Kalamondin (Citrofortunella microcarpa) gondozása, teleltetése

A citrusfélék közül a calamondin vagy kalamondin (Citrofortunella microcarpa) az egyik legkedveltebb szobanövény, ami nyaranta az erkély éke lehet. Fehér virágai egy nagyobb szobát is képesek betölteni csodálatos illatukkal. Apró, fanyar ízű gyömölcseit szokták törpe narancsnak vagy mini narancsnak is hívni, akár héjastól is fogyaszthatjuk. A kalamondin gondozása egyszerű, ha a teleltetését meg tudjuk oldalni, akkor nyert ügyünk van. Nyaranta viszont a szabadban a helye.

Kalamondin tele mini narancsokkal

Kalamondin (× Citrofortunella microcarpa) származása

A kalamondin (Citrofortunella microcarpa) Ázsiában honos, a rutafélék (Rutaceae) családjának citrusformák (Citroideae) alcsaládjába tartozó növényfaj.

Fagyérzékenysége folytán a trópusi és szubtrópusi területeken honos. Széles körben termesztik a Fülöp-szigeteken, Malajziában és a szomszédos, Indonézia északi részéhez tartozó területeken. Észak-Amerikában elsősorban dísznövényként ültetik kertekbe, cserepekbe; a gyümölcsök érésekor különösen látványos.

A kalamondin fagyérzékenysége miatt nálunk szobanövényként terjedt el, őshazájában 3–6 méter magasra nő. Cserépben tartva a több éves növény elérheti az egy méteres magasságot is.

Kalamondin jellemzése

A kalamondin cserépben tartva kisebb bokor. Sűrűn növő levelei vastagok, sötétzöldek.

Fehér vagy lilás virágai nagyon illatosak. Kis, kerek gyümölcsei mini narancsra hasonlítanak. Átmérőjük általában 25–35 mm, de néha 45 mm is lehet. Ízük azonban sokkal savanyúbb, mint a narancsé vagy a mandariné.

gyümölcs vékony, könnyen hámozható héja bőrszerű vagy szivacsos, húsa puha, szaftos gerezdekre osztott. Héjával együtt fogyaszthatjuk. Kissé fanyar, C-vitaminban gazdag gyümölcse a kumkvathoz hasonlóan akár héjastól is fogyasztható, de elsősorban díszítő értéke miatt kedvelt növény.

kalamondin illatos virága és gyümölcse

Kalamondin gondozása

A kalamondin nem igazi szobanövény, a nyári időszakban a szabadban a helye.

Teleltetése

Nem fagytűrő, ezért jóval a fagyok előtt, korán be kell vinni világos helyre. A 4-8 fokos helyiség az ideális számára, de némely fajta a 10-15 fokot, sőt a 20 fok körüli hőmérsékletet is elviseli. Csökkentsük az öntözést, gyakran szellőztessünk. Sötét és meleg helyen ledobja a lombját. A bizonyos mennyiségű lombhullatás természetes, de ha szinte minden levél lehullik, az annak a jele, hogy nem érzi jól magát. Teleltetés után érzékenyebb, ezért május közepénél előbb ne tegyük ki a szabadba.

Törpe narancs metszése

Ahogy a többi díszcitrust, úgy a kalamondint is tavasszal és ősszel érdemes metszeni. Az őszi metszést különösen akkor érdemes alkalmazni, ha a teleltetésnél helyhiánnyal küzdünk. A többi mediterrán növény metszésével megegyezően, ősszel vagy tavasszal a csupasz vagy megnyúlt hajtásokat vágjuk vissza az alapjuknál, illetve az elágazásig.

Az alakítő, formázó metszést tavasszal érdemes elvégezni.

Kalamondin szaporítása

A citrusok legegyszerűbben és leggyorsabban nyáron dugványról szaporíthatók. Magvetéssel is próbálkozhatunk. A kikelt növényeket 2-3 éves korában beszemezzük egy nemes citromfáról származó rüggyel. Másik megoldás az oltás, ilyenkor a 2-3 éves vad citrom alanyba a kéreg alá helyezünk egy kihegyezett, nemes citromfáról származó ágacskát.

Kalamondin gondozása, ahogy az olvasóknál bevált

Vészi Marcsi olvasónk mesélt arról, hogy gondozza a szépséges citrusféléjét. Elárulta a kalamondin gondozása és teleltetése terén szerzett több éves tapasztalatait.

“Kb. 8-10 éves lehet. Április végén, mikor már biztos, hogy nem lesz nagyon hideg éjszaka sem, kiteszem a kertbe napos helyre. Október közepén hoztam be a verandára, ahol télen nincs fűtés. (7-10 fokban telel). Nagyon világos, ide szoktam behordani minden növényt, amit teleltetni kell. Hetente egyszer locsolom, de semmi egyéb extra teendő nincs vele. Tavasszal meg szoktam metszeni, mert nagyon gyorsan nő.

Citrusoknak való tápoldatot kap, de semmi egyéb nem kell neki. Egyszer akart tönkre menni, mert túl korán tettem ki tavasszal. Ledobta az összes levelét, de utána helyrejött. Tápot rendszeresen kap, mert egyébként sárga lesz a levele.”

Nagyon köszönjük a tanácsokat Vészi Marcsinak!

Néhány szót azért én is hozzáteszek. Nekem is van egy több éves kalamondin fácskám. Tavasszal szoktam formázó metszést végezni. Nyáron az erkélyen üdül, télen télikert híján a lakásban tartom. Azt kitapasztaltam, hogy ekkor is igényli a sok fényt. A keleti fekvésű ablakban, sok fénnyel és napsütéssel nagyon jól érzi magát a 21 fokon. Télen is virágzik és hozza a terméseit.

Kalamondin kártevői

Levél- és pajzstetvek előfordulhatnak. Rendszeresen ellenőrizzük és ha szükséges azonnal különítsük el a növényt a többitől és kezdjük meg a kártevőmentesítést. Nagyon szereti az ázsiai poloska is. Bár kárt nem tesz benne, de nagyon jól megbújik a levelei között. A növény telelő helyre költözése előtt alaposan vizsgáljuk át, mert könnyen bevihetünk pár poloskát a növénnyel a lakásba.

Kalamondin felhasználása

A kalamondin termése héjastól is fogyasztható, de gyümölcse fanyar, savanyú ízű. Befőttet, mártást, lekvárt, szószt, likőrt is készíthetünk belőle.

További olvasnivalók a citrusokról

A díszcitrusok egyre kedveltebbek hazánkban is. Közös jellemzőjük a szépségükön és gondozásukon túl, hogy a nyarat szeretik a szabadban tölteni, a mi hideg teleinket azonban nem tűrik, ezért fagymentes helyen teleltetni kell őket.

A C-vitaminnal teli citrom (Citrus limon) nagyon sokoldalúan felhasználható, az egyik alapízesítő a konyhában. Igazi biocitromunk akkor lehet, ha van egy saját magunk által gondozott citromfa, ami szépen terem. Egy több éves mediterrán növény megfelelő gondozás mellett, szakszerű teleltetéssel több kilogramm déli gyümölcsöt is teremhet, egy tíz éves citromfáról akár 20 kg citrom is szüretelhető. Az örökzöld citromfa nevelése egyszerűbb, mint gondolnád, érdemes beszerezni egyet.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük