Öntözőrendszer balkonnövényekhez saját kezűleg

Ha hosszabb nyaralást tervezünk és nem találunk senkit, aki vállalná a növényeink rendszeres öntözését, meg kell oldanunk, hogy a növények saját maguk vízhez jussanak. Egy jól működő öntözőrendszer balkonnövényekhez saját kezűleg is elkészíthető. Kindris Brigitta házilag barkácsolt locsoló rendszere évek óta hatásosan működik, a növényei meg sem sínylik a hosszabb távollétét. Fotókkal illusztrálva mesélte el a bevált, bárki által megvalósítható módszer lényegét.

zöld nappali

Öntözőrendszer balkonnövényekhez saját kezűleg készítve

Amint beköszönt a nyár, a nyaralni vágyó kert és erkély tulajdonosok fejében millió kérdés motoszkál. Mi lesz az öntözéssel? Ki fogja a virágokat gondozni a nyaralás alatt? Hol találok olyan embert, aki teljes odaadással és szakértelemmel ápolja majd a féltve őrzött kedvenc virágaimat? Hogy fogják túlélni a növények a pár napos távollétet? Már magam is többször írtam arról, mit tehetünk a növényekkel a nyaralás alatt.

Nézzük, milyen szuper megoldása van Brigittának!

“Az erkélyre két 50 literes ballont szoktam rakni, kicsivel magasabbra, mint a legmagasabb cserép. A két ballon között átlátszó cső kanyarog, amibe állítható csepegtető gombákat barkácsoltam. Elrendezem a két ballon között a növényeket, a cső lejtésére kell ügyelni (mivel nem túl magas a nyomás nehogy levegős legyen) rögzíteni kell a csövet.

Megöntözöm a növényeket indulás előtt és kis fokozaton csöpög a víz. A vízigényesebbeknek még biztos ami biztos rakok flakont is, ugyanígy csepegtető gombával, kis fokozatra állítva.

Indulás előtt jó tesztelni, tavaly a plumbagonál nálam történt egy kis malőr, de a többinél nem volt gond. Az átlagos és nagyobb vízigényű szobanövényeket összerakom pl. : műanyag ágy alatti tárolókba, így egymásnak párásítanak, de a búcsúzkodó öntözés után néhány flakont csepegtető gombával közéjük állítok, itt is inkább többet kis fokozaton.

A páfrányokat külön edénybe rakom, melybe rakok két lefordított cserepet, a cserépig felöntöm vízzel és a cserepekre rakom a páfrányokat. Öntözés és azután izgulok, reménykedem. 😊

Az egyik megoldás lehet pl. :erkélyen ha ballonba eszkábálunk rugalmas csövet, ebbe csepegtető gombákat. A ballont helyezzük magasabbra, mint a cserepek. Ajánlom a speciális hozzá illő csövet megvenni, egyébként szilikon és szigetelőszalag is kelleni fog, ráadásul több munka lesz vele.

Nálam ez hipp-hopp kellett pár éve, a meglévő anyagokból kellett dolgozni. Olyan csepegtető gombát kell venni, ami egész kis vízleadásra is beállítható, ezeket egyenként kell beállítani.

Flakon kupakjánál kis szilikonnal tömítettem és maga a csepegtető gomba ilyen. Ez 0-40 l között állítható. Menetes, szét lehet szedni, tisztítható.

Öntözőrendszer balkonnövényekhez

Mindenképp legalább annyi idővel előtte kezdjük tesztelni, amennyi időt távol leszünk, nehogy túl nagy fokozaton csepegjen vagy éppen túl kis fokozaton. A tesztnél a csepegtetős flakonokat ha pl. :befőttes üvegbe állítjuk mérhető a csepegő víz mennyisége, így tudunk kalkulálni.

Ezt a csepegtető gombát PET palack kupakjába is bele tudjuk pattintani, ha egy kis lyukat szúrunk a kupakra, azonban szilikonnal vagy vízálló ragasztóval ilyenkor le kell szigetelni.

Van még kétféle öntözőnk, ez a párom kicsit költségesebb, de egyszerűbb megoldása. Kerámia kúpok, a növény mellé a földbe kell szúrni, akár 5 literes flakont is lehet rá tenni (ha egyezik a menet). A különböző színűek különböző mennyiségben engedik át a vizet. A másik öntözőre sajnos csak normál flakont lehet rakni, de állítható a csepegtetett víz mennyisége.

Lehet vásárolni kerámia kúpokat, melyek ahány szín, annyi idő alatt “izzadják” át a vizet. Lehet többféle flakont rárakni, akár 5 literest is, ha egyezik a menet, háromféle menet van rajta. Ezt a flakonra kell csavarni, majd a földbe nyomni óvatosan.

Kissé költséges az egy szem állítható műanyag csepegtetőnk (a libazöld), csak a “normál” PET palackkal kompatibilis.

Öntözőrendszer balkonnövényekhez

Ha flakonra barkácsoljuk akár a gombát, akár a kúpokat mindenképp szúrjunk a flakon aljára egy – két lyukat, nehogy a vákuum miatt megálljon. Amikor beállítom a palackokat a légbuboréknál szoktam forró tűvel lyukasztani.”

Nagyon köszönjük a hasznos tanácsokat Kindris Brigittának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

négy − 3 =