Ízletes csirketokány receptje
Az ízletes csirketokány szaftos, ízekben gazdag, laktató fogás. Készíthetjük csirkecombból, vagy ugyanezzel a recepttel pulykahúsból vagy sertéshúsból is.

Ízletes csirketokány receptje
Kedvcsináló, ötletadó.
„Mire elkészültem a mai ebéddel…
A Bakonyi és a Stroganoff házasságából megszületett az ízletes csirketokány. Gomba és aktuálisan friss kovászos uborka került bele. Lehet csirkecombból, pulykahúsból vagy sertéshúsból is készíteni.
Nagyon finom, szaftos, ízekben gazdag, laktató fogás.
Jó étvágyat kívánok!” – ajánlotta figyelmünkbe Illésné Nagy Mária
Hozzávalók: (4 személyre)
- 1 kg csirkemellfilé,
- 15 dkg bacon (lehet csíkokra vágott),
- 1 nagyobb fej vöröshagyma,
- 30 dkg barna csiperkegomba (vagy másfajta),
- 4-5 közepes kovászos uborka + leve,
- só,
- bors (ízlés szerint),
- 1 evőkanál dijoni mustár,
- 3 dl tejföl,
- 1 evőkanál étkezési keményítő vagy liszt.
Ízletes csirketokány elkészítése
- A húst csíkokra vágjuk.
- A szalonnát apró kockákra vágjuk, egy edényben zsírjára sütjük.
- A hagymát kockákra vágjuk és a kisült szalonnához adjuk, együtt sütjük.
- Sóval, borssal, fűszerezzük.
- Hozzáborítjuk a csíkokra vágott húst, néhány percig kevergetjük, amíg kifehéredik, majd felöntjük kb. 2 dl kovászos uborka levével, lefedjük, pároljuk.
- Hozzáadjuk a dijoni mustárt.
- Mikor már megpuhult a hús a durvára vágott gombát és a feldarabolt kovászos uborkát hozzáadjuk, lefedve tovább pároljuk.
- Ha a gomba és a hús is megpuhult, a tejfölt elkeverjük a keményítővel vagy liszttel és az elkészült szaftos húshoz öntjük, besűrítjük.
- Köretnek bulgurt készítettem, amit aprított petrezselyemzölddel ízesítettem.
Nagyon köszönöm a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!