Közönséges sétányrózsa (Lantana camara) gondozása

A változatos színvilágú sétányrózsa (Lantana camara) vagy ahogy még hívják, színváltóvirág gondozása nagyban hasonlít a leanderéhez. Tarthatjuk cserépben, edényben, függőkosárban. Hálás növény, megfelelő gondozással egész nyáron át ontja virágait. Jól tűri a szárazságot is, bár ilyenkor kevéssé virágzik. Nézd meg, milyen egyszerű a sétányrózsa gondozása!

sétányrózsa

Származása: a  sétányrózsa (Lantana camara) Közép- és Dél-Amerikából származik, a verbénafélék (Verbenaceae) családjába tartozik

Ismertetőjegyei: örökzöld cserje, gazdag virágzással, többszínű apró virágfejekkel, sötétzöld ráncos levelekkel

Virágok: fejecskevirágzata van, mely többszínű, például rózsaszín és piros, vagy citrom- és narancssárga, fehér vagy lila is lehet, megfelelő gondozással dúsan és hosszan virágzik, zöld bogyótermései is fejlődhetnek

Virágzási idő: júniustól októberig

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, mérgező

Magasság: 0,3 – 1,5 méter

Habitus: bokros, részben csüngő virágzó hajtásokkal, törzses fává is nevelhető, tojásdad, sötétzöld, ráncos levelek

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel, nem télálló, így télre fagymentes helyre kell rakni, kertbe ültethető, de ősszel fel kell szedni

Sétányrózsa gondozása

Gondozása: napos helyre tegyük, rendszeresen öntözzük. Augusztusig kéthetente végezzünk tápanyag-utánpótlást.

Az elnyílt virágokat távolítsuk el.

Teleltetése: világos helyen

Metszése: jól tűri a metszést, formálás céljából a hajtások kifejlődése után vagy tavasszal metsszük, ekkor a felére. Ha helyhiánnyal küzdünk teleltetésnél, akár ősszel is visszavághatjuk. Fává is nevelhető.

Szaporítása: tavasszal dugványról, magról lassan szaporodik, a csírázási idő 2-3 hónap.

Kártevők: a levél- és pajzstetvek szeretik ellepni, ezért hetente ellenőrizzük,

Felhasználása: csak dísznövényként használható, a még fiatal növények balkonládába is ültethetők. Nem tűr neg mindent maga mellett, de a vasvirággal vagy a petúniával összeültethető.

Átható illata miatt sok rovart elriaszt, például a szúnyogokat is. Kiváló méhlegelő, de pillangók is előszeretettel lakmároznak rajta.

A spanyol hódítók is már gyógyhatásai miatt hozták Európába. Aromás leveleit összezúzva borogatásként használták a fájdalom enyhítésére. Kezelték vele a csípéseket, vágásokat, horzsolásokat is. Levelének főzetét gyomorbántalmat esetén alkalmazták, de kígyómarást is gyógyítottak vele.

Száraz levelének füstje kitűnő szúnyogűző.

Köszönöm a megosztásokat!
  • 633
  • 14
  •  
  •  
  • 633
  •  
  • 14
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük