Tépősaláta, metélősaláta gondozása

Milyen jó is az, amikor csak ki kell ugrani az erkélyre egy kis friss ízért az ebédhez. A metélősaláta gondozása nem bonyolult, a tépősalátának egészen őszig folyamatosan szedhetjük külső leveleit. 

metélősaláta gondozása

Származása: a metélősaláta (Lactuca sativa var. crispa) a fészkesek (Asteraceae) családjába tartozik, a nemesítésben felhasznált fajok valószínűleg Észak-Amerikából vagy Nyugat-Ázsiából származnak.

Ez a két saláta-fajta laza rózsákat fejleszt, vagyis levelei nem képeznek igazi, kemény salátafejet.

Ismertetőjegyei: egynyáriként termesztett zöldségnövény

Betakarítási idő: április május, vetés után 4-6 héttel, metélő saláta esetén az egész növényt vágjuk le a torzsáról. A tépősalátának folyamatosan szedhetjük a külső leveleit.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: fogyasztható

Magasság: 20-30 cm

Habitus: laza vagy tömött tőlevélrózsa sima vagy fodros levelekből, ép szélű vagy karéjos, zöldes, vöröses vagy barnás színű levelekkel

Cserépben nevelhető-e: igen,

Metélősaláta gondozása

Nevelés, ápolás: napos vagy félárnyékos helyet válasszunk részére. A tépősaláta és a metélő saláta vetése kicsit eltér egymástól. A metélősalátát februártól vethetjük (10-15 celsius fok) két sorban vagy szórva közvetlenül a ládába. A tépősalátát 20-25 cm-es tőtávolságra, áprilisban takarással tehetjük ki a szabadba. Többször, kis mennyiségben vethetjük. A második vetés a metélősaláta esetén áprilisban, tépősalátánál júliusban esedékes.

Felhasználása: dísznövényként is szép, de inkább fogyasztásra termesztjük, frissen, nyersen finom zöldségnövény.  A tépősalátának késő őszig folyamatosan szedhetjük a leveleit.

Köszönöm a megosztásokat!
  • 74
  • 5
  •  
  •  
  • 74
  •  
  • 5
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük