Orchidea kártevői és ellenszereik – olvasói tanácsok

Kevés olyan orchideatartó van, akinek az életét előbb-utóbb ne keserítenék meg az orchidea kártevői. Gyakorlott olvasónk az állati eredetű kártevőket és ellenszereiket foglalta össze.

Orchidea kártevői és ellenszereik

Orchidea kártevői

Egy kis segítség az orchidea tartóknak, ha valamilyen betegségekkel találkoznak növényeiken.

Pajzstetvek

A pajzstetvek apró, 1-2 milliméter méretű állatok. A növények nedvét szívogatja. Szívás hatására a levelek torzulnak, erős fertőzés hatására elhalnak. Ragadós mézharmatot választanak ki. Fiatal lárváik mozognak, a kifejlett állat már nem.

A viaszos pajzstetveknél fehéres vattaszerű viaszbevonat képződik a hátukon. A teknős pajzstetveknél különböző színű kemény pajzs védi a növényre tapadt állatokat. Megbújó, növényi zugokban élő egyedei miatt nehéz a kiírtásuk, általában 3-5-szöri permetezés ad csak megfelelő eredményt. Rejtőzködő egyedei miatt kielégítő ölő hatást a felszívódó rovarölő szerek adnak: például Actara, Mospilan. Érdemes a permetezések előtt a pajzsokat puha kefével a növényről elmozgatni és langyos vízzel lezuhanyozni.

viaszos vándor pajzstetű

Tripszek

A tripszek parányi, 1 mm körüli, megnyúlt, hengeres testű állatok, a kifejlett egyedeknek 2 pár szárnyuk van. Szívó kártevők, szívogatásuk nyomán a leveleken, zöld növényi részeken alig látható méretű ezüstös színű, szabálytalan alakú elszíneződés képződik. A megtámadott bimbók és virágok torzulnak.

Fejlődésük során több lárva-alak váltja egymást, melyek nem rendelkeznek szárnyakkal. Gyakran a szár tövi részénél a talajba húzódva élnek hosszabb-rövidebb ideig, ezek az egyedek a permetezéseket túlélik, és a növényre visszatelepedve újra felszaporodnak. Kémiai védekezés csak többszöri (3-4 x) ismétléssel lehet eredményes. A szabadforgalmú rovarölő szerek közül a Mospilan, Decis, Match ésActara hatásosak ellene.

Takácsatkák

Szabad szemmel alig látható, 4 pár lábú (pókszerű) rovar. A levelek hátoldalán él, gyakran pókhálószerű szövedéket képez. Szívó szájszervű kártevő, a növények hajtásvégi, legfiatalabb leveleit kedveli. Nagyszámú szivogatása nyomán a levelek ezüstös színűek lesznek, majd sárgulnak, végül barnán elhalnak. Csak meleg és száraz levegőjű lakásban szokott felszaporodni.

Gyakran elegendő az atkás levelek nedves ruhával történő letörlése, majd később a levelek hátoldalának napközbeni vízzel végzett finom permetezése. Ellenük csak a speciális atkaölő szerek hatásosak: Floramite, Flumite, Nissorun, Sanmite, Omite.

takácsatkák

Levéltetvek

Elsősorban a vékony levelű orhidea fajokat szokták fertőzni, azok fiatal levelein szaporodnak el. Szívó kártevők, a leveleket szívogatva azokon torzulások, apró elhalások jelennek meg. Mézharmatot választanak ki.

Levéltetvek ellen ható rovarölő szerek: Biola, Bioplant Flora, Vectafid-A, Biosect, Talstar, Karate, Decis, Teppeki, Chess, Pirimor, Actara, Mospilan.

levéltetvek

Csigák

Mind a házas- mind a házatlan csigák rágásukkal károsíthatják az orchideákat. A csigák a folyamatosan nedves, vizes helyeket kedvelik, oda húzódnak. Éjjel aktívak, nappal gyakran nem lehet megtalálni őket, mivel a talajba bújva rejtőzködnek.

Cserepes orchideáknál meg kell találni a csigákat és mechanikai úton elpusztítani. Szabadba kihelyezett orchideáknál a cserepek körül kiszórt nedvességelvonó szerek is hatásosak: ezeken (mészpor, por alakú műtrágya) átmászó állatok a vízelvonás következtében elpusztulnak.👍

házatlan csiga

Nagyon köszönjük a szuper tanácsokat Királyné Kálvin Ágnesnek!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük