Napraforgó (Helianthus annuus) gondozása
Napraforgó (Helianthus annuus) szépségében nemcsak az útszéli táblákban gyönyörködhetünk, kertünkben vagy akár az erkélyen is nevelhetjük. A napraforgó gondozása
Származása: a fészkesek családjába (Asteraceae) tartozik, Ászak-Amerikában és Európában őshonos egynyári növény
Fogyaszthatóság, mérgezőség: magja ehető, nem mérgező,
Magasság: 40 – 60 cm
Cserépben nevelhető-e: igen, cserepes fajtákat váasszunk
Virágzási idő: július-október
Hely: teljesen napos helyet igényel
Öntözés: vízigényes, különösen cserépben
Virágok: sárga, narancs, vöröses barna, sötétebb csöves virágokkal, egyszerű vagy telt virágú is lehet
Habitus: felálló, erős virágzati szárral, az alacsonyabb fajták erősebben ágaznak el és több virágot hoznak
Napraforgó gondozása
Ápolása: magas vízszükségletű, hetente tápoldatozzuk, magasabb fajtáit karózzuk
Szaporítása: magvetéssel áprilisban, csírázási hőmérséklet 15-20 fok, egyesével cserépbe is vethető
Felhasználása: kedvelt nyári dísznövény, törpe fajtái balkonládába vagy dézsás növények alá is ültethetők. Beérett magja, amit szotyinak, szotyolának, szotyoládénak, makukának, bróknak, cigánydrazsénak ,cigánychipsnek vagy bugának is hívnak nemcsak a madarak részére finom csemege. Felhasználhatjuk sós rágcsák tetejére vagy akár pirítva rágcsálhatjuk.
A napraforgómag energiatartalma a többi olajosmaghoz hasonlóan jelentős. Gazdag a telítetlen zsírsavban, főleg linolsav és olajsav található benne. Fontos szerepe lehet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, mert a zsírsavak hozzájárulnak a vér koleszterinszintjének csökkentéséhez, és a vérnyomást is kedvezően befolyásolják. Élelmirost tartalma miatt a cukorbetegek, székrekedéssel küzdők, kismamák és idősek számára is javasolható.
Nagy kedvencem a napraforgó kicsit másképp, vagyis a napraforgó kalács.