Romantikus pihenőhely hortenziák ölelésében

Tévedés az hinni, hogy romantikus pihenőhely csak rózsákkal alakítható ki. Növények valóban kellenek hozzá, de nem feltétlenül kell rózsalugast létrehozni. Vadvirágok példul épp úgy megfelelnek, mint a csodálatos hortenziák. Sinka Erika ezutóbbiakkal körbevett területen alakította ki a családi kikapcsolódás színterét.

Romantikus pihenőhely

Romantikus pihenőhely hortenziák ölelésében

A Zöld Pagony egy-egy részletét már megmutattam és Erika hasznos növénygondozási tanácsaiból is többet olvashattunk már itt a blogon. Bemutattam már a kert adottságait, fekvését és létrejöttének történetét és a zöld nappaliként is funkcionáló teraszt.  Megismerhettük a madárbarát kert kialakításának fortélyait és a növények cserépbe ültetésének bevált praktikáit.

Erika most a hortenziás pihenőhelyről és annak környzetéről mesél.

„A kert keleti részében járunk. Valamikor itt állt a gyerekek hinta állványa és homokozója. Mára a kép jelentősen megváltozott. Magas fák (Tarka levelű zöld juhar- Acer negundo „Flamingo”), fenyők határolják, alatta Babérmeggy (Prunus), Bangita (Viburnum), Szárnyas kecskerágó (Euonymus alatus) Fekete Bodza (Sambucus nigra). Ezek a növények árnyékot és elzártságot biztosítanak.

Romantikus pihenőhely

Hogy a pihenő rész még meghittebb legyen, az alacsonyabb növények „U” alakban kerültek beültetésre, valamint egy picit süllyesztve van a környező területhez képest. Ezáltal érdekesebb a rálátás a kert többi növényére, a szemben lévő teraszra és a virágok illata így még inkább az orr magasságában van.

Az itt található növények: Hortenziák (Hydrangea macrophylla), Páfrányok (Dryopteris filix-mas), Skimmia Japonica, Erdei szeder, Százszorszépek, különböző Som félék, Kínai szellőrózsa (Anemona hupehensis), boglárkák, különböző fajtájú menták cserépben (ananász, csoki és gyömbér illatú), Cukorsüvegfenyő (Picea glauca) Conica), formára nyírt puszpángok.

A hely vezérnövénye, a minden évszakban mutatós Tölgylevelű hortenzia (Hydrangea quercifolia) és Cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens). A pihenő helyet az teszi pótolhatatlanná, hogy a kerten belül ide süt legtovább a nap (ez főleg ősszel kellemes). Nyáron az árnyékolásról sem kell gondoskodni, hiszen a növények ebben igen nagy segítséget jelentenek, de ha mégis kellemetlen a nap, ezt egy mobil napernyővel oldjuk meg. A hely kellemessége miatt ide kívánkozik (mobil) asztalka székekkel.

Romantikus pihenőhely

Romantikus pihenőhely

Nyári estéken célszerű a juharfa alsó ágára baldachint akasztani, így a szúnyogok sem zavarhatnak, de hogy biztosak legyünk, még kerámia edénykében citrus olaj is füstölög.”

És végül egy kis trükk a hortenziák kezeléséhez. A hortenzia a savanyú talajt kedveli. Ahhoz, hogy kék színanyagot termeljen, a gyökereken keresztül aluminiumot kell felszívnia. Ez csak akkor működik, ha savas a talaj kémhatása! 1 liter vízhez 3-5 gramm timsót kell adni. Megoldás még, ha alacsony foszfát és magas kálium tartalmú trágyát adunk neki.

Nagyon köszönöm Sinka Erikának a csodálatos kert bemutatását!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük