Sajtos kalácsok muffinformában receptje

Sajtos kalácsok muffinformában sütve nagyon gusztusosak és ízletesek. Olvasónk a húsvéti asztalra készítette, de szerintem az év bármely szakában nagy sikerre számíthat, aki megsüti az egyszerű recept alapján készülő péksüteményt.

sajtos kalácsok muffinformában sütve

Sajtos kalácsok muffinformában receptje

„Sósak az ünnepei asztalra. Muffinformában készült, de nem az. Finom kelt tészta. Akár sonka mellé vagy egy csésze tejjel fogyasztva a reggelihez.” – ajánlotta Mészáros Erzsébet.

Hozzávalók – 12 darabhoz

Tésztához

  • 50 dkg liszt,
  • 1 teáskanál porcukor,
  • 1 teáskanál só,
  • 1 dl étolaj,
  • 2,5 dkg élesztő,
  • 1 egész tojás,
  • 2 dl langyos tej.

Töltelékhez

  • 10 dkg vaj,
  • 10 dkg reszelt sajt, lehet füstölt is, vagy akár vegyesen,
  • só.

Tetejére

  • 1 db tojás felverve,
  • szezámmag.

Sajtos kalácsok muffinformában elkészítése

  • az élesztőt beletesszük a langyos, porcukros tejbe,
  • a tetejére szórunk egy evőkanál lisztet,
  • 10 percig várunk, hogy felfusson,
  • a lisztet egy tálba szitáljuk,
  • belerakjuk a sót, a tojást,
  • öntsük hozzá az olajat és a felfuttatott élesztőt,
  • alaposan gyúrjuk össze,
  • szép, sima tésztává dagasszuk,
  • kegyük kelesztő tálba vagy takarjuk le egy tiszta konyharuhával és hagyjuk 15 percet pihenni,
  • a vajat habosítsuk fel, keverjük bele a reszelt sajtot és ízlés szerint sózzuk,
  • a muffinformát vékonyan kenjük ki olajjal,
  • ha megkelt a tészta, osszuk 12 egyenlő részre,
  • A tésztákat egyesével nyújtsuk ki kb 10*20 cm-es téglalappá,
  • a felső részét vagdossuk be derelye vagy pizza vágóval,
  • a tészta alsó részét megkenjük a sajtos vajjal,
  • felcsavarjuk és koszorúra formázzuk, betesszük a muffinformába,
  • tetejüket megkenjük felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal,
  • újra kelesztjük,
  • ha megkelt, 180 fokos előmelegített sütőben megsütjük,
  • a megsült sajtos muffinokat rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Nagyon köszönjük a receptet Mészáros Erzsébetnek!

További húsvéti kalács receptek

Ha húsvét, akkor kalács. Van, aki a hagyományos fonott kalácsra esküszik. Nálunk évek óta a nagyon mutatós napraforgókalács készül. Olvasónk viszont a húsvéti kalácskoszorú receptjét hozta el nekünk.

A hagyományos házi foszlós fonott kalács mazsolával az igazi. Talán nem is gondolnád, hogy milyen egyszerű elkészíteni. Nagyanyáink még kézzel dagasztották, olvasónk géppel dolgozta össze és a végeredmény így is tökéletes lett. Már mutatom is a nagyon finom, könnyű tésztájú fonott kalács receptjét.

Családi hagyomány nálunk, hogy a húsvéti sonka és tojás mellé nem kenyeret, hanem édes, mazsolás kelt kalácsot készítünk. Hagyományosan ez fonott kalács forma volt, jó pár éve azonban már napraforgókalácsot sütünk. Ami még finomabb, még mutatósabb és igazi tavaszköszöntő formájú.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük