Díszkáposzta (Brassica oleracea) gondozása

A díszkáposzta (Brassica oleracea) nem véletlenül kedvelt növény ősszel a kertben és a balkonon. Élénk színben pompázó, fodros levelei nagyon dekoratívak, nagyon jól mutat az ősszel virágző dísznövények mellé ültetve. A díszkáposzta nem igényel sok gondozást, enyhébb teleken tavaszig gyönyörködhetünk szépségében.

színes díszkáposzták

Díszkáposzta (Brassica oleracea) származása, jellemzése

A díszkáposzta a hagyomáynos káposztafélék nemesített változata. Kétéves növény, az első évben leveleket, a másodikban magszárat hoz. Népszerűségéhez nagyban hozzájárul, hogy akkor pompázik a virágágyásokban, amikor a legtöbb dísznövény már elvirágzott.

Díszítő értékét a levelei adják, amelyek enyhén tömött fejet alkotnak, szülk lehet csipkés vagy hullámos. A különböző változatok között találunk a zöld sok árnyalatában, sárgában, rózsaszínben, ciklámenben és lilában pompázókat.

A legtöbb díszkáposzta faj jól tűri a hideget, enyhébb teleken tavaszig gyönyörködhetünk bennük.

Ősszel a legtöbb virágkereskedésben, faiskolában, a nagyobb áruházak kertészeti osztályán beszerezhetjük. Keressünk olyan fajtát, ami a nagyobb mínuszokat is jól tűri, levelei egészségesek, feszesek, nem fonnyadnak.

Díszkáposzta igényei, gondozása

Napfényigényes növény, ezrét a kert déli fekvésű, világos helyére ültessük, vagy olyan félárnyékos helyre, ahol több órán keresztül éri közvetlen napfény is.

Nem különösebben érzékeny a talaj típusára, de a savas kémhatású nem a kedvence.Szereti a laza, jó vízáteresztő képességű, tápanagydús talajt. Mielőtt szabadföldbe ültetnénk, kapáljuk meg a talajt, és dúsítsuk komposzttal, szarvasmarhatrágya-granulátummal. Ültetés után alaposan ötözzük be a növény tövét.

A hőmérséklet csökkenésével, napos helyen tartva a díszkáposzta egyre színesebbé válik. Csoportosan ültetve a legmutatósabb. Nagyon jól illik az ősszel virágzó növények mellé.

díszkáposzta

A díszkáposzta szereti a vizet, fontos számára a folyamatos vízellátás, ezért csapadékmentes időben öntözni kell. A levelek fonnyadása vízhiányra utalhat, ezt észlelve azonnal locsoljuk meg. Ne csak a tövét öntözzük, hanem a leveleit is nedvesítsük vízpermettel.

A fagyok megérkezése után már ne adjunk neki vizet. A fagyoktól érdemes megóvni, mert ha megfagy, büdös lesz.

Így nevelhetjük cserépben a díszkáposztát

Cserepekben, balkonládákban is termeszthető, jó választás az őszi balkonra is. Legideálisabb számára a déli fekvésű ablakpárkány vagy terasz. Átültetéskot tegyünk az edéyn aljára agyaggolyót, ami magába szívja a felesleges vizet, és amikor szárazzá válik a föld, leadja a nedvességet.

Mivel a díszkáposzta nem kedveli a pangó vizet, az edény alja mindenképp legyen lyukas, hogy ki tudjon folyni a felesleges víz.Mivel vízigényes növény, cserépbe ültetve öntözzük rendszeresen.

Csodás kompozíciókat állíthatunk össze, ha mellé erikát és különböző színekben pompázó krizantémokat teszünk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük