Magaságyás készítés olvasói tanácsokkal

A magaságyás készítés egyre több embert foglalkoztat napjainkban. Nem is csoda, hisz rengeteg előnye van a hagyományos kertészkedéssel szemben. Bárki saját maga is megépítheti a kertben, ha szeretné élvezni a gyors termés és könnyű, élvezetes kertészkedés előnyeit. Olvasóink meséltek a magaságyásos kertészkedés során szerzett saját tapasztalataikról és ötletek osztottak meg, amelyekkel még eredményesebb lehet a magaságyásban való zöldség és gyümölcstermesztés.

Magaságyás készítés

Magaságyás előnyei

A magaságyásban gazdálkodásnak számos előnye van, például nem kell hajolgatni a kapásláshoz vagy a termény betakarításához, egyszerűbb földet cserélni és gyommentesen tartani az ágyást. Tavasszal hamarabb felmelegszik a talaj és attól sem kell tartani, hogy a pangó víz tönkre teszi a növényeinket.

Jobb vízelvezetés: A magaságyások magasabbak a környező talajszintnél, így a felesleges víz könnyebben eltávozik és nem ázik el a talaj. Ez különösen előnyös esős időszakokban vagy nedves talajon.

Jobb hőmegtartás: A magaságyásokban a talaj gyorsabban felmelegszik a napfény hatására, így a növények hamarabb indulnak növekedésnek. Emellett éjszaka a hőt jobban megtartják, így hűvösebb időjárás esetén is segítik a növények fejlődését.

Jobb talajminőség: A talaj kevésbé tömörödik össze, és jobban lélegzik, ami ideális feltételeket biztosít a növények gyökerei számára. Emellett könnyebben ellenőrizhető és javítható a talajminőség.

Kényelmes munkavégzés: A kertészkedőnek kevesebb hajolgatásra van szüksége a munka során, így kevésbé terheli meg az ízületeit, óvha a hátát és a térdeit.

Több termés kisebb helyen: A magaságyásokban nagyobb sűrűségű növényeket lehet termeszteni, így több termést lehet betakarítani ugyanannyi területen.

Magaságyásban való gazdálkodás olvasói tapasztalatai

Nézzük mit mondanak az olvasók!

Baktay Erika:”Mindenkinek nagyon ajánlom a magaságyást. Annyi zöldség termett, hogy nem tudtuk megenni. Fel kellett dolgozni télire. Négy magaságyásban egész nyárra elegendő termett. A minőség és a mennyiség is sokkal jobb. Lényeges a rétegrend betartása. Büdöskét ültettem körbe, az távol tartotta a kártevőket. Nem kellett permetezni. Volt benne többek közt paprika, paradicsom, sarkantyúka, cukkini is.”

Magaságyás készítés

Harangozóné Tordi Mária: „Kezdők próbálkozzanak a mobil magasággyal, vagyis a nagy cserepekben összeállított növény kompozíciókkal. A magasság szerintem a legjobb védelem a kutya ellen. A mobilitás pedig azért jó, mert mindig oda tehetem, ahol a leginkább gyönyörködhetünk benne. Amíg pedig még csak nő, a neki legjobb helyre teszem, amit mi nem látunk.

Én évente 2-3 x is átrendezem a kertem. Kezdődik azzal, hogy cserépben előhajtatott hagymásokat rakok össze, és fagymentes időben kiteszem a tó partjára, ahol a legszívesebben üldögélünk. Ha elvirágoztak, kiültetem a kert egy nem látható, de jól gondozható részébe. A cserépbe pedig muskátli-egynyári összeállítás kerül. Nagyon szeretem még a futó gumós begóniát és a pistikét. Amíg kellemes az idő, a napon vannak, de júliustól már olyan helyre teszem, ahol csak a reggeli nap éri őket. Ekkorra kezdenek virágozni a hibiszkuszok és a bougainvilleák, amelyek bírják a teljes fényt és a nagy hőséget is.”

Zöldségek termesztése magaságyásban

Sáfiné Simkó Zsuzsanna: „Tavaly kipróbáltuk egy helyen a kertben, még nem volt tökéletes. De a padlizsán csak ott termett, és a sütőtök akkorára nőtt, hogy szinte befutotta a fél kertet. Pedig nem is tudtuk, hogy került oda a tök. De hagytuk. A szélén snidlinget ültettem el, ami a levágott pohárból megmaradt, nagyon jó volt. Az idén fejleszteni fogom, sokat olvastam róla, és most már rengeteg komposztom is lesz.”

Magaságyás készítés

Jámbor Ildikó: „Ha logikusan végig gondoljuk, na meg ha valaki „simán” kertészkedik, akkor szerény véleményem alapján: derékkímélő, és nagy valószínűséggel azért szebbek a növények benne, mert könnyebb gondosabban ápolni így. Nekem tetszik nagyon, elfogadnám, szívesebben kapirgálnék benne, csak meglehetősen költséges egy nagyobb kertben, mint a miénk is.”

Kovács Erzsébet: „Nekem is magas ágyásom van. Túl sok tapasztalatom nincs mivel egy nyár volt még mióta itt vagyok, de Írországi viszonylatban szép volt benne a vetemény. És valóban sokkal kényelmesebb rendben tartani.”

Tóth Erika: „Nekem is van. Az is. Bár, most felújításra szorul. Véleményem szerint praktikus, mert kíméli a derekat. Nem kell ásni, de komposzttal minden évben feltöltöm, és azt belekapálom. Így nagyon laza a föld. A gyomoktól szinte teljesen mentes, mert nem nő bele az útról. Persze apró gyom akad benne, de kordában tartható.

Hamar felmelegszik, így kicsit talán korábban érnek a dolgok, mint a talajszinten. A keretre üveglap, vagy fólia tehető, így egyben kis fóliaalagútként is működhet. Egy hátrányát vettem észre, sokkal hamarabb kiszárad, mint a hagyományos ágyás. Kicsit többet kell öntözni.

Csak akkorát érdemes készíteni, amit kényelmesen elérünk legbelül is, anélkül, hogy felmásznánk rá. Jó, ha körbe lehet járni. Nekem 120×150 cm, és 2mx1,5m. Azért még így is előfordul, hogy fellépek. A kobakosok nagyon szeretik, és bőven teremnek benne, és a mángold is gyönyörű volt. 

Vakondháló a magaságyásban is jól jön

Még egy fontos dolog. Ha valaki kiemelt ágyás építését tervezi, feltétlenül tegyen az aljába vakondhálót, mert ha oda egyszer bekeveredik, akkor irtó nagy ramazúrit képes csinálni, mire kijut. Ja, és az én natúr, szélezetlen deszka vastagságom (2-3 cm) nem tökéletes, ugyanis a nedves földtől egyszerűen kikunkorodott. (Pedig a belseje kialakításkor kezelve lett.) Tehát vagy palló vastagságot javaslok, vagy több keskenyebb deszkát egymás fölött. Amennyiben fában gondolkodik valaki.”

Nagyon köszönöm az olvasói tanácsokat és a fotókat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük