Augusztusi növényápolás az erkélyen

Az augusztusi növényápolás legnagyobb ellensége a forróság, a kánikula. Mindezt tetézi, ha a nyaralást is épp erre az időszakra időzítjük. Mindezen túl a júniussal és a júliussal együtt augusztus is az öntözés, az aratás és az élvezet ideje. Eljött annak is az ideje, hogy a jövő évre is gondoljunk és neki lássunk a balkonnövények szaporításának

augusztusi növényápolás az erkélyen

Augusztusi növényápolás az erkélyen

Az erkély tulajdonosoknak némi fejfájást, bosszúságot okoz augusztusban, hogy meg kell küzdeni a hőséggel, és a nyaralás ideje alatt is gondoskodni kell a növények víz-utánpótlásáról.

Forró nyári napokon a vízigényesebb növényeket, pl. a leandereket reggel és este is célszerű locsolni. Ügyeljünk arra, hogy a locsolásra a hűvösebb órákban kerüljön sor, legjobb a kora reggeli órákra időzíteni a műveletet. Ajánlatos állott, langyos vizet használni. A túl hideg víz sokkot okoz a felmelegedett növényeknek, gyökereknek.

A növények többsége szereti a szűrt vagy esővizet, ezért célszerű gyűjteni vagy kannában ülepedni hagyni. Az öntözésnél fontos a mértékletesség. Kerüljük a pangó vizet, mert az a gyökerek rothadását idézheti elő. A legkedveltebb balkonnövények, a muskátli és a petúnia is különösen érzékeny a cserépben álló vízre. A petúnia vízellátását egy nagyobb, vízzel teli edénybe állítva, felszívatással célszerű biztosítani.

Az előírás szerinti tápanyag utánpótlást továbbra is meghálálják a növények. A készen kapható tápoldatok, rudak mellett kitűnően használható pl. az élesztős lötyi, a kávézacc és a teafű is. A teleltetést igénylő növényeknél, mint pl. a leander, bougainvillea (murvafürt) viszont már augusztus közepén abba kell hagyni a tápoldatozást.

mediterrán növények

A növények növekedésével szükség lehet támasztékra. A magasra nyúlt, gyenge ágú virágok mellé helyezzünk tartó karót. A kúszónövények hajtásait vezessük át a támasztékon.

Az elnyílott virágok maradványait rendszeresen távolítsuk el és ellenőrizzük, hogy nem jelentek-e meg kártevők a növényen. A kártevőket azonnal távolítsuk el, és szeparáljuk el a fertőzött növényt a többitől, mielőtt azokra is átterjedne. A különböző kártevőkre különböző fajta szerek léteznek, legjobb ha kikérjük szakember tanácsát, mert a nem megfelelően alkalmazott szer hatására nemcsak, hogy nem  tűnnek el az élősködők, de a növény is károsodhat.

Nem feledkezhetünk meg az árnyékolásról sem. A tűzőnap ellen kúszónövényekből kialakított lugassal, nagyobb dézsás növényekkel, árnyékoló textíliákkal, napernyőkkel,  függönyökkel vagy gyékény rolókkal védekezhetünk. Balkon hűsítő trükkjeimről már előzőleg részletesen írtam, további hasznos tanácsokért érdemes újra elolvasni.

A gyerkőcök az önfeledt játék közben hajlamosak elfelejtkezni a balkon ezer veszélyéről. Gyermekbarát balkon létrehozásával csökkenthető ugyan a balesetek kockázata, de legjobb, ha sosem hagyjuk egyedül a gyerekeket az erkélyen.

Augusztus a legjobb időszak a balkonnövényeink szaporítására, megfiatalítására. Az ilyenkor gyökereztetett dugványoknak még van idejük megerősödni a fagyokig, hogy aztán már kora tavasszal a saját magunk által készített kis növényekkel indíthassuk a balkonszezont. A friss, erőteljes dugványok gyökereztetésével nagyobb sikerre számíthatunk, mint ha a teljes növényt kívánnánk újra virágpompában látni.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük