Milyen zöldségek kerülhetnek a balkonra?

Nem beszélek zöldségeket, amikor azt állítom, hogy zöldségek a balkonra is kerülhetnek. Egy nagyobb erkélyen bátran temeszthetünk igénytelen haszonnövényeket. Persze nem minden fajta zöldség alkalmas a kis helyen való teremsztésre. Már mutatom is melyek a legmegfelelőbb zöldségek balkonra, erkélyre, amelyeket balkonládában vagy cserépben is sikerrel nevelhetünk. 

érett paradicsomok, a legjobb zöldségek balkonra

Haszonnövények az erkélyen – fűszerek

 

A gondos balkonkertész minden apró helyet kihasznál, megteremti a lehetőséget, hogy a dekoratív virágok mellett fűszernövényeket, gyümölcsöket és zöldségeket is termesszen. A saját termés előnye, hogy tudjuk, vegyszermentes, friss és nincs tartósítva.

A cserépben nevelhető fűszernövények száma igen nagy, szinte minden illatozó haszonnövény megél cserépben vagy balkonládában is. A cserepes fűszerek üde és illatozó színfoltjai lehetnek a kerteknek, főleg, ha stílusos kaspóban tartjuk azokat. Sinka Erika a Zöld Pagonyban nagy kerttel rendelkezik, még is előszeretettel neveli cserépben a fűszereket.

Cserépben nevelhető fűszernövények

Illatozó fűszerkert az erkélyen is egyszerűen kialakítható. Ha van helyünk, érdemes legalább néhány alapvető gyógy- és fűszernövényt is nevelni a balkonon, hogy mindig legyen aromás fűszernövény az ételeink ízének felfrissítésére.

Illatozó fűszerkert az erkélyen

A virágok mellett leggyakrabban az igénytelen fűszernövények jelennnek az erkélyen, amelyeket akár fűszertoronyba is ültethetünk. 

Fűszertorony készítése saját kezűleg erkélyre is

Érdemes fűszerekkel kezdeni a haszonnövények termesztését az erkélyen, egyszerű gondozásuk miatt gyors sikerélménnyel kecsegtetnek. A számodra megfelelő fűszernövény kiválasztásához ajánlom segítségül a fűszernövény kisokost.

Fűszernövény kisokos – a magvetéstől a felhasználásig

Legmegfelelőbb zöldségek a balkonra 

Ha már sikeresen vettük az akadályt a fűszernövényekkel, akkor jöhetnek a gyümolcsök és a zöldségek. Retek, hagyma, paradicsom, paprika, bab, borsó, salátafélék, uborka, cukkini, ezek mind igénytelen és kis helyen is gondozható zöldségek.

Milyen jó is az, amikor egyszerűen ki tudunk ugrani az erkélyre egy kis friss ízért az ebédhez. A tépősaláta vagy metélősaláta gondozása nem bonyolult, kis ápolással egészen őszig folyamatosan szedhetjük külső leveleit, friss ízeket biztosítva ezzel az egészséges táplálkozáshoz.

Tépősaláta és metélősaláta gondozása

Futórács vagy erősebb madzag segítségével a gyorsan növő babbal is próbálkozhatsz, ami még árnyékolásnak is megteszi. Ezekből a zöldségfélékből már kis mennyiség is változatosságot jelent a konyhában.

A cukkini (Cucurbita) nem véletlenül lett a nyár egyik kedvenc zöldségféléje. Egyszerűen termeszthető és nagyon sok oldalúan felhasználható. Bár sokan csak rántott cukkinit készítenek belőle, termése mindenféle étel készítésére alkalmas, még sütemény is válhat belőle. Virágai szintén fogyaszthatóak, töltve a legfinomabbak. A cukkini egyszerű gondozása, termesztése még a kezdő kertészkedőket is sikerrel kecsegteti: gyorsan nő, bőven terem. Már is mondom, hogy kezd hozzá és ajánlok néhány kitűnő cukkinis receptet is.

Cukkini (Cucurbita) gondozása, termesztése, felhasználása

A paradicsom nem túl igényes növény és a balkonládában nevelt növényeknek is nagyon zamatos, finom íze van.

Paradicsom nevelése az erkélyen

Pár tő paradicsomból vagy paprikából nem lesz meg az egész évi szükséglet, de íze egészen más.

Zöldségeket körfolyosón nevelni nem egy mindennapos elfoglaltság. És nem is feltétlen sok sikerélménnyel kecsegtető hobbi. Igen elhivatottnak kell lenni ahhoz, hogy belevágjunk, hát még, hogy éveken át folytassuk is. A sok munka és tapasztalat azonban meghozza gyümölcsét. Olvasónk részletesen elmesélte, hogy alakított ki konyhakertet a körfolyosón és hogy lesznek évről évre egyre szebbek a zöldségek a körfolyosón.

Így nevelek csodás zöldségeket körfolyosón

Gyűmölcsök az erkélyen

Ahogy a balkonon frissen szedett eper zamata is utánozhatatlan. 

A szamóca vagy más néven eper balkonládában is megél, így azon kevés gyümölcs közé tartozik, amit balkonon is termeszthetünk. Máris mutatom milyen egyszerű a szamóca nevelése erkélyen.

Szamóca nevelése erkélyen

 

Az eperrel már el is jutottunk a gyümölcsökhöz.

Csukd be a szemed és képzeld el, hogy a teraszon üldögélsz, lassan kinyújtod a kezed és egy mozdulattal leszedett a friss gyümölcsöt a fáról. Beleharapsz és lédús gyümölcs zamata átjárja a szád, és vitaminnal látja el a tested. Ez nemcsak egy álom, valóság is lehet. Dézsában nevelhető gyümölcsök sorát hoztam, amelyeket erkélyen is sikeres nevelhetünk.

Dézsában nevelhető gyümölcsök

 

A díszcitrusok egyre kedveltebbek hazánkban is. Közös jellemzőjük a szépségükön és gondozásukon túl, hogy a nyarat szeretik a szabadban tölteni, a mi hideg teleinket azonban nem tűrik, ezért fagymentes helyen teleltetni kell őket. 

Legkedveltebb díszcitrusok és gondozásuk

Jól látható, hogy választék van bőven, ha haszonnövényeket teremsztenénk az erkélyen.  

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a haszonnövényekkel való balkonkertészkedés csak ott ajánlott, ahol tiszta a levegő. Ipari telepek környékén, forglamas útvonalak mentén, nagyvárosok belső kerületeiben termelt növények fogyasztása kerülendő.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük