Dézsában nevelhető gyümölcsök

Csukd be a szemed és képzeld el, hogy a teraszon üldögélsz, lassan kinyújtod a kezed és egy mozdulattal leszedett a friss gyümölcsöt a fáról. Beleharapsz és lédús gyümölcs zamata átjárja a szád, és vitaminnal látja el a tested. Ez nemcsak egy álom, valóság is lehet. Dézsában nevelhető gyümölcsök sorát hoztam, amelyeket erkélyen is sikeres nevelhetünk.

dézsában nevelhető gyümölcsök - eper

Dézsában nevelhető gyümölcsök

Nagyon csábító tud lenni egy virágzó, majd később gyümölcsöket termő gyümölcsfa az erkélyen. Kezdő kertészek különösen gyakran elcsábulnak, pedig a gyümölcs nevelés nem olyan egyszerű, mint például egy muskátli gondozása.

A dézsában nevelés már azért is nagy kihívás, mert a fák számára minimum 10-20 literes ültetőedény szükséges, amihez megfelelő tér is kell. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a növények lombosodnak, terebélyesednek.

Aztán ott van a megtermékenyítés problematikája. A nem öntermékeny növényekből, mint például az alma vagy a körte minimum két különböző fajtájú (egymást porzó) tőre van szükség, hogy teremjenek. Vásárlásnál erre mindenképp figyelni kell. Alternatív megoldás lehet „duó fácska” vásárlása, amikor is két egymást porzó fajtát oltanak egy törzsre.

A fagyveszély sajnos az erkélyen is fennállhat. Előfordulhat, hogy a késői fagyok tavasszal károsítják a kinyílt virágokat és ezzel a termést. Hidegebb napokon szükségessé válhat például fátyolfóliás vagy egyéb takarás.

Nem árt érteni a metszéshez sem.  A gyümölcsfákat fajuk, koruk és növekedési formájuk szerint különböző módon kell metszeni. Érdemes ehhez szakirodalmat beszerezni. Fontos, hogy a fa koronájának belsejét világosan tartsuk és az idősebb, letermett részeket eltávolítsuk.

Na de nézzük a legkedveltebb dézsában is termeszthető gyümölcsöket!

Szamóca, eper

A szamóca évelő növény, de 2-3 évente ültessük újra 30 cm tőtávolságra. Fehér vagy rózsaszín virágait májustól szeptemberig hozza és ezen időszakban terem. Érdemes a kisebb szemű fajtákat választani. Napos helyre tegyük, rendszeresen öntözzük és tavasszal trágyázzuk. Takarással a szabadban teleltethető. Igénytelensége miatt kezdők is sikerrel tarthatják.

Kivi

A kivi örökzöld, kacsokkal kapaszkodó kúszócserje. Fehér virágait júniusban-júliusban hozza. Kétlaki növény (nő és hímivarú virágai külön helyezkednek el), ezért kettő kell belőle. A kertészetben tudnak segíteni abba, hogy melyik két növényt válasszuk ahhoz, hogy a beporzás megvalósuljon.

Napos, szélvédett helyen, stabil támaszon szépen kúszik felfelé. Rendszeres öntözést, tavasszal trágyázást igényel. A termések októberre érnek be, válnak puhává. A szabadban takarással teleltethető.

Alma

Az alma lomhullató, fajtától függően áprilisban vagy májusban virágzik. Legalább két különböző fajtára van szükség a beporzáshoz, vagy válasszunk duó fajtát. Napos helyen tartsuk, rendszeresen öntözzük, tavasszal trágyázzuk. Takarással a szabadban teleltethető.

Szilva

A szilva többnyire önbeporzó, napos vagy félárnyékos, szélvédett helyet szeret. Rendszeresen öntözzük, tavasszal trágyázzuk. Takarással a szabadban teleltethető.

Körte

Napos, védett helyen tartsuk, rendszeresen öntözzük, tavasszal trágyázzuk. A biztos terméshez legalább 2-3 fajtára van szükség. Virágzáskor fagyra érzékeny. Takarással a szabadban teleltethető.

Őszibarack

Napos, védett helyen tartsuk, rendszeresen öntözzük, tavasszal trágyázzuk. Többnyire öntermő. Virágzáskor a fagyra nagyon érzékeny. Takarással a szabadban teleltethető.

Ribizli

Bokorként vagy alacsonyra törzsű faként nevelhető. Napos, félárnyékos, szélvédett helyen tartsuk, rendszeresen öntözzük, tavasszal trágyázzuk. Öntermékeny, de célszerű célszerű két fajtát ültetni. Enyhén savanyú talajt igényel. Virágzáskor a fagyra nagyon érzékeny. Takarással a szabadban teleltethető.

Citrusfélék

A végére hagytam a citrusféléket, amik némiképp kilógnak a sorból. A citrom, a kumkvat, a kalamondin és társaik nem viselik el a fagyokat, ezért teleltetést igényelnek. Illatos fehér virágaik és színesedő gyümölcseik üde színfoltjai lehetnek a nyári erkélyeknek.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük