Napraforgó (Helianthus annuus) gondozása

Telt és messzire világító virágzatával a napraforgó (Helianthus annuus) verhetetlen „nyári sláger”. Szépségében nemcsak az útszéli táblákban gyönyörködhetünk, kertünkben vagy akár az erkélyen is nevelhetjük. A nemesített dísznapraforgó változatok vágott virágként is igen kedveltek. A napraforgó gondozása igazán egyszerű és hálás feladat.

napraforgó

Napraforgó (Helianthus annuus) származása

A napraforgó, latinul Helianthus annuus, a fészkesek családjába (Asteraceae) tartozik, Közép és Észak-Amerikában őshonos egynyári növény. Az indiánok is használták olajokban gazdag magvait táplálkozási célra. 

A napraforgó nemcsak a sárgán virágzó virágzata miatt kapta a nevét, hanem közismert tulajdonsága miatt is, miszerint a virágait mindig a nap felé fordítja. 

Miután a spanyolok a 16. században behozták Európába a napraforgót, sokáig csak dísznövényként szolgált. Napjainkban igen kedvelt olaj- és takarmánynövény.

Érett magja nyersen vagy pirítva is ehető. Az egyik legnépszerűbb étolaj is napraforgóból készül. 

A napraforgómag további nevei: szotyi, szotyola, szotyoládé, makuka, brók, cigánydrazsé, cigánychips, buga.

Napraforgó jellemzése, ismertetőjegyei

Fogyaszthatóság, mérgezőség: magja ehető, nem mérgező,

Magasság:  30 – 200 cm, ritkán 4 méter felett

Cserépben nevelhető-e: igen, cserepes, alacsony növekedésű fajtákat válasszunk

Virágzási idő: július-október

Hely: teljesen napos helyet igényel

Öntözés: vízigényes, különösen cserépben

Virágok: sárga, narancs, vöröses barna, bronz, sötétpiros, mindig sötétebb középpel és csöves virágokkal, egyszerű vagy telt virágú is lehet. A nagy, sárga virágfejek elérhetik akár a 40 cm-es átmérőt is, miközben a külső nyelves virágok nem ritlkán 10 cm-esre nőnek.

Habitus: felálló, típustól függően egyhajtásos vagy szétágazó erős, szőrös virágzati szárral, az alacsonyabb fajták erősebben ágaznak el és több virágot hoznak. Levelei nagyok, szívalakúak és mélyzöldek.

Legismertebb napraforgó fajták

A „Schnittgold” fajta egyszerű, középen barna aranysárga virágkoszorúi 170-200 cm magasra is nőhetnek. 

Az „Abendsonne” sötétvörös virágú, a „Herbstsonne” többszínű, sárga, piros és bronz.

A teltvirágű „Gefüllte Riesen” csak 150 cm-re nő meg, a „Prado Gold” erősen szerteágazó.

A középmagas „Samtkönigin” barnásvörös virágokat nevel. a 120 cm-es „Mezzulah virágai sárgák.

Az alacsony és törpe, 40-60 cm-es „Teddybar” sárga telt virágokkal büszkélkedik, a 35 cm-es „Big Smile” szintén sárga virágú.

A „King Kong” sárga virágai 400 cm-re magasodnak.

Vágott virágként igen kedvelt a 170 cm-re növő sárga és narancs virágú „Sunrich”, mert ez pollenmentes, így nem tapadnak a szőnyegre és a bútorokra a ragacsos pollnejeik.

Napraforgó szimbólumrendszere

A pipacs és a repce földek csodáját nyár közepére a napraforgó sárgán bólogató virágfejei váltják az utak mentén. Nemcsak a neve, hanem a napraforgó szimbólumrendszere is szorosan kapcsolódik a naphoz. Többek között megbízhatatlánságot és előkelőséget is jelképez.

Napraforgó igényei, gondozása

Napos, meleg és kissé szélvédett helyet válasszunk a napraforgó számára. Vízátersztő, humuszos, tápanyagban gazdag talajt kedvel. A vetési vagy ültetési területet előtte lássuk el érett komposzttal, majd magasságtól függően júniustól 2-4 hetente agjunk neki tápot, a cserepben neveleteknek 1-2 hetente.

 Magas vízszükségletű, szárazság esetén alaposan öntözzük meg, de a túlzott áztatást kerüljük.hetente. Magasabb fajtáit karózzuk.

Napraforgó előnevelése és ültetése

Előneveléssel áprilisban vethetjük. Csírázási hőmérséklete 15-20 °C. Egy vagy két magot szórjunk a kicsi vetőtálakba. Egyesével cserépbe is vethető. az előnevelt napraforgót május közepétől ültessük ki a szabadba. 

Áprilistól júniusig közvetlenül a végleges helyére is vethető, 3-5 darabos csoportokban. Később távolítsuk el a gyengébb magoncokat. Közvetlen vetés esetén érdemes madár elleni védőhálót használni. 

Kártevői, betegségei

A napraforgók nem kifejezetten érzékenyek. Porblémák csak ritkán adódnak a levéltetvekkel, a lisztharmattal vagy folyamatos nedvesség esetén a szürkepenésszel.

Felhasználása

Magvait vagy rügyeit használhatjuk étkezési célra.

Egyesével vagy csoportosan, vagy sorban ágyásokba és szegélyekbe ültethetjük. Magasra növő fajtái mutatós háttér növények a virágoskertben vagy a veteményesben. Különösen szép kombinációt kaphatunk vidéki kiskertekben szokványos virágokkal vagy évelőkkel, mint például körömvirág, mályvarózsa, margaréta, csillagfürt, lángvirág és szarkaláb.

A napraforgó kedvelt nyári dísznövény, törpe fajtái balkonládába vagy dézsás növények alá is ültethetők.

Beérett magja, amit szotyinak, szotyolának, szotyoládénak, makukának, bróknak, cigánydrazsénak, cigánychipsnek vagy bugának is hívnak nemcsak a madarak részére finom csemege. Felhasználhatjuk sós rágcsák tetejére vagy akár pirítva rágcsálhatjuk.

A napraforgómag energiatartalma a többi olajosmaghoz hasonlóan jelentős. Gazdag a telítetlen zsírsavban, főleg linolsav és olajsav található benne. Fontos szerepe lehet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, mert a zsírsavak hozzájárulnak a vér koleszterinszintjének csökkentéséhez, és a vérnyomást is kedvezően befolyásolják. Élelmirost tartalma miatt a cukorbetegek, székrekedéssel küzdők, kismamák és idősek számára is javasolható.

Nyers vagy megpirított magvait csonthéjasokhoz hasonlóan megehetjük, salátára szórhatjuk, vagy pesto egyik összetevője lehet. Rügyeit az articsókához hasonlóan lehet elkészíteni.

Nagy kedvencem a napraforgó kicsit másképp, vagyis a napraforgókalács.

Receptek napraforgó felhasználásához

Mióta az eszemet tudom, húsvétkor édes kalácsot eszünk a sonka mellé. Az utóbbi években ez már nem hagyományos fonott kalács, hanem napraforgókalács mazsolával, ami szintén édes tészta. Porga Júliáéknál sós napraforgókalács került az asztalra napraforgómaggal.

A négy magvas keksz Sinka Erika olvasónk kedvenc reggeli csemegéje. Kenyér helyett ezt a sokkal egészségesebb, házilag kekszet fogyasztja vajjal, lekvárral, almával vagy joghurttal. Reggelire, vacsorára is kitűnő választás. Szépen becsomagolva akár karácsonyi ajándéknak is kitűnő.

A sok édesség után mindig kell egy finom ropogós rágcsa, egy sós nasi is. A kitűnő receptnek köszönhetően a sajtos ropogós diétásan is ugyanolyan ropogós és ízletes lesz, mint az eredeti változat.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük