Zinnia, a pompás rézvirág gondozása

A pompás rézvirág már nagyanyáink kertjében is igen népszerű volt. Nem hiányozhatott egyetlen falusi kertből sem. Sok névvel ihlették: legényrózsa, katonavirág, vasvirág, legényvirág, bírópálca, de nevezik a kertek Hamupipőkéjének.

 

Zinnia, a pompás rézvirág gondozása

 

Származása: A pompás rézvirág (Zinnia elegans) Mexikóból került Európába, ahol vadon terem. Ma számos kertészeti hibridje csodás forma és színgazdagsággal örvendeztet meg bennünket. Egynyári növényként nevelhetjük.

Ismertetőjegyei: A kék és fekete kivételével szinte minden színben elérhető. Az új nemesítések legkülönlegesebb színei a kárminvörös, aranysárga, citromsárga, lazacszínű, bíbor és a skarlátvörös. A 20 centiméteres törpe változatoktól az akár 80-100 cm méteres változatokat is találunk, míg az átlagos fajták 30-60 centiméter magasra nőnek. A virágok átmérője a 10-12 centimétert is elérheti.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem mérgező, nem fogyasztható

Habitus: felálló, bokrosan elágazó

Magasság:  kifejlett növény magassága virággal együtt 30-60 cm, de vannak mini és óriási fajtái is

Cserépben nevelhető-e: igen, de nagyon fontos, hogy csak nagy virágcserépbe, dézsába ültetve marad meg. Erkélyen nevelve rendszeres öntözést igényel. 

Virágzási idő: július - szeptember

Gondozása: meleg- és fényigényes, de a szélsőséges nyári időjárást jól tűri, a tűző napot és a hűvös, borongós időt, a sok esőt is elviseli. A tápdús, mélyrétegű talajokon díszlik a legszebben. Sekély rétegű, hamar kiszáradó földben csak tengődik, ezért aszályos időszakban mindenképp öntözzük. Két hetente érdemes tápoldatozni. Az elvirágzott szárrészeket távolítsuk el. 

Szaporítás: Egynyári növény, magvetéssel szaporíthatjuk. Nagy magjait szemenként vessük el április végén, - amikor már elég meleg a föld - az állandó helyre, 25-30 centiméteres sor- és tőtávolságra. Az átültetést nem viseli el, ezért ha korai virágzásra vágyunk, a magokat kis cserépbe vessük, és a kikelt palántákat földlabdával együtt ültessük ki.

Felhasználása: A vegyes virágágyak üde színfoltjai.

Elődeink úgy tartották, hogy fészkes virága a női nemi szerveket szimbolizálja és ha a férfias habitusú kardvirág mellé ültetik, azzal segítik, hogy az eladó sorban lévő lány párt találjon. A két virág egymás mellé ültetése üzenet volt a legényeknek, hogy eladó lány van a házban, bátran lehet próbálkozni.

Szárításával nem érdemes foglalkozni, de vágott virágként nagyon jól mutat. 

 • 275
 •  
 •  
 • 5
 •  
 •  
 • 275
 •  
 •  
 • 5
 •  
 •  

Nézd meg ezeket is!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy minden fontos kertészkedős, virágos hír eljusson hozzád!

Balkonada hírlevél-feliratkozás
Az adatok megadásával kinyilvánítod, hogy kéred a Balkonada hírleveleket. A hírlevél feliratkozás két lépéses, úgynevezett Opt-in rendszerben történik, az első emailben küldött linkre kattintással válik véglegessé.
*= kötelező mező
A feliratkozáskor megadott emailt bizalmasan kezelem, azt csak is a Balkonada hírlevelek küldésére használom. A címeket nem adom át harmadik félnek. További információkat az Adatkezelési tájékoztatóban találsz.

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

14 − 5 =