Bolyhos napfénykóró (Streptocarpus saxorum) – Fokföldi kankalin

Bolyhos napfénykóró vagy másnéven fokföldi kankalin (Streptocarpus saxorum) egy napfénykedvelő, gyönyörű és könnyen gondozható szobanövény, amely lenyűgöző virágzatával és bolyhos leveleivel kápráztatja el növénykedvelőket. Megfelelő gondozással hosszú éveken át díszítheti otthonunkat vagy nyaranta a kertünket.

bolyhos napfénykóró lila színben

Bolyhos napfénykóró származása, jellemzése

A bolyhos napfénykóró, más néven fokföldi kankalin (Streptocarpus saxorum) Dél-Afrikából, azon belül is Kenyából és Tanzániából származik. Természetes élőhelyén sziklás területeken, sziklafalakon és sziklahasadékokban nő.

A növény kicsi, bolyhos levelekkel rendelkezik. Számos apró, trombita alakú virágot hoz, amelyek különböző színekben pompáznak, beleértve a fehéret, a rózsaszínt, a lilát és az ibolyakéket.

Bolyhos napfénykóró igényei és gondozása

Fény

A fokföldi kankalin kedveli a fényt, de óvjuk a közvetlen napfénytől. A legjobb számára a keleti vagy nyugati fekvésű ablakpárkány. A déli fekvésű ablakban túl sok napot kaphat, ami megégetheti a leveleit, míg az északi fekvésű ablakban nem kap elegendő fényt, ami a virágok elmaradásával jár.

Hőmérséklet

A ideális hőmérséklet 18-24 °C között van. Nem szereti a hideget, ezért télen se tartsuk15 °C alatti hőmérsékleten. Nyárin kitehetjük a szabadba is közvetlen napsugaraktól védett helyre.

Öntözés

A növényt mértékelten kell öntözni, a föld felső rétegének kiszáradása után. Fontos, hogy ne öntözzük túl, mert a pangó víz gyökérrothadáshoz vezethet. A legjobb, ha alulról öntözzük, hogy a levelek ne nedvesedjenek be.

Trágyázás

A növényt a növekedési időszakban (tavasszal és nyáron) kéthetente tápoldatozzuk. Használjunk folyékony tápoldatot, a csomagoláson található utasítások alapján.

Páratartalom

A bolyhos napfénykóró kedveli a párás levegőt. Ha a levegő száraz, párásítót használhatunk, vagy a növényt kavicságyra helyezhetjük, vízzel teli tálcára.

Talaj

A bolyhos napfénykóró jó vízelvezetésű, laza szerkezetű talajt kíván.

Visszavágás

A növény elnyílt virágait és elszáradt leveleit rendszeresen távolítsuk el.

Fokföldi kankalin szaporítása

A bolyhos napfénykórót magról, levéldugványról és tőosztással egyaránt szaporíthatjuk.

Magról szaporítás

A magokat tavasszal vessük el laza szerkezetű földbe. A magokat ne takarjuk be földdel, csak nyomkodjuk be a talajba. A csírázáshoz 20-25 °C hőmérséklet szükséges.

Levéldugványról szaporítás

A levéldugványozáshoz a tavaszi vagy nyári időszak a legalkalmasabb. A 5-10 cm hosszú növényi részeket laza szerkezetű földbe ültessük. A dugványok gyökeresedéséhez 20-25 °C hőmérséklet szükséges.

Tőosztással szaporítás

A tőosztást tavasszal végezzük. A növényt óvatosan emeljük ki a cserépből, és osszuk szét a töveket. A töveket laza szerkezetű földbe ültessük.

Kártevők és betegségek

Rendszeresen ellenőrizzük a növényt, hogy azonnal intézkedni tudjunk, ha kártevőket vagy betegségeket észlelünk.

A bolyhos napfénykórót a következő kártevők károsíthatják:

A kártevők ellen rovarölő szerrel, szappanos vízzel vagy növényi olajokkal védekezhetünk.

A bolyhos napfénykórót a következő betegségek károsíthatják:

  • Lisztharmat
  • Szürkepenész

A betegségek ellen gombaölő szerrel védekezhetünk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük