Közönséges sétányrózsa (Lantana camara) gondozása, teleltetése

A változatos színvilágú sétányrózsa (Lantana camara) vagy ahogy még hívják, színváltóvirág gondozása nagyban hasonlít a leanderéhez. Tarthatjuk cserépben, edényben, függőkosárban. Hálás növény, megfelelő gondozással egész nyáron át ontja virágait. Jól tűri a szárazságot is, bár ilyenkor kevéssé virágzik. A sétányrózsa gondozás legnagyobb kihívása a teleltetése.

sétányrózsa

Sétányrózsa származása és jellemzése

Származása: a sétányrózsa (Lantana camara) Közép- és Dél-Amerikából származik, a verbénafélék (Verbenaceae) családjába tartozik. Brazília trópusi-szubtrópusi tájainak gyomnövénye. Európába gyógyhatása miatt hozták be a spanyolok. Afrikába, Ausztráliába, Indiába dísznövényként került, de mára gyomként szaporodott el, a madarak gyorsan terjesztik magvait. Sokféle hibridje ismert; ezek némelyike steril.

Sétányrózsa jellemzése

Ismertetőjegyei: örökzöld cserje, gazdag virágzással, többszínű apró virágfejekkel, sötétzöld ráncos levelekkel

Virágok: Gyönyörű virágai egyszerre több színben is pompáznak, a fehértől kezdve a rózsaszínen keresztül, a narancsig, mindenféle szín megtalálható apró virágaiban. Fejecskevirágzata van, mely többszínű, például rózsaszín és piros, vagy citrom- és narancssárga, fehér vagy lila is lehet, megfelelő gondozással dúsan és hosszan virágzik, zöld bogyótermései is fejlődhetnek.

Virágzási idő: júniustól októberig

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, mérgező

Magasság: 0,3 – 1,5 méter

Habitus: bokros, részben csüngő virágzó hajtásokkal, törzses fává is nevelhető, tojásdad, sötétzöld, ráncos levelek jellemzik

Cserépben nevelhető-e: igen, leginkább cserépben neveljük, mert csak tavasztól őszig lehet a szabadban. Kertbe is kiültethető, de ősszel fel kell szedni és cserépbe ültetni. Földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel. Nem télálló, így cserepét télre fagymentes helyre kell rakni.

sétányrózsa

Sétányrózsa igényei, gondozása

Hely

 Napos helyre tegyük. Fényárnyékban is megél, de ott kevesebb virágot hoz.

Vízigény

A sétányrózsát rendszeresen öntözzük, különösen a nyári kánikulában. Augusztusig kéthetente végezzünk tápanyag-utánpótlást virágzást segítő táppal vagy élesztős lötyivel. Két öntözés között hagyjuk, hogy a földje kiszáradjon. A leveleit célszerű időnként permetezni. A szárazságot is tűri, de ilyenkor kevesebb virágot hoz.

Talajigény

Csak tápanyagdús környezetben virágzik gazdagon. Célszerű átlagos, jó vízgazdálkodású, semleges kémhatású (6,5–7 pH) földbe ültetni.

Tavasszal, a fagyok elmúltával kerülhet ki a szabadba, ilyenkor érdemes tápdús talajba átültetni.

Az elnyílt virágokat el is távolíthatjuk, de nem feltétlenül szükséges. Az elnyílt virágok helyén zöld bogyók jelennek meg, amik szintén mutatósak.

Érdemes elovasni olvasónk több éves sétányrózsa gondozási tapasztalatait is.

Így lesz szép a sétányrózsa – olvasói tanácsok

Sétányrózsa teleltetése

A sétányrózsa nem fagytűrő növény, ezért fagymentes, világos helyen teleltetni kell. A lakás levegője túl meleg számára, 8-15 fokos helyiség ideális a téli tartásához.

Leveleit télen sem hullajtja le, ezért fontos, hogy világos helyen teleltessük.

Télen elég havonta egyszer öntözni.

Sétányrózsa metszése

A sétányrózsa alapvetően bokor formájú növény, de metszéssel szép kis fácskát is nevelhetünk belőle. Ha törzses fát akarunk nevelni belőle, meg kell hagyni egy vezérágat, az oldalhajtásokat pedig félgömb alakban kell visszacsípni.

Jól tűri a metszést, formálás céljából a hajtások kifejlődése után vagy tavasszal metsszük, ekkor a felére. Tavasszal vágjuk vissza a hosszabb hajtásait, így majd több virágot hoz.

Ha helyhiánnyal küzdünk a teleltetésnél vagy csak sötét helyen tudjuk tartani, érdemes ősszel is alaposan visszavágni.

Sétányrózsa szaporítása

A sétányrózsa nem olyan szívós és hosszú életen át virágzó, mint a leander. Két-háromévenként a növényeket meg kell újítani, mert az idősebb példányok előbb-utóbb megcsúnyulnak és a virágözön is elmarad.

A levágott hajtásdugványokkal az év bármely szakában szaporítható.

A sétányrózsa magvetéssel is szaporítható. Magjait kora tavasszal kell elvetni. Magról lassan szaporodik, a csírázási idő 2-3 hónap.

Sétányrózsa kártevői, betegségei

A levél- és pajzstetvek szeretik ellepni, ezért hetente ellenőrizzük. Télen az üvegházi molytetű (liszteske) jelenti a legnagyobb veszélyt számára.

Sétányrózsa felhasználása

A sétányrózsát elsősorban dísznövényként tartjuk, de gyógynövényként is hasznosítható. A még fiatal növények balkonládába is ültethetők. Nem tűr meg minden növényt maga mellett, de a vasvirággal vagy a petúniával összeültethető.

Átható illata miatt sok rovart elriaszt, például a szúnyogokat is. Kiváló méhlegelő, de pillangók is előszeretettel lakmároznak rajta.

A spanyol hódítók is már gyógyhatásai miatt hozták Európába. Aromás leveleit összezúzva borogatásként használták a fájdalom enyhítésére. Kezelték vele a csípéseket, vágásokat, horzsolásokat is. Levelének főzetét gyomorbántalmat esetén alkalmazták, de kígyómarást is gyógyítottak vele.

Száraz levelének füstje kitűnő szúnyogűző.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük