Húsvéti kalácskoszorú receptje

Ha húsvét, akkor kalács. Van, aki a hagyományos fonott kalácsra esküszik. Nálunk évek óta a nagyon mutatós napraforgókalács készül. Olvasónk viszont a húsvéti kalácskoszorú receptjét hozta el nekünk.

húsvéti kalácskoszorú

Húsvéti kalácskoszorú receptje

Illésné Nagy Mária ajánlása: „A kalács, elmaradhatatlan résztvevője az ünnepnek. 
Most aszalt gyümölccsel ajánlom az készítését.”

Hozzávasók

Tésztához

  • 50 dkg liszt,
  • 1,8 dl tej,
  • 3,4 dkg élesztő,
  • 2 kisebb vagy 1 nagy tojás,
  • csipet só,
  • 5 dkg cukor,
  • 1 vaníliás cukor,
  • 5 dkg olvasztott vaj,
  • 1 citrom reszelt héja.

Töltelékhez

  • 20 dkg aszalt gyümölcs vegyesen, mazsola, aszalt sárgabarack, cukrozott narancshéj, cukrozott ananász (bármi lehet, lényeg az előírt súly betartása),
  • 10 dkg nádcukor,
  • 1,5 dkg őrölt fahéj,
  • 3 dkg olvasztott vaj,
  • kevés tej a lekenéshez.

Díszítéshez

  • 1 púpozott evőkanál porcukor,
  • annyi citromlé, hogy folyós masszát kapjunk,
  • aszalt gyümölcsök vegyesen.

Húsvéti kalácskoszorú elkészítése

  • a töltelékhez való aszalt gyümölcsöket, kis kockákra feldaraboljuk,
  • az élesztőt felfuttatjuk kevés cukros tejben,
  • a többi hozzávalóval jól kidolgozzuk a tésztát,
  • duplájára kelesztjük,
  • lisztezett alapon kisujjnyi vastagságúra kinyújtjuk,
  • lekenjük az olvasztott vajjal,
  • meghintjük cukorral, fahéjjal,
  • rászórjuk a felaprított aszalt gyümölcsöket,
  • feltekerjük, mint a bejglit,
  • koszorú formát készítünk belőle,
  • a két végét, tejjel kicsit megkenjük és „összeragasztjuk”,
  • picit összecsípjük körben a tésztarészeket a találkozásuknál,
  • ollóval kívülről 2/3 részig bevágjuk a koszorút, kb. 2 ujjnyi szélesen és kicsit oldalra megdöntjük a szeleteket,
  • kb. 20 percig kelesztjük újra,
  • lekenjük tejjel,
  • majd 190 fokos sütőben, szép pirosra sütjük,
  • rácsra tesszük,
  • ha kihűlt, citromos mázat csorgatunk rá,
  • aszalt gyümölcsökkel díszítjük.

Jó sütögetést, jó étvágyat kívánok!

Jó készülődést, áldott húsvéti ünnepeket kívánok! 

Tipp: a citrom mázhoz, 1-2 teáskanálnyi friss citromlevet, annyi porcukorral keverjünk el, hogy sűrű, de folyós állagú legyen.

Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!

További húsvéti kalács receptek

A hagyományos házi foszlós fonott kalács mazsolával az igazi. Talán nem is gondolnád, hogy milyen egyszerű elkészíteni. Nagyanyáink még kézzel dagasztották, olvasónk géppel dolgozta össze és a végeredmény így is tökéletes lett. Már mutatom is a nagyon finom, könnyű tésztájú fonott kalács receptjét.

Családi hagyomány nálunk, hogy a húsvéti sonka és tojás mellé nem kenyeret, hanem édes, mazsolás kelt kalácsot készítünk. Hagyományosan ez fonott kalács forma volt, jó pár éve azonban már napraforgókalácsot sütünk. Ami még finomabb, még mutatósabb és igazi tavaszköszöntő formájú.

Sajtos kalácsok muffinformában sütve. Na ilyet sem hallottam még. Olvasónk a húsvéti asztalra készítette, de szerintem így húsvét elmúltával is nagy keletje lesz.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük