Cukkini (Cucurbita) gondozása, termesztése

A cukkini a nyár egyik kedvenc zöldségféléje. Bár cserépben is megél, erős növekedése miatt erkélyre nem igen ajánlott. Bár akinek nemcsak 4 négyzetmétere van, mint nekem, az nyugodtan termeszthet ott is. Akárcsak a paradicsom, a cukkini is jól beleillik a balkon és terasz virágzó növényzetének együttesébe. Nézzük, hogy lesz sikeres a cukkini gondozása. 

cukkini

Származása: Cukkini (Cucurbita) a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozik, Közép-Amerika és Észak-Amerika déli része a hazája

Ismertetőjegyei: egynyári zöldségnövény díszítő értékkel, bokros, terebélyes, elterülő, nagy világoszöld vagy ezüstös foltos molyhos levelei vannak,

Virágok: nagy aranysárga vagy narancsszínű, tölcséralakú virágok, júniustól augusztusig virágzik,

Termése: henger alakú, fajtától függően zöld, sárga, fehér vagy csíkozott színű, júliustól szeptemberig terem

Fogyaszthatóság, mérgezőség: mind a virága, mind a termése fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 50-60 cm magas, a bokor átmérője az 1 métert is meghaladhatja

Habitus: bokros, elterülő

Cserépben nevelhető-e: igen, de számítsunk rá, hogy nagy hely kell neki

Tenyészhely: napos, enyhén árnyékos is lehet, meleg, védett hely

Cukkini gondozása

Gondozása: április végén 2 magot vessünk egy cserépbe, csírázási hőmérséklet 20 fok, kelés után az erősebb növényeket hagyjuk meg, széles dézsába ültessük, május közepén kivihetjük a szabadba, szabad földbe május közepe táján érdemes elvetni, ilyenkor nem kell átültetni, rendszeresen öntözzük, de a virágokat ne érje víz, hetente adjunk tápanyagot, az ültetés után kb. hat héttel szedhetők az első termések, a 15-20 cm-esek a legízletesebbek, gyorsan nő és bőven terem

Szaporítása: magvetéssel évente

Felhasználása: A virágokat sörtésztába mártva vagy töltötten érdemes elkészíteni.  is lehet a virágokat. A cukkinivirág nagyon sérülékeny, könnyen szakad, előkészítésekor és elkészítésekor bánjunk vele óvatosan.

A cukkini termés felhasználására itt a blogon is rengeteg ötletet adtam, pl. cukkini krém, hús nélküli főétel, hússal készítve, rántott cukkinimuszaka, stb.

Itt nézheted meg a cukkinis recepteket:

https://balkonada.hu/cimke/cukkini/

Köszönöm a megosztásokat!
  • 124
  • 14
  •  
  •  
  • 124
  •  
  • 14
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük