Húsvéti kalácskoszorú
Ha húsvét, akkor kalács. Nálunk évek óta napraforgókalács készül. Olvasónk viszont a húsvéti kalácskoszorú receptjét hozta el nekünk.
Illésné Nagy Mária ajánlása: „A kalács, elmaradhatatlan résztvevője az ünnepnek 🐣🐰🥚🐇
Most aszalt gyümölccsel ajánlom az készítését.”
Húsvéti kalácskoszorú hozzávalói
Tésztához
- 50 dkg liszt,
- 1,8 dl tej,
- 3,4 dkg élesztő,
- 2 kisebb vagy 1 nagy tojás,
- csipet só,
- 5 dkg cukor,
- 1 vaníliás cukor,
- 5 dkg olvasztott vaj,
- 1 citrom reszelt héja.
Töltelékhez
- 20 dkg aszalt gyümölcs vegyesen, mazsola, aszalt sárgabarack, cukrozott narancshéj, cukrozott ananász (bármi lehet, lényeg az előírt súly betartása),
- 10 dkg nádcukor,
- 1,5 dkg őrölt fahéj,
- 3 dkg olvasztott vaj,
- kevés tej a lekenéshez.
Díszítéshez
- 1 púpozott evőkanál porcukor,
- annyi citromlé, hogy folyós masszát kapjunk,
- aszalt gyümölcsök vegyesen.
Húsvéti kalácskoszorú elkészítése
- a töltelékhez való aszalt gyümölcsöket, kis kockákra feldaraboljuk,
- az élesztőt felfuttatjuk kevés cukros tejben,
- a többi hozzávalóval jól kidolgozzuk a tésztát,
- duplájára kelesztjük,
- lisztezett alapon kisujjnyi vastagságúra kinyújtjuk,
- lekenjük az olvasztott vajjal,
- meghintjük cukorral, fahéjjal,
- rászórjuk a felaprított aszalt gyümölcsöket,
- feltekerjük, mint a bejglit,
- koszorú formát készítünk belőle,
- a két végét, tejjel kicsit megkenjük és „összeragasztjuk”,
- picit összecsípjük körben a tésztarészeket a találkozásuknál,
- ollóval kívülről 2/3 részig bevágjuk a koszorút, kb. 2 ujjnyi szélesen és kicsit oldalra megdöntjük a szeleteket,
- kb. 20 percig kelesztjük újra,
- lekenjük tejjel,
- majd 190 fokos sütőben, szép pirosra sütjük,
- rácsra tesszük,
- ha kihűlt, citromos mázat csorgatunk rá,
- aszalt gyümölcsökkel díszítjük.
Jó sütögetést, jó étvágyat kívánok!
Jó készülődést, áldott húsvéti ünnepeket kívánok!
Tipp: a citrom mázhoz, 1-2 teáskanálnyi friss citromlevet, annyi porcukorral keverjünk el, hogy sűrű, de folyós állagú legyen.
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!