Ezt tedd, hogy ismét virágozzon a lepkeorchideád

Ne legyünk álszentek, ismerjük el, hogy az orchideákat csodálatos és hosszantartó virágaikért tartjuk. A lepkeorchidea virágoztatása tanulható művelet, az alapvető tudnivalókat ismerve nem marad el a siker. Tapasztat olvasónk elárulja, neki milyen módszerekkel sikerül évről évre előcsalogatnia a csodálatos virágokat.

lepkeorchidea virágoztatása

Lepkeorchidea virágoztatása

„A Phalaenopsis nem virágzik, látom sokaknál most ez a téma. Megosztom a saját tapasztalataimat.

Ha egészséges a növény, a virágzás után új leveleket, új gyökereket hoz. Amikor ezek kifejlődnek és virágzást segítő táppal (a kálium és a foszfor több benne a nitrogénnél) locsoljuk, nem pedig olyannal, amiben a nitrogén van túlsúlyban akkor előbb-utóbb meg fog jelenni a virágszár is.

Ami elősegíti a virágzást:

  • szakszerű tartás,
  • a jó kondíció (lásd fentiek),
  • éjszakai hőingadozás: én bukón hagyom fölöttük az ablakot, így békésen áramlik be fönt a hidegebb levegő anélkül, hogy bajuk esne egészen addig, amíg metsző hideg nincs odakint,
  • napfény: nálam a nap téli alacsonyabb járása folytán ilyenkor sokkal napfényesebbek az ablakok mint nyáron, így menetrendszerű, hogy a phalaenopsisaim zöme kb. decembertől hoz virágot, amit én nem is bánok,
  • virágzást segítő táp.

A kb. 60 orchideámból 8-on van virág, ezeknek a fele friss beszerzés, csak a többi nyílt ki nálam a nyár végére.


Az összes szépen fejlődött a nyár folyamán, mind új leveleket, gyökereket hozott, így okkal várhatom a virágzásukat, nincs miért izgulnom. Most a szobafestés okán a zöme ideiglenes helyen van, látszik, hogy zöldek „csak”.

Nagyon köszönjük a hasznos tanácsokat Vadady Máriának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük