Tépősaláta és metélősaláta gondozása

Milyen jó is az, amikor egyszerűen ki tudunk ugrani az erkélyre egy kis friss ízért az ebédhez. A tépősaláta vagy metélősaláta gondozása nem bonyolult, kis ápolással egészen őszig folyamatosan szedhetjük külső leveleit, friss ízeket biztosítva ezzel az egészséges táplálkozáshoz.

metélősaláta gondozása

Tépősaláta és metélősaláta jellemzése

Származása: a metélősaláta (Lactuca sativa var. crispa) a fészkesek (Asteraceae) családjába tartozik, a nemesítésben felhasznált fajok valószínűleg Észak-Amerikából vagy Nyugat-Ázsiából származnak.

Ez a két saláta-fajta laza rózsákat fejleszt, vagyis levelei nem képeznek igazi, kemény salátafejet.

Ismertetőjegyei: egynyáriként termesztett zöldségnövény

Betakarítási idő: április. május, vetés után 4-6 héttel, metélősaláta esetén az egész növényt vágjuk le a torzsáról. A tépősalátának folyamatosan szedhetjük a külső leveleit.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: fogyasztható

Magasság: 20-30 cm

Habitus: laza vagy tömött tőlevélrózsa sima vagy fodros levelekből, ép szélű vagy karéjos, zöldes, vöröses vagy barnás színű levelekkel

Cserépben nevelhető-e: igen, balkonládában is

Tépő- és metélősaláta gondozása

Nevelés, ápolás: napos vagy félárnyékos helyet válasszunk részére. A tépősaláta és a metélő saláta vetése kicsit eltér egymástól. A metélősalátát februártól vethetjük (10-15 celsius fok) két sorban vagy szórva közvetlenül a ládába. A tépősalátát 20-25 cm-es tőtávolságra, áprilisban takarással tehetjük ki a szabadba. Többször, kis mennyiségben vethetjük. A második vetés a metélősaláta esetén áprilisban, tépősalátánál júliusban esedékes.

Saláták felhasználása

Felhasználása: dísznövényként is szépek, de inkább fogyasztásra termesztjük, frissen, nyersen finom zöldségnövény. A tépősalátának késő őszig folyamatosan szedhetjük a leveleit. Zöld salátákba, szendvicsekre vagy ételek díszítésére is használhatjuk. Nagyon finom például a tojássalátával is. 

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük