek.

Őszi árvácska – üde színfolt télen is

Leghálásabb egynyáriak az árvácskák helyére

A balkonok az egynyári virágoktól lesznek igazán színesek, tarkák és mutatósak, azonban egy-egy kaspóban, virágládában nyugodtan helyet kaphat mellettük néhány tő évelő is. Az olcsó egy nyáriaktól ősszel el kell majd búcsúzni, az évelők viszont az erkélyen is átvészelik a telet, évről-évre virágzásukkal is gazdagítják a kreatív növény együtteseket.

Szinte bármilyen most kapható egynyári virágot választhatunk, az erkély adottságait viszont vegyük figyelembe.

egynyáriak az árvácskák helyére

Melegtűrő balkonnövények

A napos, meleg erkélyek két legkedveltebb növényén, a muskátlin, és a petúnián túl más növényekben is érdemes gondolkodni.

A záporvirág vagy napvirág a fehértől a többféle sárgán keresztül a pirosig sok színben nyílik, nagyon mutatós. Víz és tápanyag igénye közepes, inkább szárazság tűrő, a túlöntözését kerüljük.

Rózsameténg, vagy más néven vinka napos helyet kíván, de jól tűri a szárazságot. Akkor is jó választás, ha nincs lehetőségünk az állandó öntözésre és tápoldatozásra.

A bársonyvirág vagy büdöske nem az illatáról híres, de igénytelen és mutatós.

A porcsinrózsa vagy kukacvirág igazi túlélő. Ha elszórja a magjait, következő évben is csodálhatjuk színkavalkádját.

A begónia a kiültetéskor sok vizet kíván, megerősödése után viszont az egyik legstrapabíróbb növény.

kerti körömvirág gondozása

További növények, amelyek jól tűrik a napot:

Félárnyékos, árnyékos helyek balkonnövényei

A gumós begónia meleg igényes növény, de nem tűri az erős napfényt. Nagy a víz és tápanyag igénye is.

A dália meleg igényes növény, napos vagy félárnyékos helyre ültessük. 30-40 cm-es lombot nevel, ezért a tápanyag igénye is nagy.

Nebáncsvirág (pistike) a legjobb választás árnyékos, nyirkos helyre. Meleg igényes, de az árnyékos, félárnyékos helyet szereti. Víz és tápanyag igényes.

Álló, futó és félfutó muskátlik is megélnek a félárnyékos balkonon, bár kisebb virághozamra számíthatunk, mint a mindig napos balkonon tartva.

További árnyéktűrő virág

fukszia

További olvasnivalók az árvácskáról

A kerti árvácska (Viola X wittrockiana) kétség kívül az ősz, a tavasz, sőt az enyhébb téli napok legvidámabb virága. Ha süt a nap, az árvácska rögtön ragyog. Teszi ezt télen is, színes kis virágfejei úgy néznek ki, mintha állandóan mosolyogna. Az árvácskát a szépsége mellett az olcsósága is igen kedvelté teszi. Az ősszel beszerzett árvácska virágok egészen a következő év nyarának kezdetéig a kert vagy az erkély ékei lehetnek.

Az árvácska magvetése június és augusztus között esedékes. A júniusi vetéssel már őszre virágzó kis növényeink lesznek. Ha eddig elszalasztottad, augusztus közepéig még földbe rakhatod a magokat. Bár ezek az idén már nem fognak virágozni, de tavasszal az első napsugarak előcsalogatják majd az apró virágfejeket. Olvass tovább és elmondom, mire figyelj az árvácska magvetése során.

A nyár színpompás növényeinek lassan búcsút kell intenünk, de a virágos erkélyről a hideg napokon sem kell lemondanunk. Az őszi árvácska az egyik legjobb választás, amivel a telet is megszínesítjük meg, sőt a tavasz első színfoltjait is bebiztosíthatjuk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük