Így tedd otthonossá a balkont! – lépésről lépésre tanácsok

Amint beköszönt a jó idő, rögtön felértékelődik a legkisebb erkély is. Ahova a reggeli kávéval kiléphetünk friss levegőt szívni vagy este a munkából hazaérkezve szusszanhatunk egyet. Hátha még be is zöldítjük és zöld oázisban merenghetünk az előttünk álló nap teendőin vagy mondhatunk hálát a nap jó pillanataiért. Otthonos balkon kialakításához hoztam tanácsokat, mert kár lenne parlagon hagyni a pár négyzetméterünket. Balkonzöldítésre fel! 

augusztusi növényápolás az erkélyen

Otthonos balkon kialakítása lépésről lépésre

A balkonzöldítés egyszerűbb, mint gondolnád, viszonylag kis ráfordítással sokszínű növénypompát teremthetünk magunk köré és virágtengerré változtathatjuk a pár négyzetméteres erkélyt is.

Érdemes egy kis időt szánni a tervezgetésére, hogy aztán önfeledten, elégedetten élvezhesd a lemenő napsugarait, a hajnali madárcsicsergést vagy épp a gőzölgő kávé zamatát.

Az otthonos balkon fontos kellékei a növények. Persze kell ülőalkalmatosság, asztal, vagy valami hely, ahova lerakhatjuk a csészéket, poharakat, de növények nélkül nem lehet igazán otthonos.

Nézzük az őszig tartó virágözönhöz vezető út legfontosabb lépéseit!

Ismerd meg az adottságokat, lehetőségeket!

Ahány erkély, annyi méret és adottság, amit semmiképp nem hagyhatunk figyelmen kívül. Talán Te is jártál már úgy, hogy magazinokban, internetes oldalakon megláttál egy balkon kialakítást, növényeket vagy növény összeültetéseket és azonnal eldöntötted, hogy márpedig neked ilyen kell.

Ötleteket gyűjteni, inspirálódni kiválóak az ilyen fotók, a megvalósításnál viszont gyakran adódnak problémák. Hiába választottál szép, egészséges, minőségi növényeket a virágboltban, ha azok igényeit nem tudod biztosítani, csak kérészéletű lesz a siker.

A balkon mérete igen meghatározó. Kis balkonra nagy dézsás növényeket, gyümölcsfákat nem tudsz választani. Be kell érni helyettük a kisebb helyet igénylő növényekkel. A túlzsúfoltság sem esztétikailag, sem gyakorlati szempontból nem ajánlott. Kis erkélyeknél különösen fontos a kreativitás.

A növények kiválasztásánál a balkon fekvése okozhatja a legtöbb fejtörést. A tetőteraszok, az emeletes házak balkonjai jobban ki vannak téve az eső, a szél, a nap hatásainak, mint a földszinti teraszok. A teljesen védtelen helyek, különösen a nyugati tájolású balkonok esőre és pangóvízre érzékeny növények számára nem alkalmasak.

A dísznövények jelentős része nem viseli el a tűző napot. A növényválasztásnál, – amiről később még írok – mindenképp vedd figyelembe a tájolást, mert egyébként csak kidobott pénz lesz a virágokra költött összeg, és a lehangoló látványról még nem is szóltam.

Érdemes megfigyelni, hogy a szomszédok azonos fekvésű erkélyein milyen növények díszítenek. Az ott bevált növények nagy valószínűséggel nálad is sikert aratnak.

Találd ki, tervezz!

Határozott, jól átgondolt, világos elképzelés a záloga annak, hogy igazán kellemes, értékes hellyé váljon az erkély. Találd ki a „zöld nappalid” funkcióját, hisz másként kell berendezni egy teraszt, ahol csak kávézgatni akarsz vagy ahol ruhákat is szárítasz. Nem mindegy az sem, hogy kutya, cica kényeztető lakhelyéül is szolgál majd vagy esetleg gyermekbarát balkonra van szükséged. Gondolj arra, hogy a nyári hőségben jól jöhet egy kis árnyékolás vagy egy hűsítő csobogó.

Találd ki a terasz uralkodó színét. Egy színes, pl. kék balkonon kevésbé érvényesül a virágok színpompája, a fekete-fehér szín eleganciája pedig igényesebb, minőségibb növényeket követel.

A kockás papír csodákra képes. Csinálj méretarányos rajzot, ami segít átlátni a végeredményt. De az interneten is nagyon jó balkontervező programokat találsz. Figyelj, hogy legyen túlzsúfolt a balkon, legyen elég hely a közlekedésre.

A tervezést érdemes a család többi tagjával közösen végezni, hisz használni is együtt fogjátok.

Otthonos balkon nem létezik növények nélkül

Bizony a növények fontos kellékek. A balkonon a hely korlátozott, de gazdagon virágzó cserepes és dézsás növényekkel az erkély valóságos édenné válhat. Az erkély tavasszal és nyáron mutatja bombaformáját, de megfelelő növényválasztással minden évszakhoz találhatunk szépségeket.

Vedd meg a növényeket!

A balkonládák beültetésének ideális időpontja május közepe. Bár a kertészetek már jóval előbb árulják a növényeket, egyes növények fagyérzékenyek lehetnek, így kiültetéssel érdemes megvárni a május elejei fagyosszenteket. Fagyérzékeny növényt, például mediterrán növényket (leander, sétányrózsa, stb) csak akkor vegyél, ha a téli vegetációs időszakban fagymentes helyen tudod teleltetni.

A növény külső adottságainál (szín, habitus, stb) fontosabb a balkon mérete, fekvése, adottsága és a vásárolni kívánt növények igényei. Semmiképp ne vásárolj vízigényes növényeket, ha tudod, hogy nyáron hosszabb időre elutaztok és nem lesz, aki gondoskodjon róluk.

Az erkélyen sem kell lemondani az illatokról sem. Sok balkonon is nevelhető illatos növényt találunk és fűszerkertet vagy akár egy fűszertornyot is készíthetünk.

Javaslom, hogy kertészetből vagy virágboltból szerezd be a növényeket, mert azon túl, hogy itt szakértelemmel gondozott, egészséges növényeket találsz, gondozási tanácsot is kérhetsz.

Ültesd el a növényeket!

A megvásárolt balkonnövények azonnali átültetést igényelnek. Az ültetőedény a benne lévő földdel a növény természetes élőhelyét helyettesíti, az edénynek nagy szerepe van a növények fejlődésében. Gyakorlatilag bármibe ültethetünk, ha biztosított a felesleges víz elvezetése és a gyökerek növekedéséhez megfelelő élettér áll rendelkezésre.

A pangó vizet igen kevés növény viseli el, azért az ideális ültető edény alján lyukak találhatók, ahol eltávozhat a víz, amit a növény nem tud felszívni. Jó megoldás lehet az is, ha az ültető edény aljára vízelvezető drénréteg, pl. agyaggranulátum kerül.

A víztárolós virágládák nemcsak a vízelvezetést oldják meg, hanem mivel tárolni és adagolni is képesek a vizet, így megúszhatjuk a naponkénti locsolást. A téltűrő növényekhez fagyálló cserepet kell választani.

A terebélyes növekedésű virágok kiszélesedő formájú cserepekben mutatnak jól, a dézsás fácskák jól illenek a négyszögletes edényekbe.

Általános virágföld helyett inkább muskátli és balkonnövény földet válasszunk, mert ez lazább szerkezetű, jobb a vízáteresztő képessége és megemelt tápanyag tartalma segíti a dús virágzást.

Tipp: Érdemes előrelátónak lenni és évelőnövényt is beszerezni, hogy minden évszakban legyen valami zöld a balkonon.

Inspiráló otthonos olvasói balkonok!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük