Húsvéti kalácskoszorú

Ha húsvét, akkor kalács. Nálunk évek óta napraforgókalács készül. Olvasónk viszont a húsvéti kalácskoszorú receptjét hozta el nekünk.

húsvéti kalácskoszorú

Illésné Nagy Mária ajánlása: “A kalács, elmaradhatatlan résztvevője az ünnepnek 🐣🐰🥚🐇
Most aszalt gyümölccsel ajánlom az készítését.”

Húsvéti kalácskoszorú hozzávalói

Tésztához

  • 50 dkg liszt,
  • 1,8 dl tej,
  • 3,4 dkg élesztő,
  • 2 kisebb vagy 1 nagy tojás,
  • csipet só,
  • 5 dkg cukor,
  • 1 vaníliás cukor,
  • 5 dkg olvasztott vaj,
  • 1 citrom reszelt héja.

Töltelékhez

  • 20 dkg aszalt gyümölcs vegyesen, mazsola, aszalt sárgabarack, cukrozott narancshéj, cukrozott ananász (bármi lehet, lényeg az előírt súly betartása),
  • 10 dkg nádcukor,
  • 1,5 dkg őrölt fahéj,
  • 3 dkg olvasztott vaj,
  • kevés tej a lekenéshez.

Díszítéshez

  • 1 púpozott evőkanál porcukor,
  • annyi citromlé, hogy folyós masszát kapjunk,
  • aszalt gyümölcsök vegyesen.

Húsvéti kalácskoszorú elkészítése

  • a töltelékhez való aszalt gyümölcsöket, kis kockákra feldaraboljuk,
  • az élesztőt felfuttatjuk kevés cukros tejben,
  • a többi hozzávalóval jól kidolgozzuk a tésztát,
  • duplájára kelesztjük,
  • lisztezett alapon kisujjnyi vastagságúra kinyújtjuk,
  • lekenjük az olvasztott vajjal,
  • meghintjük cukorral, fahéjjal,
  • rászórjuk a felaprított aszalt gyümölcsöket,
  • feltekerjük, mint a bejglit,
  • koszorú formát készítünk belőle,
  • a két végét, tejjel kicsit megkenjük és “összeragasztjuk”,
  • picit összecsípjük körben a tésztarészeket a találkozásuknál,
  • ollóval kívülről 2/3 részig bevágjuk a koszorút, kb. 2 ujjnyi szélesen és kicsit oldalra megdöntjük a szeleteket,
  • kb. 20 percig kelesztjük újra,
  • lekenjük tejjel,
  • majd 190 fokos sütőben, szép pirosra sütjük,
  • rácsra tesszük,
  • ha kihűlt, citromos mázat csorgatunk rá,
  • aszalt gyümölcsökkel díszítjük.

Jó sütögetést, jó étvágyat kívánok!

Jó készülődést, áldott húsvéti ünnepeket kívánok! 

Tipp: a citrom mázhoz, 1-2 teáskanálnyi friss citromlevet, annyi porcukorral keverjünk el, hogy sűrű, de folyós állagú legyen.

Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!

Napraforgókalács recept fázis fotókkal

Napokig ropogós sajtosrúd

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × 3 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás