Kalamondin (Citrofortunella microcarpa) gondozása, teleltetése

A citrusfélék közül a kalamondin az egyik legkedveltebb szobanövény, ami nyaranta az erkély éke lehet. Fehér virágai egy nagyobb szobát is képesek betölteni csodálatos illatukkal. Apró, fanyar ízű gyömölcseit akár héjastól is fogyaszthatjuk. Olvasónk árulta el a kalamondin gondozása és teleltetése terén szerzett több éves tapasztalatait.

Kalamondin gondozása

Kalamondin gondozása

A kalamondin (Citrofortunella microcarpa) Ázsiában honos, a rutafélék (Rutaceae) családjának citrusformák (Citroideae) alcsaládjába tartozó növényfaj. Fagyérzékenysége miatt nálunk szobanövényként terjedt el, őshazájában 3–6 méter magasra nő.

Vészi Marcsi olvasónk mesélt arról, hogy gondozza a szépséges citrusféléjét.

“Kb. 8-10 éves lehet. Április végén, mikor már biztos, hogy nem lesz nagyon hideg éjszaka sem, kiteszem a kertbe napos helyre. Október közepén hoztam be a verandára, ahol télen nincs fűtés. (7-10 fokban telel). Nagyon világos, ide szoktam behordani minden növényt, amit teleltetni kell. Hetente egyszer locsolom, de semmi egyéb extra teendő nincs vele. Tavasszal meg szoktam metszeni, mert nagyon gyorsan nő.

Citrusoknak való tápoldatot kap, de semmi egyéb nem kell neki. Egyszer akart tönkre menni, mert túl korán tettem ki tavasszal. Ledobta az összes levelét, de utána helyrejött. Tápot rendszeresen kap, mert egyébként sárga lesz a levele.”

Nagyon köszönjük a tanácsokat Vészi Marcsinak!

Néhány szót azért én is hozzáteszek. Nekem is van egy több éves kalamondin fácskám. Nyáron az erkélyen üdül, télen téli kert híján a lakásban tartom. Azt kitapasztaltam, hogy ekkor is igényli a sok fényt. A keleti fekvésű ablakban, sok fénnyel és napsütéssel nagyon jól érzi magát a 21 fokon. Télen is virágzik és hozza a terméseit.

Köszönöm a megosztásokat!
  • 107
  • 11
  •  
  •  
  • 107
  •  
  • 11
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük