Júliusi növényápolás az erkélyen

A júliusi növényápolás legnagyobb kihívása a hőség elleni küzdelem. A növényeink jelentős része már virágba borult és legszebb formáját mutatja. Az elért idilli állapot fenntartását nehezíti, hogy beköszöntött a forróság és a nyaralások ideje.

Júliusi növényápolás az erkélyen

Júliusi növényápolás az erkélyen

Nyár közepén a rendszeres víz és tápanyag utánpótlás jelenti a legnagyobb kihívást. A víz a virágok fő éltető ereje. Forró nyári napokon a vízigényesebb növényeket, pl. a leandereket reggel és este is célszerű locsolni.

Ügyeljünk arra, hogy a locsolásra a hűvösebb órákban kerüljön sor, semmiképp ne a legnagyobb kánikulára időzítsük. A víz hőmérsékletét is körültekintően kell megválasztani. A túl hideg víz sokkot okozhat a felmelegedett növényeknek, gyökereknek. Ajánlatos langyos vizet használni.

A növények többsége szereti a szűrt  vagy esővizet, ezért célszerű gyűjteni vagy kannában ülepedni hagyni. Az öntözést sem szabad viszont túlzásba vinni. Kerüljük a pangó vizet, mert az a gyökerek rothadását idézheti elő. A legkedveltebb balkonnövények, a muskátli és a petúnia is különösen érzékeny a cserépben álló vízre. A petúnia vízellátását egy nagyobb, vízzel teli edénybe állítva felszívatással célszerű biztosítani.

A júniusban megkezdett, előírás szerinti tápanyag utánpótlást továbbra is meghálálják a növények. Dús, burjánzó virágáldással viszonozzák a szakszerű gondoskodást. Tápanyag után pótlásként kitűnően használható pl. a kávézacc és a teafű is. De az élesztős lötyi is csodát tesz.

A kúszónövények, például tölcsérjázmin növekedésével szükség lehet támasztékra. A magasra nyúlt, gyenge ágú virágok mellé helyezzünk tartó karót. A kúszónövények hajtásait vezessük át a támasztékon.

Az elnyílott virágok maradványait rendszeresen távolítsuk el és ellenőrizzük, hogy nem jelentek-e meg kártevők a növényen. A kártevőket azonnal távolítsuk el, és szeparáljuk el a fertőzött növényt a többitől, mielőtt azokra is átterjedne.

A fokozódó melegben az északi fekvésű balkonok kivételével nem árt az árnyékolásra is gondolni. Magunkat és az árnyékkedvelő növényeinket védhetjük a tűzőnaptól kúszónövényekből kialakított lugassal, nagyobb dézsás növényekkel, árnyékoló textíliákkal. Jó szolgálatot tehetnek a napernyők, a függönyök vagy a gyékény rolók.

A nyári szünet idején a lurkók is szeretnek egyre több időt tölteni a balkonon. Az önfeledt játék közben hajlamosak elfelejtkezni a balkon ezer veszélyéről. Legjobb, ha sosem hagyjuk egyedül a gyerekeket a balkonon.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük