Napraforgókalács recept fázis fotókkal

Családi hagyomány nálunk, hogy a húsvéti sonka és tojás mellé nem kenyeret, hanem édes, mazsolás kelt kalácsot készítünk. Hagyományosan ez fonott kalács forma volt, jó pár éve azonban már napraforgókalácsot sütünk. Ami még finomabb, még mutatósabb és igazi tavaszköszöntő formájú.
 napraforgókalács

Napraforgókalács hozzávalói:

  • 60 dkg liszt,
  • 3 dl tej,
  • 5 dkg élesztő,
  • 8 dkg cukor,
  • 5 dkg vaj, margarin vagy zsír,
  • kis só,
  • 3 tojássárgája, ebből egy a kalács megkenéséhez,
  • 10 dkg mazsola.

Kencéhez 

  • 10 dkg vaj vagy margarin,
  • 3 evőkanál cukor,
  • 2 rúd vanília vagy 2 csomag vaníliás cukor.

Napraforgókalács tészta elkészítése

  • Kb. 1 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. 
  • cukrot és a sót a többi langyos tejben feloldjuk. 
  • lisztbe belekeverjük a két tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt és a tejet.
  • Jól összedolgozzuk, kb. 25-30 percig dagasztjuk kézzel, hogy egy kicsit keményebb tésztát kapjunk. Gépi dagasztással rövidebb idő kell.
  • Amikor már jó levegős, hólyagok vannak benne, akkor az olvasztott vajat vagy zsírt is beledolgozzuk
  • A tésztát a tálból kiemelve, a tál alját és az oldalát liszttel meghintjük.
  • A tésztát visszahelyezzük és a tetejét is meglisztezzük.
  • Letakarjuk és egyenletes langyos helyen kb. 1/2 órát kelesztjük.
  • Újra dagasztjuk, majd újra kelesztjük egy fél órát. A végére kb. az eredeti méret háromszorosára nő.
  • Akkor jó a tészta, ha jó hólyagos.

napraforgókalács

Napraforgókalács formájának kialakítása

  • A felolvasztott vajból a vaníliából és a porcukorból elkészítjük a kencét.
  •  A jól meg kelt tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük, átgyúrjuk és hengert formálunk belőle, majd két egyenlő részre osztjuk. 
  • Az egyik rész tésztát öt, a másikat hat egyenlő részre osztjuk, mindegyikből kis gombócot formálunk.
  • Az öt gombócból lesz a kalács alapja, a hat részből öt adja majd a napraforgó kisebb szirmait, míg a hatodik lesz majd a kalács közepe.
  • Először az öt gombóccal foglalkozunk. Mindegyik gombócot kb. tányér nagyságúra, 2-3 milliméter vastagságúra kinyújtjuk.
  • Az egyiket egy kicsit 1 cm-rel nagyobbra nyújtjuk, ez lesz majd a teteje, a felső lap.
  • A négy egyforma nagyságú kinyújtott lapot megkenjük a langyos kencével és egymásra helyezzük őket.
  • A tetejére úgy rakjuk rá a nagyobb lapot, hogy az beborítsa a többi lap oldalát is. Ezt a felső lapot nem kell megkenni a kencével.
  • Az egymásra rakott lapokat sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük és nyolc részre bevágjuk a tészta közepét, vigyázva, hogy a szélénél kb. 1 centis részt vágatlanul hagyjunk.  Ez az egy centis rész tartja majd össze a tésztát.

napraforgókalács

A bevágások mentén a szirmokat kihajtjuk.

napraforgókalács

második öt gombócot akkorára nyújtjuk, mint a lyuk a kalács közepén. Ezekkel ugyanúgy járunk el, mint az előzőekkel, tehát nyújtjuk, kencével megkenjük, egymásra rakjuk, a felső lappal beborítjuk, ezt viszont nem kenjük be a kencével. A középre helyezett belső lapokat szintén nyolc részre vágjuk ügyelve arra, hogy a vágások az előzőleg kihajtott szirmok közepére essenek.

napraforgó-kalács

Ezeket a belső szirmokat is kihajtjuk.

napraforgó kalács

hatodik gombócot behelyezzük középre. Ezt is megkenjük a kencével és áztatott mazsolával megszórjuk.

napraforgó kalács

Kb. 30 percig tovább kelesztjük, majd tojássárgájával megkenjük.

napraforgó kalács

Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 3/4 óra alatt aranybarnára sütjük. 

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

11 + 2 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás