Így lesz szép a sétányrózsa – olvasói tanácsok

A sétányrózsa az utóbbi évek egyik slágernövénye. Népszerűsége az igen változatos színvilágán és dús virágzatán túl annak is köszönhető, hogy gondozása nagyban hasonlít a leanderéhez. A leander ápolásában és teleltetésében pedig sokaknak van már több éves, sőt évtizedes tapasztalata van, amit a sétányrózsánál hasznosítani tudnak. Olvasónk elárulja, mitől lesz sikeres a sétányrózsa gondozása.

sétányrózsa

Így lesz szép a sétányrózsa – sétányrózsa gondozása

A  Közép- és Dél-Amerikában őshonos közönséges sétányrózsát tarthatjuk cserépben, edényben, függőkosárban vagy akár ki is ültethetjük a kertbe. Ilyenkor ne felejtsük el ősszel felszedni és becserepezni. Nagyon hálás növény, megfelelő gondozással egész nyáron át ontja virágait. Jól tűri a szárazságot is, bár ilyenkor kevesebb virágra számíthatunk.

sétányrózsa

Mogyorósi Rita csodálatos gyűjteménnyel rendelkezik, most lerántja a leplet a dús virágzás és a sikeres teleltetés titkáról.

„Sokan kérdeztétek, a sétányrózsák igényeit. Szeretném leírni nektek, hogy én, hogy ápolom őket. 😊
Szeretik a napsütést a sok vizet és a tápanyagot. Én a Volldünger tápot, 3 hetente keserűsót és csalánlevet is adok nekik. Egyik hét Volldüngel, a másik hét csalán levél, a harmadik hét keserűsó. Keserűsót mezőgazdasági boltban lehet venni, a csomagoláson rajta van az ajánlott adagolás. Én kb. 2 nagy evőkanállal teszek egy 17 literes kannához és jól belocsolom vele. 😊

sétányrózsa

Teleltetés előtt alaposan, több mint felét visszavágom. Nálam a leanderekkel együtt telelnek ugyanaz az igényük.

sétányrózsa

Tavasszal ismét vágok belőlük és türelmesen várom, hogy magukhoz térjenek. Néha nehezen hajt ki tavasszal, türelmesen kell várni, nem szabad kidobni. Valaki írta, hogy spricceli őket vízzel és attól hamarabb kezdenek hajtani. Bevallom, ezt még nem próbáltam.

sétányrózsa

Az elnyílt virágokat nem szoktam leszedni. Az az igazság az, hogy akkor ott ülnék hetekre mellette. Amilyen nagyok már. De ártani nem ártunk vele. 😊 Egyébként is tetszenek nekem, ha megjelennek rajta a zöld bogyók.

A legnagyobbak 5 – 6 évesek, a citromos 3 éves, többiek 2 évesek. Idén nem vettem már nincs helyem. 😊
Remélem segítettem. 😊”

Nagyon köszönjük a sok hasznos tanácsot és a fotókat Mogyorósi Ritának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

  1. Nagy Ferencné szerint:

    Én már évek óta szeretnék venni, de a csomag küldő boltok meg hírdetik mindent meg küldenek de a kivi mindig lemarad nem küldenek. Vajon mi lehet az oka? Vásárolni hol lehet . Aki tud segítsen előre is köszönöm válaszát!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük