Sajtos kalácsok muffinformában
Sajtos kalácsok muffinformában sütve. Na ilyet sem hallottam még. Olvasónk a húsvéti asztalra készítette, de szerintem így húsvét elmúltával is nagy keletje lesz.
„Sósak az ünnepei asztalra. Muffinformában készült, de nem az. Finom kelt tészta. Akár sonka mellé vagy egy csésze tejjel fogyasztva a reggelihez.” – ajánlotta Mészáros Erzsébet.
Sajtos kalácsok muffinformában hozzávalói – 12 darabhoz
Tésztához
- 50 dkg liszt,
- 1 teáskanál porcukor,
- 1 teáskanál só,
- 1 dl étolaj,
- 2,5 dkg élesztő,
- 1 egész tojás,
- 2 dl langyos tej.
Töltelékhez
- 10 dkg vaj,
- 10 dkg reszelt sajt, lehet füstölt is, vagy akár vegyesen,
- só.
Tetejére
- 1 db tojás felverve,
- szezámmag.
Elkészítése
- az élesztőt beletesszük a langyos, porcukros tejbe,
- a tetejére szórunk egy evőkanál lisztet,
- 10 percig várunk, hogy felfusson,
- a lisztet egy tálba szitáljuk,
- belerakjuk a sót, a tojást,
- öntsük hozzá az olajat és a felfuttatott élesztőt,
- alaposan gyúrjuk össze,
- szép, sima tésztává dagasszuk,
- kegyük kelesztő tálba vagy takarjuk le egy tiszta konyharuhával és hagyjuk 15 percet pihenni,
- a vajat habosítsuk fel, keverjük bele a reszelt sajtot és ízlés szerint sózzuk,
- a muffinformát vékonyan kenjük ki olajjal,
- ha megkelt a tészta, osszuk 12 egyenlő részre,
- A tésztákat egyesével nyújtsuk ki kb 10*20 cm-es téglalappá,
- a felső részét vagdossuk be derelye vagy pizza vágóval,
- a tészta alsó részét megkenjük a sajtos vajjal,
- felcsavarjuk és koszorúra formázzuk, betesszük a muffinformába,
- tetejüket megkenjük felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal,
- újra kelesztjük,
- ha megkelt, 180 fokos előmelegített sütőben megsütjük,
- a megsült sajtos muffinokat rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Nagyon köszönjük a receptet Mészáros Erzsébetnek!