Kerti trendek 2021: Önellátás és Green balance

2021 kerti trendjei kapcsán érdemes egy új kifejezést megtanulni: Green balance. Ennek lényege a teljes kikapcsolódás a kertben. A másik meghatározó trend pedig az önállátás, azaz a család számára szükséges zöldségmennyiség megtermelése a kertben. 

Kerti trendek 2021

Kerti trendek 2021

2021 kerti trendjeit nagyban meghatározza a megváltozott élethelyzetünk, a világjárvány okozta bezártság. Az elmúlt hónapok korlátozásai sokunkat kényszerítettek a négy fal közé, aminek hatására még fontosabbá vált otthonunk. Egyaránt előtérbe került a lakásbelső és kisebb-nagyobb kültéri területek (erkélyek, teraszok, kertek, stb) zöldítése.

A természet felé fordulás határozza meg 2021-es életünket is. A divatossá vált balkonkertészkedés folytatódik az idén is. A benti és kinti zöld oázisokon egyre több fűszernövény is megjelenik.

Az idén még nagyobb hangsúlyt kap a kert pihenést és szórakozást szolgáló funkciója. A kert szinte egy önálló lakrésszé válik, ahonnan nem hiányozhatnak a kerti sütögetők, elvonulásra alkalmas zugok, nagyobb társaság fogadására is alkalmas kellemes teraszok.

Önellátás

Ezzel már el is jutottunk a ez egyik fontos kerti trendhez, az önellátáshoz. A díszkertek mellett egyre nagyobb arányban jelennek meg a veteményes kertek. Előtérbe kerül az a törekvés, hogy a kertben minél több zöldséget és gyümölcsöt megtermeljünk saját magunknak. Ehhez egyre többen a magaságyásos földművelést választják, ami jóval kényelmesebb, egyszerűbb és ráadásul nagyobb terméshozam érhető el általa. A környezettudasos, vegyszermentes, bioszemléletű gazdálkodással egészséges étkek kerülhetnek a kertből a családi asztalra.

Green balance

A green balance trend lényege a teljes kikapcsolódás a kertben. A divatos kertek spiritualitást, rendezettséget és nyugalmat árasztanak. Mindezt visszafogott színű és formájú növényekkel és kiegészítőkkel és az intimitás biztosításával érhetjük el. A harsány színek helyett a pasztell árnyalatok, világos rózsaszín, valamint világosabb és sötétebb zöld árnyalatok kerülnek előtérbe. A külvilágtól magas kerítéssel, természetes növényfalakkal és sövénykerítéssel védjük a kert.

A zen-kertekben, – amik eredetileg meditációs kertként funkcionáltak – rend és harmónia uralkodik. A természetet utánzó asszimetrikusság, a föld és víz összhangja megteremti az ideális miliőt a visszavonuláshoz, az átlényegüléshez.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük