Csalamádé télire egyszerűen

A csalamádé télire vagy más néven vegyes vágott savanyúság méltán az egyik legkedveltebb téli savanyúságunk. A zöldségek felszeletelése ugyan időigényes egy kicsit, de finomsága és egyszerűsége miatt ennyi áldozatot igazán hozhatunk.

csalamádé

A savanyúságok nagyon jól kiegészítik a magyaros ételeket, a pörköltet vagy a sült húst. A zöldségfélék savanyítása során probiotikus baktériumok termelődnek, amelyek jó hatással vannak a bélflóránkra. Elősegíthetik a tisztább, szebb bőrt, a jobban működő immunrendszert, a gyomor és az emésztőrendszer optimálisabb működését és csökkenthetik a depressziót. Érdemes tehátminél több svanyúságot fogyasztani.

Csalamádé télire egyszerűen hozzávalói (kb. 6 üveghez)

  • 1,5 kg káposzta,
  • 1,5 kg paprika (még szebb lesz, ha piros is van benne),
  • 1 kg uborka,
  • 0,5 sárgarépa,
  • 0,5 kg vöröshagyma,
  • 2 dl ecet (10 %-os),
  • 2,5 liter víz,
  • 7 dkg só,
  • 40 dkg cukor,
  • 1 kávéskanál szalicil,
  • 1 kávéskanál citromsav,
  • 5 db babérlevél,
  • 1 evőkanál szemes fekete bors.

Elkészítése

  • a zöldségeket alaposan megtisztítjuk,
  • az uborkát nem kell meghámozni, héjastól legyaluljuk az uborka szeletelőn,
  • a többi zöldséget vékonyan felszeleteljük,
  • a felaprított zöldségeket egy nagy tálba tesszük,
  • a babér levelet apró darabokra törjük,
  • rárakjuk a fűszereket és az ízesítőket,
  • alaposan összekeverjük,
  • 4-6 órát állni hagyjuk,
  • közben kitisztítjuk az üvegeket,
  • a savanyúságot belekanalazzuk az üvegekbe,
  • nyugodtan nyomkodjuk le, minél több kerül az üvegbe, annál ízletesebb lesz majd,
  • feltöltjük a lével,
  • légmentesen lezárjuk.

Nagyon köszönjük a receptet Némethné Jerkó Mártának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük