Öntözőrendszer balkonnövényekhez saját kezűleg

Ha hosszabb nyaralást tervezünk és nem találunk senkit, aki vállalná a növényeink rendszeres öntözését, meg kell oldanunk, hogy a növények saját maguk vízhez jussanak. Egy jól működő öntözőrendszer balkonnövényekhez saját kezűleg is elkészíthető. Kindris Brigitta házilag barkácsolt locsoló rendszere évek óta hatásosan működik a balkonon, a növényei meg sem sínylik a hosszabb távollétét. Fotókkal illusztrálva mesélte el a bevált, bárki által megvalósítható módszer lényegét. Nézd meg, milyen egyszerűen készül az automata öntöző erkélyre!

zöld nappali

Automata öntöző erkélyre

Amint beköszönt a nyár, a nyaralni vágyó kert és erkély tulajdonosok fejében millió kérdés motoszkál. Mi lesz az öntözéssel? Ki fogja a virágokat gondozni a nyaralás alatt? Hol találok olyan embert, aki teljes odaadással és szakértelemmel ápolja majd a féltve őrzött kedvenc virágaimat? Hogy fogják túlélni a növények a pár napos távollétet? Már magam is többször írtam arról, mit tehetünk a növényekkel a nyaralás alatt.

Kaphatók víztározós balkonládát is, de nem minden növényt tudunk balkonládába ültetni. A leanderek és egyéb nagyobb növények több földet igényelnek, így azokat nagyobb cserépbe vagy dézsába kell ültetni.

Automata csepegtető öntözésre nemcsak a kertben, de az erkélyen, teraszon, sőt még lakásban is van lehetőség. Ezt a célt szolgálja többek között az automata öntözőkanna, amellyel akár 36 cserepes vagy 6 méter erkélyládányi növényt is meg tudunk öntözni.

Az öntözőrendszer lehet az egyedüli üdvözítő megoldás. Készen is vásárolhatunk automata öntöző berendezést az erkélyre, de miért adnánk ki súlyos ezreket erre. Hisz egyszerűen és jóval olcsóbban saját magunk is barkácsolhatunk egyet.

Öntözőrendszer balkonnövényekhez saját kezűleg készítve

Nézzük, milyen szuper megoldása van Brigittának! Így készül az automata öntöző erkélyre!

„Az erkélyre két 50 literes ballont szoktam rakni, kicsivel magasabbra, mint a legmagasabb cserép. A két ballon között átlátszó cső kanyarog, amibe állítható csepegtető gombákat barkácsoltam. Elrendezem a két ballon között a növényeket, a cső lejtésére kell ügyelni (mivel nem túl magas a nyomás nehogy levegős legyen) rögzíteni kell a csövet.

Megöntözöm a növényeket indulás előtt és kis fokozaton csöpög a víz. A vízigényesebbeknek még biztos ami biztos rakok flakont is, ugyanígy csepegtető gombával, kis fokozatra állítva.

automata öntöző erkélyre

Indulás előtt jó tesztelni, tavaly a plumbagonál nálam történt egy kis malőr, de a többinél nem volt gond. Az átlagos és nagyobb vízigényű szobanövényeket összerakom pl. : műanyag ágy alatti tárolókba, így egymásnak párásítanak, de a búcsúzkodó öntözés után néhány flakont csepegtető gombával közéjük állítok, itt is inkább többet kis fokozaton.

A páfrányokat külön edénybe rakom, melybe rakok két lefordított cserepet, a cserépig felöntöm vízzel és a cserepekre rakom a páfrányokat. Öntözés és azután izgulok, reménykedem. 😊

Öntöző erkélyre csepegtető gombák alkalmazásával

Az egyik megoldás lehet pl. :erkélyen ha ballonba eszkábálunk rugalmas csövet, ebbe csepegtető gombákat. A ballont helyezzük magasabbra, mint a cserepek. Ajánlom a speciális hozzá illő csövet megvenni, egyébként szilikon és szigetelőszalag is kelleni fog, ráadásul több munka lesz vele.

Nálam ez hipp-hopp kellett pár éve, a meglévő anyagokból kellett dolgozni. Olyan csepegtető gombát kell venni, ami egész kis vízleadásra is beállítható, ezeket egyenként kell beállítani.

Flakon kupakjánál kis szilikonnal tömítettem és maga a csepegtető gomba ilyen. Ez 0-40 l között állítható. Menetes, szét lehet szedni, tisztítható.

Öntözőrendszer balkonnövényekhez

Mindenképp legalább annyi idővel előtte kezdjük tesztelni, amennyi időt távol leszünk, nehogy túl nagy fokozaton csepegjen vagy éppen túl kis fokozaton. A tesztnél a csepegtetős flakonokat ha pl. :befőttes üvegbe állítjuk mérhető a csepegő víz mennyisége, így tudunk kalkulálni.

Ezt a csepegtető gombát PET palack kupakjába is bele tudjuk pattintani, ha egy kis lyukat szúrunk a kupakra, azonban szilikonnal vagy vízálló ragasztóval ilyenkor le kell szigetelni.

Van még kétféle öntözőnk, ez a párom kicsit költségesebb, de egyszerűbb megoldása. Kerámia kúpok, a növény mellé a földbe kell szúrni, akár 5 literes flakont is lehet rá tenni (ha egyezik a menet). A különböző színűek különböző mennyiségben engedik át a vizet. A másik öntözőre sajnos csak normál flakont lehet rakni, de állítható a csepegtetett víz mennyisége.

Kerámiakúpok öntözéshez

Lehet vásárolni kerámia kúpokat, melyek ahány szín, annyi idő alatt „izzadják” át a vizet. Lehet többféle flakont rárakni, akár 5 literest is, ha egyezik a menet, háromféle menet van rajta. Ezt a flakonra kell csavarni, majd a földbe nyomni óvatosan.

Kissé költséges az egy szem állítható műanyag csepegtetőnk (a libazöld), csak a „normál” PET palackkal kompatibilis.

Öntözőrendszer balkonnövényekhez

Ha flakonra barkácsoljuk akár a gombát, akár a kúpokat mindenképp szúrjunk a flakon aljára egy – két lyukat, nehogy a vákuum miatt megálljon. Amikor beállítom a palackokat a légbuboréknál szoktam forró tűvel lyukasztani.”

Nagyon köszönjük a hasznos tanácsokat Kindris Brigittának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük