Cukkini (Cucurbita) gondozása, termesztése, felhasználása

A cukkini (Cucurbita) nem véletlenül lett a nyár egyik kedvenc zöldségféléje. Egyszerűen termeszthető és nagyon sok oldalúan felhasználható. Bár sokan csak rántott cukkinit készítenek belőle, termése mindenféle étel készítésére alkalmas, még sütemény is válhat belőle. Virágai szintén fogyaszthatóak, töltve a legfinomabbak. A cukkini egyszerű gondozása, termesztése még a kezdő kertészkedőket is sikerrel kecsegteti: gyorsan nő, bőven terem. Már is mondom, hogy kezd hozzá és ajánlok néhány kitűnő cukkinis receptet is.

cukkini

Cukkini (Cucurbita) származása

Származása: Cukkini (Cucurbita) a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozik, Közép-Amerika és Észak-Amerika déli része a hazája.

A több mint 7000 évvel ezelőtt ismert tököktől származik, de magát a cukkinit Milánóban tenyésztették ki a 19. század végén.

Cukkini jellemzése

Ismertetőjegyei: egynyári zöldségnövény díszítő értékkel, bokros, terebélyes, elterülő, nagy világoszöld vagy ezüstös foltos molyhos levelei vannak,

Virágok: nagy aranysárga vagy narancsszínű, tölcséralakú virágok, júniustól augusztusig virágzik. A nő ivarú virágok a szárak végén nőnek. A hím virág közvetlenül a növény szárán nő egy hosszú száron, a levél hónaljában, ott ahol a levélnyél találkozik a szárral. Ez valamivel kisebb, mint a nőstény virág. Mindkét fajta virág fogyasztható.

Termése: henger alakú, fajtától függően zöld, sárga, fehér vagy csíkozott színű, júliustól szeptemberig terem. A termés akár egy méteresre is megnőhet, de étkezési célra akkor szedjük, amikor a magjai még puhák és éretlenek. 15 – 20 cm-es példányok a legízletesebbek.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: mind a virága, mind a termése fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 50 – 60 cm magasra nő, a bokor átmérője az 1 métert is meghaladhatja

Habitus: bokros, elterülő

Cserépben nevelhető-e: igen, de számítsunk rá, hogy nagy hely kell neki. Akárcsak a paradicsom, a cukkini is jól beleillik a balkon és terasz virágzó növényzetének együttesébe. Bár cserépben is megél, erős növekedése miatt erkélyen termesztére nem igen ajánlott.

Cukkini igényei és gondozása

Tenyészhely: napos, enyhén árnyékos is lehet, meleg, védett hely

Ha korai cukkini termést szeretnénk, akkor április végén kezdhetjük a magvetést. 2 magot helyezzünk egy cserépbe. Tegyük meleg a helyre a cserepet, mert a csírázási hőmérséklete 20 fok. A magok kikelése után az erősebb növényeket hagyjuk meg, és széles dézsába ültessük át. Május közepén kivihetjük a szabadba.

Szabad földbe május közepe táján érdemes elvetni, ilyenkor nem kell átültetni, rendszeresen öntözzük, de a virágokat ne érje víz, hetente adjunk tápanyagot, az ültetés után kb. hat héttel szedhetők az első termések.

Többször is vethetjük, így folyamtosan biztosított lesz az utánpótlás. A július végén földbe kerülő magokból szeptember közepére lesz termés. Ennél később már nem érdemes vetni, mert a magok kikekléséhez ugyan elég magas a hőmérséklet, de a növényeknek már nem lesz idejük beérni.

A 15 – 20 cm-es példányok a legízletesebbek. Gyorsan nő és bőven terem.

Cukkini szaporítása

Egynyári növény lévén csak magvetéssel szaporítható évente, a fent leírt módon, a magok elvetésével.

Cukkini felhasználása

A cukkinivirágokat sörtésztába mártva vagy például sajttal töltötten érdemes elkészíteni.  A virág nagyon sérülékeny, könnyen szakad, előkészítésekor és elkészítésekor bánjunk vele óvatosan.

Cukkinivirág sajttal töltve

Az uborkával ellentétben a cukkinit általában főzve fogyasztjuk. Különféle főzési technikákkal elkészíthető, például párolva, főzve, grillezve, töltve és sütve.

A cukkini termés felhasználására itt a blogon is rengeteg ötletet adtam, pl. cukkinikrém, hús nélküli főétel, csirke hússal készítve, rántott cukkinicukkini saláta télire, cukkinis-diós sütemény, stb.

Rántott cukkini variációk

A francia lecsó, azaz a ratatouille épp úgy elképzelhetetlen cukkini nélkül, mint a görög muszaka.

A legjobb cukkinis receptekből készítettem is egy összeállítást.

Legjobb cukkinis ételek receptje

Még több recept érdekel? Itt nézheted meg blogon található összes cukkinis receptet:

https://balkonada.hu/cimke/cukkini/

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük